Da li se vrednost zlata povećava tokom recesije

 da-li-se-vrednost-zlata-povecava-tokom-recesije

Da li se vrednost zlata povećava tokom recesije? Zlato se tradicionalno smatra bezbednim utočištem, a mnogi investitori se okreću žutom metalu tokom recesije i perioda previranja.

Dakle, kako se zlato drži kada ekonomija pada?

 

Investiciono zlato u odnosu na S&P 500[1] u istorijskim recesijama

Vrednost zlata proizilazi iz njegove oskudice kao plemenitog metala, pored njegove duge istorije kao stabilnog sredstva razmene.

Zlato takođe ima nisku ili negativnu korelaciju sa berzom. To sugeriše da su promene u ceni zlata u velikoj meri nezavisne od toga kako akcije stoje. Kao rezultat toga, zlato se smatra efikasnim alatom za diversifikaciju za investitore koji žele da zaštite kapital od gubitka vrednosti.

Ali da li je zlato pomoglo investitorima da prebrode recesijske oluje u prošlosti?

 

Godina recesijeDužina Recesije% promene nominalne

cene zlata

% promene u S&P 500
197316 meseci87%-13,1%
1980 6 meseci-5,1%6,6%
198116 meseci1,6%5,8%
1990 8 meseci0,1%5,4%
2001 8 meseci5,0%-1,8%
200718 meseci16,3%-37,4%
2020 2 meseca5,6%-1,4%

 

Od 1971. godine, kada je zlatni standard napušten, zlato je u velikoj meri doživelo pozitivne promene cena tokom recesije. I u poslednje tri recesije od 2000. godine, njegov učinak je bio u suprotnosti sa S&P 500. Iako povećanja vrednosti nisu bila dramatična, ona pomažu da se pozicija zlata kao zaštite od finansijskih previranja učvrsti.

Na primer, kada je berza propala 2007. godine, investiciona potražnja za zlatom se povećala jer su investitori tražili sigurniju opciju. Između 2007. i 2011. cena zlata se više nego udvostručila. Slično tome, usled velikog straha i neizvesnosti tokom pandemije, fondovi kojima se trguje na berzi su zabeležili rekordne prilive. U isto vreme cena zlata je dostigla najviši nivo u istoriji.

Međutim, dok cena zlata ima tendenciju rasta tokom ekonomskih previranja, ona često stagnira ili pada kada je ekonomija zdrava.Tada investitori traže rizičnije investicije. Kao rezultat toga, važno je da investitori uzmu u obzir celokupnu makroekonomsku i geopolitičku situaciju kada razmatraju ulaganje u zlato.

2022. godina – Da li će investiciono zlato da zablista?

Globalna ekonomija se trese od turbulencija u 2022. godini, sa potrošačima koji se suočavaju sa visokom inflacijom, a investitori gledaju sumorne prinose na berzi.

Iako ovi uslovi na tržištu obično upućuju na rastuću potražnju za zlatom, to nije bio slučaj  do sada ove godine. Cene su pale za 2% od početka godine. Ovo je delimično zbog rastućih kamatnih stopa, koje povećavaju oportunitetni trošak[2] držanja zlata. To je zato što se investitori odriču prihoda od kamata koje bi mogli da zarade od štednih računa ili obveznica.

U stvari, istorija pokazuje da zlato često nadmašuje američke akcije i dolar nakon povećanja kamatnih stop, i to nakon lošijeg učinka uoči povećanja kamatnih stopa. Pored toga, visoka inflacija narušava kupovnu moć svakog dolara, podstičući ulaganja u realnu imovinu poput zlata i drugih fizičkih sredstava.

Trenutno je geopolitička neizvesnost na visokom nivou, a osećanje potrošača je na najnižem nivou u poslednjih 10 godina. Da li će investiciono zlato dokazati svoju vrednost kao bezbedno utočište 2022. godine?

Izvor:     https://elements.visualcapitalist.com/gold-during-recessions/

 

[1] Berzanski indeks akcija 500 najvećih kompanija kojima se trguje na berzama u SAD. Njegov učinak se često koristi kao merilo odraza tržišta u celini.

[2] Termin koji se koristi za izražavanje vrednosti određenog dobra nasuprot drugog. Ekonomisti tvrde da trošak jednog dobra predstavlja ono čega smo se odrekli da bismo to dobro sebi priuštili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POPUST 1%

U susret Novogodišnjim i
Božićnim praznicima.

Akcija za apoene:
0.5g do 100g

od 01.12.2022.
do 31.01.2023.