Zlato

Odnos zlato : srebro – signal za investitore

0 / 5 Ukupno: 0
odnos-zlato-srebro-signal-za-investitore
Foto izvor: barchart.com

Zlato i srebro su milenijumima bili plemeniti i monetarni metali, a odnos srebra i zlata se meri još od vremena starog Rima.

Mnogo pre nego što je odnos srebra i zlata bio dozvoljen da se slobodno menja, odnos između ova dva metala su određivale imperije i vlade kako bi kontrolisale vrednost njihove valute i kovanog novca. Recimo, do 18. veka američka vlada je održavala odnos 15:1. U isto vreme, Francuska je usvojila odnos od 15,5:1. Međutim, nijedan od ovih fiksnih odnosa nije dugo trajao. Rast industrijske revolucije i nestabilnost dva svetska rata doveli su do velikih fluktuacija u valutama, zlatu i srebru. Do 20. veka, odnos je već dostigao maksimum od oko 40:1 a sa Drugim svetskim ratom i do skoro 100:1.

Nedavno, 2020. odnos je postavio nove maksimume od više od 123:1. Tada su strahovi of pandemije doveli do toga da su investitori pobegli u zlato kao sredstvo sigurnog utočišta. Dok je odnos između srebra i zlata od tada pao na 80:1, inflacija i potencijalna recesija ponovo su stavili zlato u centar pažnje. To je donelo dodatnu volatilnost ovom istorijskom odnosu.

 

Šta je odnos srebro : zlato?

Odnos srebro: zlato (SGR) je trenutna cena unce zlata podeljena sa trenutnom cenom unce srebra. To je jednostavna numerička kalkulacija koja pokazuje koliko se višestruko zlato trguje u odnosu na cenu srebra. Ovaj odnos je uobičajeni indikator koji koriste investitori u plemenite metale širom sveta. Kako?

Odnos srebra i zlata je samo merenje vrednosti srebra u odnosu na zlato. Međutim, iz najmanje dva razloga, on može da rasvetli put najmanjeg otpora cena plemenitih metala. 

Prvo, zbog svoje veće volatilnosti, srebro je bolji pokazatelj špekulativnog interesovanja za plemenite metale jer se investitori i špekulanti koji prate trendove često okreću srebru kada plemeniti metali rastu.

Drugo, rastuće cene srebra ukazuju na veću potražnju za metalima sa karakterističnim osobinama jer oba metala imaju finansijsku i industrijsku komponentu. 

Na primer, istorijski gledano, kada je odnos bio 80:1, srebro je, poslednja tri puta kada se ovo desilo, zatim poraslo 40%, 300% i 400%.

 

U toku pandemije odnos srebra i zlata se povećao na rekordan nivo

U martu 2020. globalna pandemija je uticala na tržišta u svim klasama imovine. Odnos srebro : zlato je dostigao najvišu tačku u poslednjih 50 godina. 

Grafikon: odnos srebra i zlata od 1970 do danas

 

Grafikon ističe skok do nivoa od 113:1, gde je unca zlata imala istu vrednost kao 113 unci srebra. Fjučersi na srebro su pali na najnižu cenu od 2009. od $11,735. Fjučersi na zlato su pali na $1.452,10, držeći se iznad dna od $1.447,10 iz novembra 2019. Sklonost srebra ekstremnoj varijaciji cena izazvala je porast tog odnosa. Od tada, odnos cena je napravio niže maksimume i niže padove.

 

Kada je inflacija počela da raste, odnos srebro : zlato se smanjio

Akcija na tržištu srebra ima tendenciju da dovede cenu do najnižih vrednosti tokom korekcija cena i do maksimuma tokom skupova. U februaru 2021., srebro je poraslo na preko $30 po unci, skoro tri puta više od najnižeg nivoa iz marta 2020. To je dovelo do pada tog odnosa.

Kako je inflacija rasla početkom 2021. godine, srebro je nadmašilo zlato. Grafikon pokazuje da je odnos pao na najniži nivo od oko 65:1 u februaru 2021., najniži nivo od 2014. Nakon oporavka na nivou od 96:1 u septembru 2022., odnos je zatim postao manji.

 

Odnos se smanjio od početka septembra 2022.

Nešto ispod nivoa 80:1 8 novembra, odnos srebra i zlata bio je na sredini najnižeg nivoa iz februara 2021. i najvišeg iz septembra 2022. godine. Tokom proteklih pedeset godina, prosek tog odnosa je bio između 60 i 70 prema 1. 

Srebro ima bolje rezultate od zlata od početka septembra. U utorak 8. novembra, decembarski fjučersi na srebro trgovali su se približno $21,60 po unci, a decembarskim fjučersima na zlato se trgovalo oko $1.715 po unci.

Iako najnovije promene u odnosu srebro : zlato nagoveštavaju da bi plemeniti metali mogli da poskupe, oni se ipak suočavaju sa otporom.

 

Plemeniti metali se suočavaju sa medveđim faktorima

Na prošlonedeljnom sastanku američka centralna banka je povisila kamatnu stopu za 75 baznih poena četvrti put zaredom. Referentna vrednost je bila na nuli u martu 2022. a sada se nalazi u rasponu od 3,75% do 4%. Dok je Fed brzo povećao kratkoročne stope, kvantitativno zaoštravanje gura stope dalje duž krive prinosa.

 

Srebo i zlato su podložni suprotnim pritiscima kamatnih stopa i geopolitike

Generalno, smanjenje cene zlata i srebra su podržane kamatnim stopama i vrednostima valuta, ali 2022. nije prosečna godina. 

U Ukrajini i dalje besni sukob, a inflacija je na najvišoj tački u poslednje četiri decenije. Mogućnost izlivanja sukoba van granica Ukrajine povećana je zbog geopolitičke podele između svetskih nuklearnih sila. U Aziji, Kina otvoreno pokazuje svoje težnje da ponovo vrati Tajvan, a Severna Koreja je pojačala svoje raketne testove.

 

Potencijalni kraj dolara kao svetske rezervne valute

Svet je postao opasan sa Kinom, Rusijom i njihovim saveznicima na jednoj strani i SAD, Evropom, Japanom i njihovim saveznicima na drugoj strani. Podela dovodi u opasnost i poziciju dolara kao svetske rezervne valute. Nedavno je Rusija objavila da je 5.000 rubalja ekvivalentno jednom gramu zlata. Ako Kina sledi primer Rusije, status zlata kao sredstva razmene u globalnom finansijskom sistemu može da se podigne na novi nivo.

Odnos srebra i zlata od oko 80:1 je sada na kratkoročnoj sredini. To je i dalje iznad dugoročnog prosečnog nivoa od 60-70 unci srebra za svaku uncu zlata. Rastući odnos obično ukazuje na niže cene zlata i srebra, ali opadajući odnos je istorijski bio optimističan. 

Pazite na ovaj odnos pošto su zlato i srebro podložni suprotnim pritiscima kamatnih stopa, američkog dolara i geopolitičkog okruženja. Najnovije kretanje ovog odnosa upozorava nas da ne budemo previše negativni u trenutnoj ekonomskoj klimi. 

Izvor:

https://www.barchart.com/story/news/11454733/the-silver-gold-ratio-a-conflicting-signal-for-the-precious-metals

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *