Cena zlata – tromesečni maksimum

cena-zlata-tromesecni-maksimum
Foto izvor: argaam.com

[1]Cena zlata – tromesečni maksimum dostigla je u sredu nakon što je raketni udar na poljsku teritoriju pojačao strah od eskalacije ukrajinskog sukoba predvođenog NATO-om. Ovo je podstaklo potražnju za tradicionalnim sigurnim utočištem.

Spot zlato je poraslo za 0,1% na $1.780,62 po unci, dok su fjučersi na zlato porasli za 0,1% na $1.784,05 za uncu, pri čemu su oba instrumenta dostigla najviši nivo od sredine avgusta. Oni su takođe porasli za 0,5% u utorak.

Investitori su ponovo tražili izlaganje bezbednom utočištu nakon što je projektil ruske proizvodnje pao u istočni deo Poljske i ubio dve osobe. Ovo je prvi incident da je rusko oružje pogodilo teritoriju NATO-a.

 

Eskalacija sukoba i indeksi proizvođača i potrošača

Cena zlatnih poluga je porasla na dvogodišnji maksimum tokom prvih dana ruske invazije na Ukrajinu ranije ove godine. Eskalacija sukoba bi potencijalno mogla ponovo da podigne cene zlata.

Slabost dolara je takođe pogodovala cenama zlata, nakon što su podaci pokazali da je indeks inflacije proizvođača (PPI) u SAD u oktobru dostigao najniži nivo u poslednjih 14 meseci. Ovaj indeks, zajedno sa podacima o potrošačkoj inflaciji (CPI – objavljeni prošle nedelje) koji su bili blaži nego što se očekivalo, pokazuje da tržišta očekuju da se američka inflacija usporila.

Ovo bi moglo da dovede do toga da Fed oslabi svoju politiku zatezanja. Očekuje se da će centralna banka već u decembru povećati kamatne stope za relativno manju maržu.

 

Tržište zlata drži solidne dobitke i ostaje na nivou blizu $1.800

Tržište zlata drži solidne dobitke i ostaje na udarnoj distanci od $1.800 dok su američki potrošači prošlog meseca krenuli u veliku kupovinu.

Maloprodaja u SAD je prošlog meseca porasla za 1,3% nakon nepromenjenog očitavanja indeksa u septembru, prema najnovijim podacima američkog Ministarstva trgovine. Podaci su značajno nadmašili očekivanja. Ekonomisti su očekivali porast od 1,0% prošlog meseca. 

Osnovna maloprodaja je takođe porasla za 1,3% prošlog meseca, nadmašivši očekivanja. Prema procenama ekonomista očekivan je rast od 0,5%.

U izveštaju se navodi da je maloprodaja porasla za 8,3% u ovoj godini. 

Kontrolna grupa u izveštaju, koji ne uključuje automobile, gas, građevinski materijal i prehrambene usluge, porasla je za 0,7%, nadmašivši očekivanja za povećanje od 0,3%.

Tržište zlata slabo reaguje na najnovije ekonomske podatke i nastavlja da održava male dobitke. Decembarski fjučersi na zlato su se poslednij put trgovali po ceni od $1.782,30 po unci, što je porast od 0,31% na dan.

 

Federalne rezerve i usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa

Tržište zlata je stabilno posle podataka o potrošnji koji su bolji od očekivanih. Izveštaj nije promenio tržišna očekivanja. CME Fedwatch Tool pokazuje da tržišta predviđaju da će Fed povećati kamatne stope za 50 baznih poena sledećeg meseca. 

Iako su podaci jači nego što se očekivalo, u kombinaciji sa prošlonedeljnim izveštajem o indeksu potrošačkih cena koji je bio slabiji od očekivanog, Fed bi trebalo da ostane na putu usporavanja tempa povećanja kamatnih stopa. U decembru se očekuje povećanje od 50 bp.

Međutim, neki analitičari smatraju da bi ekonomski podaci koji su bolji od očekivanih mogli da nateraju Fed da zadrži svoj agresivni stav.

Pol Ešvort, glavni ekonomista za sektor severne Amerike na Forexlive.com. je izjavio da bi podaci o maloprodaji mogli da ublaže neke strahove da američka ekonomija ide ka recesiji.

 

Konsolidacija cena zlata

Tržište zlata će nastaviti da prati kretanje američkog dolara i kamatnih stopa sa velikom pažnjom,  jer oni imaju ogromnu negativnu korelaciju sa zlatom. U ovom trenutku je moguće da će doći do konsolidacije, a ne do naglog porasta cena zlata.

 

[1] Cena zlata – tromesečni maksimum

 

Izvori:

https://www.kitco.com/news/2022-11-16/Gold-prices-holding-within-striking-distance-of-1-800-as-U-S-retail-sales-rise-1-3-in-October.html 

https://uk.investing.com/news/commodities-news/gold-hits-3mth-high-as-poland-missile-strike-spurs-safe-haven-demand-2828787 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AKCIJA
1% popusta

Za studente i parove koji očekuju bebu.

Akcija je na apoene od 0.5g do 10g i traje do 31.12.2022