Zlato

Majkl Li: Cena zlata $5.000 za 3 godine

5 / 5 Ukupno: 1

Kitko Vesti su intervjuisale Majkla Lia, osnivača Majkl Li Strategije (www.michaelleestrategy.com). Tema je bila cena zlata u bližoj budućnosti.

Majkl Li smatra da će talas neplaćanja dugova pokrenuti recesiju u SAD u četvrtom kvartalu 2023. Tržištu zlata nedostaje pravac uoči septembarskog sastanka Federalnih rezervi. Međutim, cene će se pomeriti i dostići $5.000 za uncu u roku od tri godine, prema Majkl Liu.

Stagnacija u kretanju cena zlata je delimično zbog snage američkog dolara i tržišnih očekivanja kamatnih stopa. Ali Li tvrdi da makro podaci, na kojima tržište zasniva svoje procene, izgledaju izmanipulisani ili manjkavi u dizajnu.

Majkl Li Cena zlata $5.000 za 3 godine

Američki tržišni podaci su rezultat manipulacije

On dodaje da veliki deo Sjedinjenih Država, smatra da su oni su već u recesiji. Već se vidi neko pogoršanje na tržištu rada, iako se o tome sigurno ne izveštava na taj način.

Li je razložio objavljene podatke o zapošljavanju u SAD ove godine, ukazujući na događaj od 12 standardnih devijacija. To je poznato kao ekstremni statistički izlaz.

On navodi da svaki put kada je izveštaj objavljen (ove godine), kasnije je revidiran na niže. To se dešavalo svakog meseca i predstavlja odstupanja od 12 sigma. To znači, da je pet puta veća verovatnoća da ćete biti pogođeni gromom nego što će to da se desi. 

U takvoj situaciji, treba se zapitati da li vladina birokratija koristi pogrešan model, ili Biro za statistiku rada namešta knjige da favorizuje Bajdenovu administraciju. 

Li takođe nije isključio skok inflacije krajem godine zbog veće cene nafte. To bi moglo da natera Fed da uvede još jedno povećanje kamatne stope. Ali, on smatra da bi to bila greška. Tada bi cena zlata i dalje bila pod pritiskom.

Li dodaje da se treba zapitati zašto podaci o zapošljavanju u SAD, koji su bolji od očekivanog, pomažu u zaoštravanju Fed-a i ko zaista ima koristi od toga.

Ekonomske posledice podsećaju na recesiju iz 2001

Recesija u SAD je neizbežna, a prva stvar koja će pogoditi ekonomiju biće talas neplaćanja, istakao je Li.

Ovaj neizbežni talas neplaćanja će dovesti do sledeće recesije. Već se vidi da je pozajmljivanje sve teže i da se više ograničava kapital u privredi, tako da sada počinje talas neizmirenih obaveza. 

Li dodaje da je obično potrebno oko 18 meseci do inverzije krive prinosa pre nego što se uspori zapošljavanje, što nas dovodi do kraja ove godine. Nikada nije bilo ovakve inverzije bez neke vrste recesije. Ovaj ekonomski pad će više ličiti na recesiju iz 2001. nego na ono što je viđeno 2008. 

Fed igra ključnu ulogu u svakom recesijskom ciklusu, prema Liju. On, takođe,  kritikuje spremnost američke centralne banke da spase posrnule banke.

Kako tržište rada počinje da se pogoršava, potrošnja opada, što izaziva više neplaćanja. Tada Fed konačno mora da smanji stope. U stvari, ovi ciklusi su potrebni da bi se ugasile loše kompanije, kako ne bi ostala gomila zombi kompanija. 

Li smatra da Fed pravi grešku sa svojim programima likvidnosti banaka, jer je cela poenta ovog ciklusa povećanja stope bila da se izbaci višak.

Zašto je cena zlata i dalje ispod $2.000: Li: „Ovo je jedan od najtežih perioda za ulaganje“ 

Li je razmotrio pitanje zašto je cena zlata i dalje ispod ključnog nivoa od $2.000 za uncu. U isto vreme je povukao paralele sa izveštajima o suzbijanju cena na tržištu srebra. 

On smatra da je sumnjivo kako zlato nije izbilo iznad $2.000 s obzirom na količinu kupovine koju zemlje BRIKS-a trenutno obavljaju. 

Li zatim povlači paralelu sa srebrom i navodi da konačno neki JP Morgan trgovci idu u zatvor zbog manipulacije cene srebra pre 15 godina. Li se pita da li se tako nešto dešava na tržištima zlata kako bi se veštački smanjila cena. 

Kada se sve ove činjenice sagledaju, a cena nečega bi trebalo da bude mnogo veća, prva pomisao je na neku teoriju zavere. Naravno, mnoge takve teorije su postale istinite tokom poslednjih nekoliko godina.

Američki deficit je ključni pokretač za rast cena zlata

Li je dodao da će cena zlata sigurno postati viša s obzirom na ovu recesiju, ukazujući na Kinu i Evropu kao na prva dva pokretača tog porasta. U jednom trenutku, doći će do trenda bekstva u sigurna utočišta. 

Ako se dogodi neki prelomni događaj, nešto poput banke u Silicijumskoj dolini, onda će cene zlata, odjednom, da pređu nivo od $2.000.

Dakle, Li je identifikovao ključnog pokretača za zlato u narednih nekoliko godina. To je američki deficit i njegova ulogu u podizanju cena zlata.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *