Prognoza prosečne cene zlata

 

Komercbanka (Commerzbank) prognozira prosečnu cenu zlata od $1.900

https://www.kitco.com/news/2022-04-26/Commerzbank-is-looking-past-gold-s-selloff-and-ups-its-2022-forecast-to-1-900.html

Kitco.com daje osvrt na izveštaj Komercbanke koja je povećala izglede za cenu zlata u 2022. godini. Zlato je imalo solidan nastup u prvom kvartalu kada su cene testirale liniju otpora od $2.000. Međutim, još uvek nedostaje ‘bikovski’ zamah dok je nivo podrške na $1.900. Komercbanka ipak veruje da će zlato biti dobro podržano do kraja godine.

Takođe se prognozira da će prosečna cena ovog plemenitog metala biti oko $1.900 za uncu. Predviđa se čak i cena od $2.000 u drugom kvartalu. U 2023. godini, ova banka vidi prosečnu cenu od $2.000 za uncu.

 

Zlato kao sigurno utočište

Karsten Frič, analitičar za plemenite metale u Komercbanci, navodi da je zlato od svih roba imalo najbolji nastup od početka godine. Pokazalo je bolje rezultate od hartija od vrednosti i od berze. On je izjavio: ,,Zlato se traži kao sigurno utočište i kao osiguranje protiv inflacije. To se videlo po velikom prilivu kapitala u zlatne ETF-ove. Čak i veliki prinos obveznica nije sprečio jačanje zlata. Samo ga je usporio.“

Članak dalje dodaje da je Frič naglasio da su berzanski fondovi sa zlatnom podlogom (ETF) imali 14 uzastopnih nedelja velikog priliva. U prvom kvartalu zabeležen je porast od 269 tona zlata, što je najveći rast od trećeg kvartala 2020. godine. Sve to se dešava uprkos jačanju indeksa dolara i velikom prinosu američkih obveznica. Ipak, kriva prinosa se poravnala u poslednjih mesec dana, što izaziva zabrinutost da će Fed svojom agresivnom monetarnom politikom da izazove recesiju.  ,,To je možda razlog zašto je zlato tako dobro apsorbovalo prinose obveznica“, objasnio je Frič.

Dodatni faktor koji pomaže ceni zlata je činjenica da inflacija nastavlja da raste bez prestanka. Iako Fed planira da poveća kamatnu stopu za 50 baznih poena, to se ne smatra dovoljnim za obuzdavanje inflacije. Frič dodaje da će inflacija i dalje ostati visoka ali se ne zna da li su centralne banke spremne da dovoljno povećaju stope.

Što se tiče američkog dolara, Frič smatra da su i zlato i dolar privlačni kao sigurna utočišta. To može da potraje sve dok traje rusko-ukrajinski rat koji usporava globalni ekonomski rast.

Gledajući u budućnost, Frič smatra da su putanja kretanja inflacije i rat u istočnoj evropi dva ključna faktora za cenu zlata.

On takođe dodaje: „Kad se rat završi, interesovanje za zlato će se smanjiti, a ETF-ovi će doživeti odliv kapitala. U tom slučaju bi moglo da se očekuje da cena zlata padne jer će tada uticaj povećanih kamatnih stopa i prinosa obveznica biti mnogo veći“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POPUST 1%

U susret Novogodišnjim i
Božićnim praznicima.

Akcija za apoene:
0.5g do 100g

od 01.12.2022.
do 31.01.2023.