Zlato

Povećanje cene zlata – Hoće li ih Federalne rezerve zaustaviti ?

5 / 5 Ukupno: 2

Hoće li Federalne rezerve zaustaviti povećanje cene zlata

Zlato u porastu: Novi devetomesečni maksimum

Zlato je u porastu i izgleda spremno za još jednu pobedu ove nedelje. Međutim, analitičari su zabrinuti da rast zlata možda neće potrajati zbog uzimanja profita u kratkom roku.

Neki analitičari veruju da investitori u zlato možda neće želeti da uzmu svoj profit tek nakon što su videli tako veliko povećanje cena u januaru.

Ranije ove nedelje, vrednost zlata je porasla za 6% od početka godine – što je najbolji početak godine od 2012. – pošto je dostiglo novi devetomesečni maksimum na oko 1.949 dolara. U vreme pisanja ovog izveštaja, februarski Comex zlatni fjučersi su poslednji put koštali 1.930 dolara po unci, što je rast od 0,10% u odnosu na prethodnu nedelju.

„Šon Lusk, ko-direktor Valsh Trading-a, rekao je da će se na osnovu nedavnih podataka tržište verovatno uskoro povući.

 

Događaj koje treba pratiti: Sastanak Federalnih rezervi 1. februara

Najvažniji događaj koji treba pratiti sledeće nedelje je sastanak Federalnih rezervi 1. februara, nakon čega sledi konferencija za štampu Džeroma Pauela.

Lusk je rekao da se govori o potencijalnom usporavanju povećanja stopa. Međutim, Federalne rezerve bi i dalje mogle da iznenade agresivnijim stavom.

Prema CME FedWatch alatu, postoji 98,9% šanse za povećanje od 25 baznih poena sledeće nedelje. Međutim, Lusk ne isključuje potez od 50 baznih poena. On smatra da će Federalne rezerve u budućnosti biti manje agresivne. Sa otvaranjem Kine, doći će do povećane potražnje. Federalne rezerve bi ovde mogle da budu u pripravnosti i spremne za agresivne reakcije.

Lusk je rekao da ako cena zlata padne ispod 1.917 dolara za uncu, to bi moglo da dovede do daljeg pada na 1.900 dolara, a onda je tržište u opasnosti od pada na nivo od 1.890 i 1.860 dolara. „Ne bih se iznenadio ukoliko dođe do brisanja“. Imali smo veliki rast cene još od početka Novembra,“ rekao je.

 

Federalne rezerve bliže kraju stimulativnih napora

Veruje se da se Federalne rezerve bliže kraju svojih stimulativnih napora, rekao je viši tržišni analitičar OANDE Edvard Moja. Međutim, prevelika inflacija može signalizirati da Fed mora učiniti više. „Federalne rezerve zadržavaju svoju referentnu kamatnu stopu na 25 baznih poena“, rekao je Moja.

Preferirana mera inflacije Federalnih rezervi, osnovni PCE index, pokazala je zanimljiv trend u petak, dodao je Moja. Izveštaj je pokazao da je inflacija i dalje više nego dvostruko veća od cilja Federalnih rezervi. On je napomenuo da je na mesečnom nivou taj broj rastao, a zatim opadao. Zlato će biti teško za trgovanje uoči predstojeće objave Fed-a. A ono što sledi biće presudno.

 

Analitičari: Cene zlata trenutno povećanje previsoko zbog kineskih kupovina

Mnogi analitičari smatraju da je trenutno povećanje cene zlata previsoko. TD Securities je primetio da je zlato podstaknuto masovnim kineskim kupovinama prema prazniku Lunarne Nove godine.

„Čak i više od sastanka FED-a, ono što će biti najvažnije jesu prvi znaci da li se kineska kupovina nastavila od Lunarne Nove godine ili ne. Ovo je jedan od većih pokretača cene zlata, kaže stariji strateg za robu TD Securities Daniel Ghali za Kitco News.

Dugoročno gledano, većina analitičara veruje da je zlato dobra investicija. „Trend rasta se i dalje nastavlja,“ prema tržišnom strategu Frenk Cholly-u iz RJO Futures-a. „Razočaran sam što tržište još nije uspelo da pređe 1.966,00 dolara.“ Imali smo priličan rast cena, a sada tržište pravi pauzu“ rekao je Cholly.

Povećanje cene zlata iznad 1.966 dolara po unci, znači da će cene uskoro dostići nivo od 2.000 dolara za uncu.

 

Vesti na koje treba obratiti pažnju sledeće nedelje

Sledeće nedelje obratite veliku pažnju na predsedničke izbore u SAD. Januarski izveštaj o zapošljavanju. Tržišta očekuju da će biti dodato dodatnih 185.000 pozicija, uz povećanje stope nezaposlenosti na 3,6% sa 3,5%.

„Stvaranje radnih mesta i dalje ostaje jako, ali najave o otpuštanju radnika dolaze još jače i brže,“ rekao je glavni međunarodni ekonomista ING-a James Knightley. „Očekujemo da ćemo videti blaži porast nepoljoprivrednih zaposlenja nego što smo videli u poslednjim mesecima, ali i dalje je verovatno da će biti mnogo više od 100k, s obzirom na veliki broj slobodnih radnih mesta.“

Pored toga, sledeće nedelje planirano je da Evropska centralna banka i Banka Engleske objave svoje izjave o monetarnoj politici.

 

Utorak: Američka CB potrošačka samopouzdanja

Sreda: Sastanak Fed-a, Američka ADP nepoljoprivredna zapošljavanja, Američki ISM indeks proizvodnje

Četvrtak: Sastanak ECB-a, sastanak BoE-a, Američki zahtevi za nezaposlenost, Američke fabričke narudžbine MOM

Petak: Američka nepoljoprivredna zapošljavanja, Američki ISM indeks usluga

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *