Srebro

Investiciono srebro – bolje od zlata 2023.

5 / 5 Ukupno: 2

Prema izveštavanju Kitco-a, investiciono srebro se sprema da nadmaši zlato u 2023. Na to ukazuju analitičari koji nagoveštavaju pozitivnije makro okruženje, jaku fizičku potražnju i dobru tehničku postavku.

Naredna godina izgleda obećavajuće i za zlato i za srebro. Ipak, mnogi analitičari očekuju da će srebro ojačati više od žutog metala zbog njegove volatilnosti i nedostatka interesovanja investitora u prethodne dve godine.

Od početka godine, cena srebra je porasla za 0,21%, trgujući po ceni od $23,40 za uncu. Spot zlato je u padu od 1,8%, trgujući po ceni od $1.797,60 po unci.

Srebro je ostvarilo većinu svojih dobitaka u prvom kvartalu ove godine, dostigavši $27 po unci, što je slično trgovačkom obrascu zlata. Zatim je zabeležilo gubitke tokom šest meseci, dostigavši najniži nivo u dve godine od $17,50 dolara u septembru. U četvrtom tromesečju cene su počele da rastu pošto su investitori počeli da predviđaju zaokret od strane Federalnih rezervi.

 

Investiciono srebro - bolje od zlata 2023.

 

Šta misle analitičari o tržištu srebra

Šef strategije realnih sredstava Vels Fargo-a Džon Lafordž ima pozitivan stav po pitanju srebra jer se cena vratila na $23 po unci. On je dodao da u godini u kojoj su akcije u padu, plemeniti metali u suštini prate pad akcija. U takvom okruženju, srebro bi trebalo da raste.

Jedan od glavnih pokretača koji je ove godine pritiskao srebro i druge plemenite metale bio je agresivni ciklus pooštravanja Fed-a sa ukupno 425 baznih poena za 2022.

Kao rezultat, američki dolar je porastao na 20-godišnji maksimum, a inflacija je nastavila da raste ove godine. Sve je to stvorilo savršenu oluju, a novac se udaljavao od imovine koja ne daje prinos“, objasnio je direktor poslovnog razvoja Micubiši Korporacije Džonatan Batler.

Lafordž (Vels Fargo) je primetio da se roba nalazi u superciklusu od 2020. godine, pri čemu srebro želi da igra posebnu ulogu. Ovo je posebno važno imajući u vidu koliko je jeftino u odnosu na druge proizvode. „U superciklusu između 1999-2011, srebro je bilo mnogo bolje od zlata“, dodao je on.

Investitori su zanemarili srebro, zbog čega ima mnogo potencijala sa sadašnjim cenama, rekao je stručnjak za plemenite metale Gainesville Coins Everet Milman za Kitco vesti. „Srebro će nadmašiti zlato – to je obrazac koji se obično odigrava tokom navale na plemenite metale. Nedavna kretanja na tom planu su ohrabrujuća“, rekao je Milman.

Osim toga, raspoloživa ponuda za srebrne investicione proizvode je prilično mala. „Srebro koje se nalazi u trezorima, koje može da se koristi za poluge i investicione proizvode, postaje sve ređe. To je glavni problem u 2023. godinu“, objasnio je Milman.

 

Makro pokretači se menjaju, i to je dobro za cenu srebra

Makro okruženje se pomera iz negativnog u pozitivno za plemenite metale, a investiciono srebro već ima prednost ispred zlata.

Najveći makro pokretač koji podržava više cene je politika Fed-a. Iako bi do stvarne pauze, usporavanja ili čak rezova moglo da prođe mnogo meseci, plemeniti metali to već predviđaju i počinju da se kreću u određenom pravcu.

Analitičarka Komercbanke Karsten Frič smatra da bi srebro trebalo da ima koristi od završetka povećanja kamatnih stopa Fed-a i od naknadne spekulacije o smanjenju kamatnih stopa. Očekivani ekonomski oporavak nakon završetka recesije trebalo bi dodatno da koristi srebru kao plemenitom metalu sa visokom industrijskom upotrebom. Ona je dodala da bi sa ublažavanjem korona ograničenja u Kini, potražnja za srebrom trebala da dobije dodatni podsticaj. To je zato što je Kina najveći potrošač srebra. 

 

Pogled na osnovne faktore

Prema Metals Fokus-u, globalna potražnja za srebrom je porasla za 16% na 1,2 milijarde unci od sredine novembra.

Institut za srebro i Metals Fokus navode da će fizičko tržište srebra, koje isključuje ETF-ove, ove godine pokazati najznačajniji deficit ponude u poslednjim decenijama. Oni smatraju da će to iznositi 194 miliona unci (6 hiljada metričkih tona). To znači da će potražnja nadmašiti ponudu za skoro 20%. Pokretač ovoga je porast potražnje za srebrom od 16%.

Prema analizama Metals Fokus-a industrijska potražnja za srebrom je bila rekordna 2022. godine i dostigla je 539 miliona unci. Sa toliko zemalja fokusiranih na energetsku bezbednost, nova potražnja dolazi iz proizvodnje instalacija solarnih panela, koje su ove godine dostigle nove maksimume. Automobilski sektor je takođe doprineo dodatnoj potražnji, a posebno elektrifikacija vozila.

Potražnja za srebrom od strane maloprodajnih investitora je takođe bila jaka ove godine. Potražnja za nakitom i srebrnim posuđem je rekordno visoka – nakit je porastao za 29% na 235 miliona unci, a srebrni pribor za 72% na 73 miliona unci, navodi Metals Fokus. Indija je odgovorna za najmanje polovinu svake kategorije.

Potražnja za ulaganjem u investiciono srebro (poluge i kovanice) porasla je za 18% na 329 miliona unci. To je takođe na rekordnom nivou, dodao je Metals Fokus.

 

Potražnja za fizičkim srebrom

Svi ovi faktori će ostati i sledeće godine. Industrijska potražnja bi trebalo da nastavi da ima koristi od elektrifikacije automobila, 5G tehnologije i uvođenja zelene infrastrukture kao što je fotonapon. Takođe, i potražnja za fizičkim investicijama treba da bude podstaknuta strahom od visoke inflacije. 

Analitičari su upozorili da treba obratiti pažnju na nekoliko kretanja u 2023. godini, uključujući recesijsko usporavanje koje utiče na industrijsku potražnju srebra.

Regionalna zatvaranja u Kini predstavljaju pretnju za deo potražnje za sledeću godinu. Isto tako, postoji povećan rizik da 2023. bude godina recesije u Evropi. To će uticati i na neke industrijske sektore.

Recesija bi mogla da uspori industrijsku potražnju, ali ne dovoljno da srebro postane žrtva recesije, rekao je viši tržišni analitičar OANDA-e Edvard Moja. „Srebro će biti u dobroj situaciji sledeće godine, baš kao i zlato„, rekao je Moja za Kitco vesti.

Batler (Micubiši Korporacija) smatra da američko tržište ostaje solidan faktor podrške, posebno uz dodatna podršku Zakona o smanjenju inflacije. Ima mnogo ulaganja u fotonaponsku energiju i elektrifikaciju što je dobro za srebro.

 

Investiciono srebro – odliv iz ETF-ova

Za razliku od snažne fizičke potražnje postoji nedostatak interesovanja institucionalnih investitora. Karsten Frič (Komercbanka) je izjavila da je u novembru bilo snažnih odliva iz srebrnih ETF-ova, koji su iznosili više od 4.000 tona od početka godine do danas. Ona se pozvala na podatke koje je objavio Blumberg, a očekuje da se odliv nastavi.

Metals Fokus je dodao da su globalne berze pale za oko 400 miliona unci od početka godine, uključujući tržišta Londona i Comex-a. To su zapanjujuće brojke za samo ova dva tržišta. Nezainteresovanost investitora je jedan od razloga za ovaj odliv. Ostali razlozi uključuju slab učinak cene zlata, LBMA-ovi srebrni trezori koji obezbeđuju obilje srebra i fizičko tržište koje je mnogo manje od profesionalnog tržišta.

Cena srebra ne odgovara uvek većoj fizičkoj potražnji. Kada je potražnja veća, lokalne premije rastu. Zbog toga su ove godine premije na tržištu srebra naglo porasle. Ove visoke premije za fizički metal širom sveta takođe su dovele do promene načina na koji se plemeniti metal isporučuje.

 

Promena načina isporuke srebra

U 2022. 60% je isporučeno vazdušnim putem, što je bilo bez presedana. „Srebro obično putuje pomorskim teretom. Teret avionom je sada moguć zbog visoke premije. Filip Njuman iz Metals Fokus-a je izjavio da je potražnja toliko velika da naručioci ne žele da čekaju dva ili tri meseca da stigne morski kontejner. 

U Indiji ljudi plaćaju 25 centi po unci da bi srebro dovezli iz skladišta u Londonu, što obično traje dva dana. Poređenja radi, srebro koje se isporučuje morem koštalo bi 5 centi po unci i trajalo bi oko četiri nedelje ili više, objasnio je direktor istraživanja Bulion Volt-a Adrijan Eš tokom vebinara LBMA o srebru.

 

Grafikon: Cene srebra 2003-2022
Izvor grafikona: silverprice.org

 

Prognoza cene srebra

Mnogi analitičari ne isključuju mogućnost da će srebro dostići nove rekorde u ovom superciklusu robe u ovoj deceniji. Međutim, za sledeću godinu predviđanja se razlikuju, a opseg trgovanja ostaje prilično širok.

Laforž (Vels Fagro) veruje da bi investiciono srebro moglo da dostigne rekordne vrednosti u ovom superciklusu. On je dodao da prosečni ciklusi traju oko 15-16 godina i da su sve kraći. Novi maksimumi u srebru bi mogli da budu tek za pet godina, a trenutno je treća godina superciklusa. 

Milmanov (Gainesville Coins) vrhunski cilj za sledeću godinu je oko $28-30 po unci. Raspon trgovanja srebra je širi od zlata, ali investitori treba da budu oprezni u pogledu povlačenja na recimo $20 ili niže, upozorio je on. 

Frič (Komercbanka) vidi srebro po ceni od $25 za uncu do kraja godine. Banka Amerike takođe predviđa da će srebro dostići vrhunac od $25 za uncu sledeće godine. Učesnici poslednje konferencije LBMA videli su srebro na $28,30 sledeće godine. 

Sve u svemu, pošto je snabdevanje iz rudnika ograničeno, oporavak komercijalnih kupovina treba da dovede do povećanja cena. Ponuda takođe treba da bude podržana rastućom potražnjom proizvođača solarnih panela i električnih vozila, pošto se globalna zajednica fokusira na borbu portiv klimatskih promena.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *