Srebro

Investiciono srebro kreće ka $50

5 / 5 Ukupno: 1

 

investiciono-srebro-krece-ka-50

Ted Batler, analitičar tržišta plemenitih metala piše za SilverSeek.com da predstoji porast cene investicionog srebra na $50.

On navodi da je dva puta u protekle 42 godine, cena srebra je porasla na $50. Jednom je bilo davne 1980. i ponovo pre 11 godina, 2011. Očigledno niko ne može da tvrdi da nešto što se dogodilo već dva puta, nije u stanju da se ponovi. Posle oba prethodna rasta cene srebra, cene su tada naglo i brzo pale. Međutim, veća je verovatnoća da će sledeći nadolazeći pomak na $50 u srebru ne samo premašiti prethodna dva maksimuma, već će i ostati daleko viši i mnogo duže nego ranije, veruje Batler.

Godine 1980. cena srebra je porasla sa $7 na $50 za nešto više od godinu dana. U suštini, taj porast je uzrokovan usklađenom kupovinom, kako u fjučersima tako i u fizičkom metalu, braće Hant iz Teksasa. Cena je zatim pala još oštrije kao rezultat razmene i regulatorhih radnji da bi se uravnotežila kupovina Hantovih. Međutim, epski rast cena je pokazao da bi špekulativna kupovina investicija mogla da podstakne nagli porast cene srebra.

Batler dodaje da je u 2011. investiciono srebro ponovo dostiglo blizu $50, ali da tada nije bilo ni najmanjeg nagoveštaja preterane špekulativne kupovine fjučersa na srebro. Umesto toga, porast cena je bio posledica fizičke kupovine srebra, uglavnom putem srebrnih ETF-ova (investiciona sredstva koja nisu postojala 1980). Oštar pad cena, počevši od maja 2011. godine, izazvao je JPMorgan koji je uspeo da utiče na srebrne ETF investitore koji su podigli cene za prodaju.

Nadolazeći skok cene srebra na $50 biće vođen i fizičkom i papirnom kupovinom.  Desiće se na jačem bikovskom tržištu nego što je to bilo 1980. ili 2011. godini, tvrdi Batler. 

Kao prvo, na svetu ima mnogo manje srebra nego 1980. godine, kao rezultat obrasca potrošnje deficita koji je preovladavao najmanje 25 godina (do 2005). I dok danas u svetu ima isto toliko fizičkog srebra koliko je bilo 2011 godine. To investiciono srebro je sada u vlastništvu investitora u svetskim srebrnim ETF-ovima.

 

Gde je 70% fizičkog srebra

Od 2 milijarde unci srebra koje postoje u obliku poluga od 1.000 unci, više od 1,1 milijardu unci (ili 55%) je u vlasništvu svetskih ETF-ova za srebro. Još 300 miliona unci se drži u COMEX skladištima. To ukupnu količinu srebra u polugama u evidentiranom obliku čini izvanrednih 70% ukupnog srebra na svetu. 2011. godine bilo je manje od polovine tog iznosa u svetskim srebrnim ETF-ovima. 

Batler navodi da 1980. investitori nisu imali srebro u svetskim srebrnim ETF-ovima, pošto su oni uvedeni tek posle 2006. godine. Ključna stvar je da je danas dostupno manje fizičkog srebra nego 1980. i 2011. Ipak, u isto vreme, postoji mnogo triliona ili više investicionih dolara koji lebde okolo i traže mesto za ulaganje.

 

Veliko topljenje investicionog srebra

Prvi put kad je cena dostigla $50 1980. godine, rezultat je bila lavina srebra koja je izašla na tržište, u obliku starih novčića, kao i srebrnih artefakata svih vrsta. Bukvalno, stotine miliona unci su izašle na tržište tokom Velikog topljenja srebra 1980. godine. Povećanje cene je bilo dovoljno veliko da obezbedi neverovatan prihod za prodavce.

Međutim, sledeći porast cene na $50 neće doneti velike zalihe srebra na tržište jer nije ostalo još toliko da se istopi. I baš kao 2011. godine, američka vlada neće moći da iznese investiciono srebro na tržište jer ga ne poseduje. 1940. godine držali su 5 milijardi unci.

 

 

Industrijska potražnja za srebrom

Sve vreme, industrijska potražnja za srebrom, od 1980. ili 2011. godine, je rasla, dok je od 2011. godine proizvodnja u rudniku statična. To je sve zbog kontinuirane manipulacije cenama na COMEX-u.

Batler objašnjava da je zahvaljujući velikoj industrijskoj svestranosti srebra, nekadašnja glavna upotreba srebra u fotografiji skoro nestala. Sada je zamenjena potražnjom za novu upotrebu, kao što su solarni paneli. Ta potražnja je naglo porasla od 2011. godine. Ako se osvrnemo oko sebe, vidimo da savremeni svet postaje svakim danom sve elektronskiji i električniji. Srebro, kao najbolji električni provodnik na svetu, će igrati vitalnu ulogu u tom razvoju.

 

Potražnja za investicijama – uzrok rasta cene srebra 

Uzrok nadolazećeg skoka cene srebra na $50 i više biće potražnja za investicijama, tvrdi Batler. Istovremeno, potražnja za ulaganjem u srebro već godinama jača. Ova potražnja ne samo da je rasla jer su cene ostale stagnirajuće, već i zbog jakog uverenja u nadolazeći porast cene. Zbog toga svaka pomisao na likvidaciju u vreme nižih cena izgleda apsurdno. 

Postoji čak i lokalni internet pokret koji je nastao u protekle dve godine i posvećen je promociji kupovine srebra. Takav pokret ne postoji ni za jednu drugu robu.

 

Manipulacije cenama srebra

Dakle, njujorško tržište, COMEX, manipuliše cenama. U stvari, to su uglavnom banke koje špekulišu maskirane kao hedžeri.

Međutim, kriza JPMorgana i drugih velikih prodavaca na kratko u aprilu 2011. naučila je banke lekciju. Upravo je neočekivani skok na $50 u 2011. godini naučio JPMorgan-a o kritičnoj ravnoteži između toga koliko fizičkog srebra postoji u svetu i koliko bi lako povećanje potražnje za investicijama dovelo do naglog porasta cena. Znajući to, JPM je nastavio manipulaciju spuštanja cena selektivnim kratkim prodajama COMEX fjučers ugovora kako bi cene srebra bile što je moguće jeftinije. Tada su akumulirali veliku količinu fizičkog srebra i zlata uz veštačko sniženje cena. Akumulirali su više od milijardu unci srebra i preko 30 miliona unci fizičkog zlata. Naravno, to je zatim koštalo JPMorgan-a nagodbu od 920 miliona dolara sa Ministarstvom pravde. Ali, šta su stotine miliona dolara kada je potencijalna isplata nekoliko desetina milijardi dolara?

Ova manipulacija srebrom na njujorškom tržištu je bila najdugotrajnija manipulacija cenama u istoriji. Glavni manipulatori su bile neke velike banke i finansijske institucije. Oni su zaradili gomilu novca u toj 40-godišnjoj epizodi, sve do sredine 2019. godine.

U skorije vreme, od 8. marta, preostali manipulatori na njujorškom tržištu predosećaju da se bliži kraj dugotrajnoj manipulaciji. Počeli su da zatvaraju veliki broj svojih srebrnih (i zlatnih) kratkih pozicija. Naime, organizuju konačnu rasprodaju i varaju trgovce kako bi uspeli da se oslobode što je moguće više COMEX kratkih pozicija. Svakako izgleda da su ovi manipulatori uspeli da urade upravo to, pošto su pozicije COMEX srebra i zlata u poslednje vreme dostigle istorijski niske nivoe.

Danas ima više ljudi nego ikada koji shvataju da je cena srebra veštački smanjena i koji su spremni da svoj novac ulože u investiciono srebro. To uopšte nije bio slučaj 1980. ili 2011. godine. Trenutna situacija garantuje da će cena srebra uskoro porasti na nekadašnje vrhunske nivoe pa čak i dalje. 

Ovakva tržišna situacija nikada ranije nije postojala i bilo bi šteta da se ne iskoristiti. 

 

Izvor:

https://silverseek.com/article/coming-move-50-silver-and-beyond

Poslušajte Ted Batler-a ovde:  https://www.youtube.com/watch?v=1jUU94NZgOU

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *