Zlato

Investiciono zlato – Vreme za kupovinu

5 / 5 Ukupno: 1

Određivanje vrednosti zlata ponekad može da dovede do neodlučnosti potencijalnih ulagača u investiciono zlato. Nesposobnost da se proceni šta bi moglo da se desi sa cenom, smanjuje poverenje u donošenje informisane odluke.

Dok je zlato u blagom padu u trećem kvartalu 2023. godine, kada je pravo vreme za kupovinu, ili čak za povećanje alokacije zlata u portfelju?

Glavni faktori koji utiču na cenu

Globalno tržište zlata se vrednuje u američkim dolarima. Sticanje uvida u realne stope u SAD i snagu dolara može da pomogne da se zaključi šta bi moglo da se desi sa cenom u kratkoročnom roku. Međutim, tržište zlata je mnogo dublje i šire od samo ova dva faktora. Njegovu potražnju podstiču i ekonomski rast i neizvesnost. 

Pošto je investiciono zlato globalna imovina, potražnja iz jednog regiona može da se suprotstavi obrnutim tokovima iz drugog. Ovi kontrafaktori predstavljaju sopstvene izazove, ali i daju zlatu njegove osnovne karakteristike kao jedinstvene investicije.

Investiciono zlato - Vreme za kupovinu

Šta utiče na cenu zlata 

Bez kamate ili dividendi, tipični modeli diskontovanog novčanog toka ne uspevaju pri proceni zlata. Isto tako funkcionišu i drugi alati za procenu koji se često koriste za akcije i obveznice. 

Investiciono zlato nema očekivanu zaradu ili odnos knjigovodstvene vrednosti. Ali postoji dobar razlog zašto je dobra investicija: bez izdavaoca, ne nosi kreditni rizik. 

Njegova cena je određena presekom ponude i potražnje, a razumevanje ovih pokretača može da pruži više sigurnosti u buduće performanse.

Potražnja za zlatom – nakit i tehnologija

Često postoji pogrešno shvatanje da je pozitivan ekonomski rast loš za zlato. Nedavni podaci o inflaciji SAD, kao i drugih velikih ekonomija, ohrabruju. Čini se da se indeksi potrošačkih cena kreću u pravom smeru. Ako se ovo nastavi, moglo bi da se govori o potencijalu smanjenja stopa kako bi se pomoglo pokretanju lokalnih ekonomija. Samim tim se poboljšava i aktivnost potrošača.

Kako skoro polovina (44%) potražnje za zlatom potiče iz sektora nakita i tehnologije, ekonomski napredak generalno dovodi do povećanog apetita za takvim predmetima. U ovom slučaju je regionalna potražnja relevantna. Potražnja potrošača, iako je globalna, u velikoj meri je usmerena na Kinu i Indiju, koje čine više od polovine potražnje za nakitom. 

Potražnja za zlatom investiciono zlato

Investiciona potražnja (38%) može u kratkom roku da izvrši snažan pritisak na cenu zlata. Ova vrsta taktičke potražnje od strane fizičkih tržišta, hartija od vrednosti i vanberzanskih proizvoda istorijski doživljava porast tokom ekonomske i političke neizvesnosti. Ona pada kako poverenje raste.

Pošto je investiciono zlato jedno od najaktivnijih sredstava kojima se svakodnevno trguje, postoji tendencija da se smatra da je veoma promenljivo. Ipak, u stvarnosti, na srednji i dugi rok, manje je promenljivo od fondova za ulaganja i nekretnina, na primer.

Potražnja za zlatom – Centralne banke

Centralne banke čine skoro petinu (18%) potražnje za zlatom jer tako sebi pomažu u diversifikaciji rezervi.

U prošlosti, mnoge su bile primorane da štampaju više novca. Ovo povećanje ponude novca pomaže u sprečavanju ekonomskih previranja ali nosi cenu devalvacije te valute.

Investiciono zlato je, nasuprot tome, ograničena fizička roba kojoj zalihe ne mogu lako da se dodaju. To je prirodna zaštita od inflacije

Bitna je diversifikacija

Svi oprezni investitori imaju na umu da je zaštita dugoročnih investicija fundamentalna. Prilikom utvrđivanja investicione strategije, uglavnom se fokusiraju na pitanja zaštite:

  • Da li je portfolio dovoljno diversifikovan?
  • Da li postoje odgovarajuća odbrambena sredstva?
  • Da li portfolio ima raspoloživu likvidnost?

Ne postoji standardni model diversifikacije. Investicioni apetit, faze života fonda i lično raspoloženje mogu da rezultiraju alokacijama koje variraju od jednog do drugog portfelja. 

Prema nedavnom izveštaju analitičara, investitori su pobegli iz međunarodnih fondova kapitala, imovine i mešovitih sredstava na rekordnom nivou tokom K2 2023. Sredstva sa fiksnim prihodom su imala korist od toga.

S obzirom na okruženje viših kamatnih stopa, ovo ne iznenađuje. Mnogi investitori smatraju da ovi proizvodi ispunjavaju tradicionalnu ulogu diversifikacije, nudeći zaštitu tokom perioda kada su rizična sredstva pod pritiskom. Uglavnom, proizvodi sa fiksnim prihodom svakako pomažu, ali nisu apsolutni.

Zaključak

Razumevanje širih pokretača cene zlata može da poboljša poverenje investitora. Za razliku od nekih drugih odbrambenih investicionih sredstava, investiciono zlato ima različite izvore potražnje koji se dopunjuju u zavisnosti od različitih ekonomskih i tržišnih uslova.

Odgovor na to kada je dobro vreme za kupovinu zlata zavisi od strategije i ciljeva investitora. Raznovrsnom portfelju je potrebno srednjoročno i dugoročno osiguranje kako bi se prevazišli nepredviđeni događaji na tržištu. 

Investiciono zlato može da pomogne da se to postigne, ali takođe može da bude i odlična potpora u mirnijim vremenima. Stoga, nikada nije loše vreme za razmišljanje o novom ulaganju u zlato.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *