„Kupujte investiciono srebro“ – Robert Kijosaki

Tokom septembra, investiciono srebro koje se drži u trezorima Londonskog udruženja tržišta poluga LBMA u Londonu se smanjilo za ogromnih 4,93%. Zalihe srebra LBMA-a sada iznose samo 27.101 tonu (871,3 miliona unci) i opadale su svakog meseca 10 uzastopnih meseci.

 

Njujorška berza – 50% „postojećeg“ investicionog srebra nije dostupno

Na berzi u Njujorku, ukupno registrovano srebro iznosi samo 1.186 tona (38,12 miliona unci) što je najniži nivo u pet godina. Tokom septembra, trezori LBMA-a u Londonu izgubili su 1.404 tone. To je više srebra nego u celoj kategoriji registrovanoj u njujorškom Comex-u.

LBMA je čak priznao u svom najnovijem ažuriranju zaliha srebra u Londonu da je povećana potražnja klijenata dovela do velikog fizičkog izvoza srebra. Saradnici su ustvari operateri trezora na londonskom LBMA tržištu, a to su HSBC, JP Morgan, ICBC Standard, Brincs, Malca Amit i Loomis.

Niki Šils, analitičar plemenitih metala za MKSPAMP, je ponovila taj stav kada je izveštavala sa godišnje konferencije LBMA-a u Lisabonu prošle nedelje. Tada je rekla da su delegati konferencije predvideli „super bikovsku cenu srebra od $28,30 za godinu dana. To je zbog toga što je fokus bio na umanjenoj količini fizičkog srebra zbog potražnje bez presedana“.

Važan doprinos ovoj neviđenoj potražnji za fizičkim srebrom je Indija, gde uvoz srebra raste. Uvoz u Indiju iznosio je 1.812 tona u julu, 1.149 tona u avgustu, a prvobitne procene za septembar su oko 1.700 tona. Do avgusta 2022. (8 meseci), indijski uvoz srebra iznosio je 6.517 tona. Dodajući septembarskih 1.700 tona, to daje 8.217 tona za 9 meseci 2022. Na godišnjem nivou, ovih skoro 11.000 tona je jedna trećina svetske godišnje ponude srebra.

Nazad na Comex-u, CME fond je objavio da je ukupno raspoloživo investiciono srebro 304,1 milion unci (9.458 tona). Ta cifra predstavlja najniži nivo Comex-ovog raspoloživog srebra od 19. juna 2019. Ali to ne uključuje CME-ove smernice o primeni 50% varijabile. Kada se primeni ova varijabila od 50%, ukupno srebro u Comex trezorima je samo 171 milion unci. 

Sa velikom potražnjom srebra i sa zemljama potražnje kao što je Indija, očekujte da će tržište srebra imati velike eksplozije u narednim mesecima.

 

Zlato i srebro – mali pomak u nadi da će Fed usporiti povećanje

Plemeniti metali, uključujući zlato i srebro, oporavljaju se usred rastućih očekivanja da će Fed ublažiti svoju agresivnu politiku povećanja kamatnih stopa.

Ovo je ublažilo pritisak na zlato i srebro uz očekivanja da bi novembar mogao biti poslednje značajno povećanje kamatne stope centralne banke. Predsednik Džerom Pauel će verovatno slediti konzervativniji plan u narednim mesecima.

Zlato je sada poraslo za 2,23% i trenutno se trguje po ceni od $1.672 po unci.

Ovo je daleko ispod prolećnog vrhunca kada su cene u martu nakon ruske invazije na Ukrajinu porasle na $2.034 po unci. Međutim, to je dosta iznad prošlomesečnog nivoa od $1.627 po unci.

Cene su podržane velikom potražnjom u Aziji koja je sprečila pad ispod praga od $1.600.

U međuvremenu, srebro se približava nivou od $20 po unci na $19,66 što je najviši nivo od početka oktobra.

Pišući za Kitco, analitičar Džim Vajkof je primetio da „nedavna kratkoročna tehnička dešavanja sada sugerišu da je indeks američkog dolara dospeo do vrha.  U isto vreme američki berzanski indeksi su na dnu. Ovo bi mogao da bude znak da je inflacija na vrhuncu i da bi Fed uskoro mogao da stavi pauzu na svoja agresivna povećanja kamatnih stopa. Tako bi bila eliminisana velika opasnost za srebro i plemenite metale.“

 

Cene srebra spremne da rastu

Ranije ovog meseca autor najprodavanije knjige „Bogati tata, siromašni tata“ Robert Kijosaki je tvitovao svoj stav. „Ako Fed nastavi da podiže kamatne stope, američki dolar će postati jači, što će dovesti do niže cene zlata i srebra. Kupujte više. Kada Fed okrene i spusti kamatne stope kao što je Engleska upravo uradila, vi ćete se smejati dok drugi plaču.“

Upotreba srebra kao industrijskog metala takođe mu može dati prednost u odnosu na zlato. Poput zlata, investiciono srebro je korisno kao skladište vrednosti, ali je takođe kritičan sastojak nekoliko tehnologija koje će postati sve važnije u narednih nekoliko godina. Srebro je suštinski komponenta solarnih panela, ćelijskih tornjeva i električnih vozila.

 

Izvori:

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Gold-And-Silver-Inch-Higher-On-Hopes-That-The-Fed-Will-Slow-Hikes.html

https://www.kitco.com/news/2022-10-03/Buying-opportunity-before-Fed-pivot-Silver-price-is-going-to-500-U-S-dollar-will-crash-Robert-Kiyosaki.html 

https://www.nasdaq.com/articles/silver-prices-set-to-soar-as-dollar-retreats

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AKCIJA
1% popusta

Za studente i parove koji očekuju bebu.

Akcija je na apoene od 0.5g do 10g i traje do 31.12.2022