Zlato

Zlato raste dok Fed usporava

0 / 5 Ukupno: 0

Zlato je zadržalo svoj tromesečni maksimum nakon što su u utorak cene skočile zbog povlačenja dolara. 

Upravo objavljeni zapisnik sa poslednjeg sastanka Fed-a o monetarnoj politici pokazuje da Fed smatra da bi uskoro bilo prikladno usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Međutim, oni takođe vide višu terminalnu stopu sredstava nego što su ranije očekivali. Terminalna stopa je tačka kada Fed prestane da povećava stope. 

Neki zvaničnici su bili zabrinuti da bi Fed mogao da pooštri monetarnu politiku više nego što je potrebno. Međutim, podaci o američkim tržišnim indeksima su uslovili da Fed ublaži svoju monetarnu politiku. Kao i uvek, trgovci su pregledali celi zapisnik da vide da li sadrže nove naznake o budućem putu i vremenu monetarne politike Fed-a. 

Dakle, zapisnik Fed-a je doveo do rasta tržišta metala. Dajući dodatnu podršku zlatu, dolar je uglavnom izgubio na vrednosti, čineći zlatne poluge jeftinijim za kupce u inostranstvu.

 

Rast realnih stopa i dalje izazov za zlato

Međutim, rast realnih stopa do početka 2023 ostaje izazov za zlato koje je nekamatno. Ali, intenziviranje recesijskih i geopolitičkih rizika do 2023. godine, i snažna fizička potražnja tržišta u razvoju sugeriše da zlato i dalje može imati bolji učinak u odnosu na realne stope. Tu treba dodati i rekordno visoku kupovinu zlata centralnih banaka, koje pokušavaju da diversifikuju svoje devizne rezerve. 

Shodno tome, cene zlata i srebra su dostigle dnevne maksimume u popodnevnom trgovanju u SAD u sredu. Decembarsko zlato je poslednji put poraslo za $5,70 na $1.745,50, a decembarsko srebro je poraslo za $0,381 na $21,43.

Većina globalnih berzi su blago porasle tokom noći. Američki berzanski indeksi su viši u popodnevnom trgovanju, nakon Fed-ovog zapisnika. Tržište je sredinom nedelje bilo nesigurno zbog slučajeva kovid-a u Kini koji nastavljaju da rastu i opterećuju drugu po veličini svetsku ekonomiju. Jutros je u izveštajima Newswire-a citiran kineski zvaničnik koji je rekao da će kineska monetarna politka biti dodatno ublažena u nastojanju da to prouzrokuje veći ekonomski rast.

Američka tržišta su zatvorena u četvrtak zbog praznika Dana zahvalnosti.

 

Tehnička analiza zlata

Tehnički, bikovi i medvedi fjučersa na zlato su na nivou kratkoročnog tehničkog terena. Novi trend rasta cena na dnevnom trakastom grafikonu je negiran. Sledeći cilj trgovaca bikova je da proizvede otpor iznad solidnog na novembarskom maksimumu od $1.791,80. Sledeći kratkoročni cilj pada cena je guranje cena fjučersa ispod solidne tehničke podrške na $1.675,00. Prvi otpor se vidi na ovonedeljnom maksimumu od $1.755,00, a zatim na $1.770. Prva podrška se vidi na $1.725, a zatim na današnjem minimumu od $1.719.

zlato-raste-dok-fed-usporava
Izvor grafikona: kitco.com

 

Tehnička analiza srebra

Srebrni bikovski trgovci imaju blagu tehničku prednost u kratkom roku. Cene su u naglom dvomesečnom rastućem trendu na dnevnom grafikonu. Sledeći cilj srebrnih bikova za povećanje cene je zatvaranje cena iznad solidnog tehničkog otpora na novembarskom maksimumu od $22,38. Sledeći cilj pada cena za medvede je zatvaranje cena ispod solidne podrške na $19. Prvi otpor se vidi na $22, a zatim na $22,38. Sledeća podrška se vidi na $21, a zatim na ovonedeljnom minimumu od $20,60.

Izvor grafikona: kitco.com

 

Pritisak na zlato se uskoro smanjuje

Analitičari smatraju da je većina budućih povećanja kamatnih stopa Fed-a već uključena u tržište. To znači da više ne postoji „tamni oblak“ povećanja kamatnih stopa koji se nadvija nad tržištem zlata, rekao je Dejvid Meger, Direktor trgovine metalima u Haj Ridž Fjučur-u.

 

Izvori:

https://www.kitco.com/news/2022-11-23/Gold-price-firms-after-FOMC-minutes-lean-a-bit-dovish.html 

https://www.cnbc.com/2022/11/23/gold-markets-federal-reserve-interest-rate-hikes-inflation.html

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *