Srebro

Industrijsko i monetarno srebro

5 / 5 Ukupno: 1

industrijsko-i-monetarno-srebro

Izvor: Kitco News[1]

 

Srebro se povlači drugi dan zaredom, u padu od 0,75% oko najniže dnevne vrednosti od $21,47 (20. juni). Prodavcima daje nadu jačina američkog dolara i neuspeh plemenitog metala da pređe liniju otpora od $22,00.

Ipak, cene srebra su na vrhu svog trenutnog opsega trgovanja. Analitičari u BMO Kapital Markets[2] kažu da bi povećani rizici recesije mogli da utiču na cene u bliskoj budućnosti. To je sve uprkos činjenici da je ovaj metal podržan fundamentalnim analizama[3].

Srebro se smatra monetarnim metalom, međutim analitičari su naglasili da je njegova uloga kao industrijskog metala bila dominantan faktor. Dodali su da se ove godine srebrom trgovalo kao rizičnim sredstvom, što nije dobro za cene ako se povećaju rizici. Kako recesijski pritisak bude jačao, tako će cene zlata nastaviti da nadmašuju srebro.

 

Investitori više vole ulaganje u investiciono zlato

Analitičari su primetili da investitori preferiraju zlato u odnosu na srebro i da se to vidi na tržištu vrednosnih papira. Potražnja za fizički podržanim zlatnim ETF[4]-ovima na berzi je nadmašila fizički podržane srebrne ETF-ove.

Zlatni ETF-ovi su imali neto priliv od 225 tona od prošle godine do danas. Srebrni ETF-ovi su zabeležili neto odliv od 269 tona od početka godine, navode analitičari. To je sve zbog visoke inflacije, geopolitičkih tenzija i rastućih strahova od recesije.

Slabo interesovanje investitora za srebro može se videti i na fizičkom tržištu. Kanadska banka[5] je saopštila da se očekuje da će potražnja za srebrnim polugama ove godine porasti za 213 miliona unci. To je skoro 24% manje u odnosu na prošlu godinu. Međutim, analitičari su takođe primetili da će fizička potražnja ostati znatno iznad prethodnih maksimuma postignutih u 2015. godini.

 

Investiciono srebro i industrijska tranzicija

Analitičari BMO-a su zatim naglasili da investitori ne bi trebalo da ignorišu dugoročne izglede srebra vezane za industriju.

,,Očekujemo da će dugoročna industrijska upotreba srebra, posebno vezana za energetsku tranziciju, nastaviti da podržava interesovanje investitora“, kažu analitičari. ,,Industrijska potražnja za srebrom prolazi kroz sopstvenu tranziciju. Recimo, industrija fotografije bi trebalo da poveća potražnju za 117 miliona unci godišnje do 2030. godine. U poređenju sa nivoima iz 2021. godine, to je ekvivalentno ukupnoj količini primarnog srebra koju će Kina proizvesti ove godine.“

BMO smatra da će potražnja za srebrom u solarnom sektoru ostati najvažniji faktor za ovaj plemeniti metal.

potraznja-za-srebrom-u-solarnom-sektoru

,,Ako bude smanjen intenzitet srebra po ćeliji[6], predviđamo da će se potražnja za srebrom povećati za 8%[7] do 2030. godine. Ukoliko se ne smanji intenzitet srebra, očekujemo da potražnja za srebrom poraste na 160 miliona unci do 2030. godine“, kažu analitičari. Ova potražnja raste zahvaljujući ubrzanom povećanju kapaciteta solarne proizvodnje.

Rastuće tržište električnih vozila takođe predstavlja izvor potražnje za srebrom. BMO vidi da će upotreba srebra u automobilskom sektoru porasti na 89 miliona unci do 2030. To je 65% više od nivoa iz 2021. godine.

,,Očekujemo da će se odnos zlato:srebro dugoročno vratiti na 70:1. Ipak, jaki  nagoveštaji recesije, geopolitičke tenzije i još uvek jaka inflacija mogli bi da produže osećaj rizika na tržištu. To bi trebalo da favorizuje zlato pre srebra. Na kraju krajeva, pooštravanje monetarne politike će verovatno uticati više na ulaganje u investiciono zlato. Srebro će biti izolovano od korekcija cena zbog značaja industrijske potražnje“, kažu BMO analitičari.

 

 

[1] https://www.kitco.com/news/2022-06-16/Silver-caught-between-an-industrial-metal-and-a-monetary-asset.html

[2] BMO Capital Markets – vodeća institucija za finansijske usluge u Severnoj Americi

[3] Fundamentalna analiza je metod merenja suštinske vrednosti investicionih sredstava ispitivanjem ekonomskih i finansijskih faktora.

[4] Exchange Traded Funds (ETF) – Trgovina fondova na berzi

[5] Bank of Canad

[6] Solarnoj ćeliji

[7] na 123 miliona unci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *