Zlato

Cene zlata – sastanak Fed-a u sredu

0 / 5 Ukupno: 0

Iščekivanje Fed-ovih odluka zajedno sa izjavama datim tokom prošle nedelje, nastavilo je pritisak na cene zlata. Investitori čekaju naznake o pravcu kretanja monetarne politike američkih Federalnih rezervi.

U utorak je zlato zabeležilo pad  u poslednjim sesijama da bi poraslo potpomognuto povlačenjem dolara. Indeks dolara je u trenutku pisanja ovog teksta na 107,50, što je neto pad od 0,31%. 

Spot zlato je poraslo za 0,5% na $1.746,52 po unci. Američki fjučersi su porasli za 0,5% na $1.748,90. Ovaj zastoj dolara nudi spot zlatu šansu da sada nađe čvršće uporište na $1.700.

Zbog toga što je zlato postalo jeftivnije za kupce iz inostranstva, dolar je zaustavio svoj rast preko noći. To je dovelo do toga da su investiori pohrlili u valutu sigurnog utočišta zbog zabrinutosti i zbog kineskog porasta slučaja koronovirusa.

 

Grafikon cene zlata 23.10 – 21.11.2022

cene-zlata-sastanak-fed-a-u-sredu
Izvor grafikona cene zlata: goldpricez.com

 

Zapisnik Fed-a – sreda 23. novembar 

Investitori sada čekaju najnoviji zapisnik Fed-a koji treba da bude objavljen u sredu. Učesnici na tržištu uglavnom očekuju povećanje od 50 baznih poena na sastanku u decembru. Vrhunac stopa se očekuje u junu 2023.

Ako Fed opet napravi zaokret, to bi moglo da dovede do toga da zlato izgubi nešto od svojih dobitaka i testira podršku oko $1.700.

Nepoljoprivredni platni spiskovi u SAD (nonfarm payrolls) i izveštaj o inflaciji, koji treba da budu dostavljeni pre decembarskog sastanka Fed-a, su glavni katalizatori za sledeće velike poteze na tržištu zlata. Povećanja kamatnih stopa za borbu protiv rastuće inflacije imaju tendenciju da povećaju oportunitetne troškove držanja zlata. To zatim pravi pritisak ne cene zlata.

U međuvremenu, predsednik Fed-a Klivlenda Loreta Mester je rekla u ponedeljak da Fed mogu da pređu na manje povećanje kamatnih stopa od sledećeg meseca. Bikovski trgovci zlata su odahnuli posle ove izjave.

Spot srebro je poraslo za 1,5% na $21,15 po unci, platina je dobila 1,2% na $993,97, a paladijum za 1,3% na $1.889,02. Svetski savet za platinaste investicije predvideo je deficit metala u 2023.

 

Kina pravi zalihe zlata kako bi smanjila zavisnost od dolara

Već je objavljeno da su centralne banke kupile neto 399,3 tone zlata u periodu jul-septembar. To je četiri puta više u odnosu na prošlu godinu, prema novembarskom izveštaju Svetskog saveta za zlato. Najnovija količina onzačava strmoglavi skok sa 186 tona u prethodnom kvartalu i 87,7 tona u prvom kvartalu. Sam ukupan iznoz od godine do danas premašuje bilo koju punu godinu od 1967.

Kupci kao što su centralne banke Turske, Uzbekistana i Indije prijavili su kupovinu od 31,2 tone, 26,1 tone i 17,5 tona respektivno. Problem je u tome što ova objavljena kupovina iznosi samo otprilike 90 tona – što znači da je nejasno ko je kupio preostalih otprilike 300 tona neto.

Pretpostavlja se da je Kina kupila značajnu količinu zlata od Rusije. Kina je činila slične poteze i u prošlosti. Nakon što nisu dugo prijavljivali kupovinu od 2009, Peking je zapanjio tržište 2015. godine otkrivši da je povećao zalihe zlata za oko 600 tona. Sada isto nisu prijavili nikakvu aktivnost od septembra 2019.

Narodna banka Kine je verovatno kupila deo zlata Centralne banke Ruske Federacije od preko 2.000 tona.

 

Kina je prodala $121,2 milijarde dolara američkog duga

U isto vreme Kina se rešava američkih obveznica. Prodala je $121,2 milijarde dolara američkog duga, što je ekvivalentno otprilike 2.200 tona zlata. To je u periodu između kraja februara – odmah nakon početka ukrajinske krize – i kraja septembra 2022., prema američkom Ministarstvu finansija.

Kineski uvoz zlata iz Rusije je porastao u julu, skočivši više od osam puta. To je otprilike 50 puta u odnosu na nivo iz prethodne godine, prema kineskim carinskim vlastima. Centralne banke generalno ne prodaju svoja zlatna sredstva na tržištu, što znači da što više kupuju plemeniti metal, to više jača cenu zlata.

 

Zlato ostaje pod pritiskom

Ove vesti bi trebalo da budu povolje za cene zlata, ali ovaj plemeniti metal ostaje na niskom nivou od oko $1.740 u trenutku pisanja ovog članka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *