Srebro

Investiciono srebro možda raste u 2023

5 / 5 Ukupno: 1

Investitorima koji traže opcije na promenljivom tržištu roba bilo bi mudro da pogledaju investiciono srebro 2023. godine. Naime, analitičari tržišta kažu da se predviđa da će vrednost ovog plemenitog metala ostati bikovska do kraja kalendarske godine a i dalje.

Dok tradicionalni vlasnici portfelja možda više vole da ulažu u istorijske dobitnike poput zlata, rast srebra trenutno nadmašuje ovaj i druge plemenite metale. To uključuje platinu i paladijum. 

Mnogi analitičari tržišta metala nisu bili iznenađeni nedavnim dobitkom srebra pošto je ovaj plemeniti metal istorijski pokazao dobre rezultate tokom perioda visoke inflacije. 

Ipak, čak i dok Fed nastavlja da podiže kamatne stope i smanjuje inflaciju, stručnjaci predviđaju da će vrednost srebra nastaviti da raste. To će biti podržano od nekoliko faktora koji podstiču njegov održivi rast.

Potreba za srebrom je porasla za 18% u 2022. i nastavlja da raste

Investiciono srebro je postalo veoma tražena imovina, ali raspoloživa ponuda se nije značajno povećala. Brojni investitori gledaju na ovaj metal kao na zaštitu od inflacije jer ima tendenciju povećanja cene tokom perioda visoke inflacije. Srebro je takođe potrebno za industrijske i čiste energetske procese. To bi moglo da pomogne da se njegova cena ove godine podigne na više od $30 po unci. 

Dakle, industrijska potreba za srebrom raste, jer je njegova upotreba kritična u svemu – od automobilske industrije do elektronike i mnogih zelenih sektora, uključujući solarne panele. Predviđa se da će potražnja za solarnim panelima rasti kako se globalna zajednica pomera ka čistijem snabdevanju energijom. 

Istovremeno, globalni deficit srebra dostigao je najviši nivo od 237,7 miliona unci u 2022. godini. Ne očekuje se da će proizvodnja da zadovolji potrebe u bilo kom trenutku ove decenije. Potreba za srebrom je porasla za 18% samo u 2022., i nastavlja da raste.

Rudarenje i proizvodnja srebra u 2023.

Proizvodnja je takođe nedavno porasla. Trenutno se godišnje iskopa 822,6 miliona unci srebra. Nakon kašnjenja u proizvodnji do kojih je došlo tokom početne godine pandemije u 2021., proizvodnja je porasla za 5,3%. To je najveći porast u iskopavanju ovog plemenitog metala od 2013. O ovome je izvestila neprofitna organizacija Institut za srebro (The Silver Institute).

Grafikon: cene srebra od 2004. do 2023.

Investiciono srebro možda raste u 2023

Izvor grafikona: silverprice.org
Da li je sada investiciono srebro dobar izbor za investitore?

Stručnjaci i dalje veruju da je investiciono srebro odličan izbor za investitore.

Međutim, ipak savetuju blagi oprez, jer bi recesija koja se nazire mogla malo da uspori meteorski rast srebra. Očekuje se da će srebro verovatno premašiti svoj nedavni maksimum od $26 po unci, i čak nadmašiti rekord od $30 za uncu pre devet godina.

Predviđanja cene srebra za 2024.

Takođe je verovatno da će 2024. biti dobra godina za srebro. Ako može da zabeleži značajan rast projektovan za 2023. godinu, onda nema razloga da neće da dostigne veće visine u 2024. U stvari, analitičari veruju da bi cena srebra mogla da poraste i do 60% u odnosu na trenutnu cenu do 2024. Naravno, ne očekuje se da će srebro porasti na magičan način čim 2024. počne. 

Dakle, predviđanja za 2024. su da bi ovaj plemeniti metal lako mogao da poraste na $40,18 po troj unci.

Ulaganje u srebro je imalo dobre rezultate tokom prošlih recesija

Fizička ulaganja u zlato i srebro mogu biti privlačna za investitore jer su istorijski bila manje reaktivna na ekonomske i druge faktore koji izazivaju značajne fluktuacije na berzi. Zlatne i srebrne poluge su zapravo imale prilično dobre rezultate tokom prošlih recesija. 

Podaci rudarskih asocijacija pokazuju da su investiciono srebro i zlato ostali stabilni ili rasli tokom poslednjih 20 godina.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *