Srebro

Investiciono srebro je potcenjeno

5 / 5 Ukupno: 1

Prošle nedelje, analitičari Sitigrup-a su objavili izveštaj koji nagoveštava da će investiciono srebro da dostigne 30 dolara po unci u roku od 9 meseci.

Da li Sitigrup preteruje ili su pretpostavke tačne? Današnja spot cena srebra je oko $23,50 po unci, tako da bi prelazak na $30 bio skok od 28%.

Hajde da pogledamo neke podatke koji ukazuju na veće cene srebra.

Tokom ljudske istorije, oko 8,5 unci srebra je izvučeno iz zemlje za svaku uncu zlata. 

Prema Svetskom savetu za zlato, procenjeno je da je iskopano 208.874 tone zlata.

Raspodela iskopanog zlata je sledeća:

  1. Nakit: 46%
  2. Poluge i kovanice: 22%
  3. Centralne banke: 17%
  4. Ostalo: 15%

Prema Geološkom zavodu SAD (USGS), iskopano je oko 1,74 miliona metričkih tona srebra.

Evo pet najboljih upotreba srebra u procentima, uključujući poluge, solarnu energiju, nakit i elektroniku:

  1. Nakit: 40%
  2. Elektronika: 25%
  3. Industrijska upotreba: 15%
  4. Poluge i kovanice: 10%
  5. Ostalo: 10% (umetnost, verski predmeti, valuta)

Na odnos cene zlata i srebra utiču trendovi ponude i potražnje, makroekonomski uslovi i raspoloženje investitora. Konkretno, industrijska potražnja, zajedno s elektronikom, je ogroman vetar u leđa za investiciono srebro.

Rudarska proizvodnja

Trenutno je odnos zlata i srebra devet unci iskopanog srebra za svaku uncu zlata. U međuvremenu, prosek cene zlata i srebra u poslednjih 250 godina je 40:1.

Dakle, sada dolazimo do VELIKE VESTI… Danas je odnos zlata i srebra oko 85:1

Taj broj upozorava da se nazire nešto neverovatno bikovsko.

Hajde da pogledamo ko još primećuje i preduzima mere da bi profitirao od ove razlike. 

8. marta 2023., BlekRok Ink., najveći svetski menadžer imovine, otkrio je u regulatornom podnesku da je kupio 16,1 miliona deonica fonda kojim se trguje na berzi (ETF-ovi) Sprot Fizikal Silver Trast-a (PSLV). To predstavlja neverovatnih 10,9% udela u ovom fondu za investiciono srebro.

Bilo je mnogo razgovora na društvenim mrežama o pritisku na srebro. Čak se priča o trendu društvenih medija koji pokušavaju da organizuju sindikat maloprodajnih „slagača“ da isprazne Komeks inventar kao strategiju za podržavanje „prodavaca na kratko“.

Institucionalni investitori ulažu u investiciono srebro

Ali kada institucionalni investitori ulažu u srebro, to je eksplozivan signal da su značajni dobici blizu. 

Prvih 5 institucionalnih investirora su Blekrok, Vangard, Stejt Strit Global Advajzors, Fideliti Investments i Kapital Grup (Blackrock, Vanguard, State Street Global Advisors, Fidelity Investments, Capital Group). Kombinovana imovina ovih pet institucija je preko 30 triliona dolara.

Ovi institucionalni investitori upravljaju različitim sredstvima, uključujući akcije, obveznice i nekretnine. Oni ulažu za više klijenata, uključujući penzione fondove, osiguravajuća društva i zadužbine.

U proteklih 20 godina, ovi institucionalni investitori su bili po strani ili nisu baš ulagali u zlato ili srebro. Ovo je uglavnom zato što je tržište akcija decenijama bilo u velikom zamahu.

Štaviše, većina menadžera fondova je relativno mlada. Nisu preživeli ciklus inflacije u stilu 1970-ih, niti su njihove finansijske škole predavale časove o plemenitim metalima i investiranju.

Institucionalne investicije su u proseku ispod 0,5%, tako da bi prelazak na istorijsku sredinu od 3% bio šest puta veće ulaganje u srebro i zlato.

Ovo sada je pravi pritisak na investiciono srebro.

Grafikon: Odnos zlato/srebro (GSR) – 1993-2023

Investiciono srebro je potcenjeno

Odnos zlata i srebra sada – 85:1 

Istorijski gledano, kada razmak postane ovoliko širok, srebro može da eksplodira na više da bi se zatvorio jaz za kratko vreme. 

Od januara 2000. godine to se dogodilo četiri puta.

Kao što je ranije rečeno, prosečan odnos zlato/srebro (GSR – Gold Silver Ratio) u našoj modernoj eri bio je oko 40:1.

Istorijski gledano, odnos se često kretao naglo na niže. A kada se to desi, to se desi žestoko, brzo i unosno za one koji su bili pozicionirani pre tog poteza.

Odnos je pao na 30:1 u 2011. i ispod 20:1 u 1979. Recimo da, na primer, odnos ode na 60:1. Cena zlata od $2.000 bi se pretvorila u cenu srebra od preko $33. 

Ako, kao što mnogi analitičari predviđaju, zlato poraste na $3.000 po unci u sledećem ciklusu rasta, a odnos zlata i srebra se vrati na 40:1, investiciono srebro bi se više nego utrostručilo na $75.

Čak i to bi mogla da bude konzervativna prognoza cene za potencijalno pobesnelo tržište srebrnih bikova. Pokazaće vreme.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *