Institut za srebro – Izveštaj 2022

institut-za-srebro-izvestaj-2022
Izvor grafikona: Institut za srebro – Globalna potražnja

 

Predviđa se da će potražnja za srebrom dostići rekordan broj u 2022. godini. To je podstaknuto novim visokim vrednostima industrijske potražnje, otkupa nakita, srebrnog pribora i srebrnih poluga. Ovo su bili neki od ključnih nalaza koje su izvestili Filip Njuman, generalni direktor Metals Focus-a, i Adam Veb, direktor snabdevanja rudnika, tokom Privemenog pregleda tržišta srebra Instituta za srebro u Njujorku. Izveštaj je sadržao istorijske statistike ponude i potražnje i procene za 2022. U nastavku su ključni detalji is prezentacije.

Globalna potražnja za srebrom raste na novi maksimum u 2022
  • Očekuje se da će globalna potražnja za srebrom dostići novi maksimum od 1,21 milijardi unci u 2022. godini, što je povećanje od 16% u odnosu an 2021. Svaki ključni segment potražnje, osim fotografije, biće postavljen na novi vrhunac.
Predviđa se da će srebrni nakit i srebrne poluge porasti za 50M unci do rekordnih vrednosti ove godine
  • Industrijska potražnja je na putu da poraste na 539 miliona unci (Moz). Razvoj se sada fokusira na elektrifikaciju vozila (uprkos sporoj prodaji vozila), i sve većem usvajanju 5G tehnologije. Takođe, vladina posvećenost zelenoj infrastrukturi dovešće do toga da industrijska potražnja prevaziđe makroekonomske prepreke i slabiju potražnju za potrošačkom elektronikom.
  • Ulaganja u srebro u 2022. godini su na putu da skoče za 18% na 329 miliona unci, što bi takođe bio novi rekord. Podrška je došla od straha investitora od visoke inflacije, rata između Rusije i Ukrajine, zabrinutosti zbog recesije, nepoverenja u vladu i kupovine na osnovu pada cena. Porast je dodatno podstaknut (skoro udvostručavanjem) indijske tražnje i oporavkom od prošlogodišnjeg pada. 

Za razliku od toga, predviđa se da će proizvodi kojima se trguje na berzi doživeti najveći godišnji pad u ukupnom iznosu od 110 miliona unci, delom zbog veće volatilnosti srebra od zlata. Od institucionalnih investitora se očekuje da zadrže medveđi stav jer će realni prinosi verovatno ojačati, podstičući dalje udaljavanje od belog metala.

Cena srebra
  • Ove godine, Metal Focus očekuje da će se prosečna cena srebra smanjiti za 16% u odnosu na prethodnu godinu, na $21,00. Do 7 novembra cene su pale za 14% na godišnjem nivou. Metals Focus očekuje da će američki Fed nastaviti da podiže kamatne stope, podižući oportunitetne troškove za plemenite metale. To će, u kombinaciji sa rastućim prinosima i stalnom snagom dolara, nastaviti da vrši pritisak na srebro. Dodatni stres će takođe doći zbog industrijske prirode srebra. Rastući strahovi od moguće recesije mogu da utiču na raspoloženje, uprkos izuzetno povoljnoj fundamentalnoj pozadini.
Proizvodnja srebra
  • Očekuje se da će 2022. proizvodnja iskopanog srebra porasti za 1% u odnosu na prethondu godinu na 830 miliona unci. Proizvodnja iz Meksika će se značajno povećati. Nekoliko novih velikih projekata koji su se pojavili poslednjih godina nastavljaju da se povećavaju do pune stope proizvodnje. Proizvodnja srebra nusproizvoda iz postojećih rudnika i novih projekata u Čileu će takođe biti veliki doprinos rastu. Ovo će se delimično nadoknaditi nižom proizvodnjom velikih proizvođača srebra kao što su Peru, Kina i Rusija. Rastuća inflacija, posebno zbog viših cena nafte i prirodnog gasa, izvršila je značajan pritisak na povećanje troškova rudara u 2022. Međutim, u prvoj polovini godine rast operativnih troškova rudara srebra nadmašen je većim prihodima od nusproizvoda. Kao rezultat toga, prosečna sveobuhvatna cena održavanja (AISC) u H1.22 pala je za 10% g/g na $9,72 za uncu.
Srebrni nakit i srebrni pribor
  • Srebrni nakit i srebrni pribor će ove godine porasti za 29%, odnosno 72% na 235 miliona unci i 73 miliona unci. To je uglavnom zahvaljujući neviđenom porastu potražnje u Indiji. Ovo je delimično podstaknuto snažnim popunjavanjem zaliha uoči sezone praznika i venčanja, nakon velikog iscrpljivanja zaliha 2021.
  • Predviđa se da će globalno tržište srebra ove godine zabeležiti drugi uzastopni deficit. Ovaj deficit od 194 miliona unci će biti višedecenijski maksimum i četiri puta veći od nivoa viđenog 2021. godine.

Institut za srebro (The Silver Institute) je međunarodno udruženje koje okuplja sve aktere u industriji srebra. Ovo uključuje vodeće kuće za iskopavanje srebra, rafinerije, dobavljače poluga, proizvođače artikala od srebra i veletrgovce. Osnovan 1971. godine, Institut služi kao promoter industrije srebra i povećava javno razumevanje za mnoge upotrebe i vrednosti ovog plemenitog metala.

 

Izvor: 

https://www.silverinstitute.org/wp-content/uploads/2022/11/Philip-Newman-Adam-Webb-Metals-Focus-Silver-Institute-Silver-Interim.pdf 

https://www.reuters.com/markets/commodities/silver-heads-biggest-deficit-decades-silver-institute-says-2022-11-18/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AKCIJA
1% popusta

Za studente i parove koji očekuju bebu.

Akcija je na apoene od 0.5g do 10g i traje do 31.12.2022