Srebro

Srebro: da li se vraća sjaj?

5 / 5 Ukupno: 1

Mnogi metali, kao i akcije, u poslednje vreme prilično blistaju. Čini se da u igri nedostaje jedan metal, a to je srebro. Plemeniti metali, kao i industrijski metali, imali su pristojan rast tokom poslednjih meseci, ali nijedan od njih nije krenuo od tako niske pozicije kao ovaj plemeniti metal. To bi moglo da bude prilika za trgovce.

Srebro je buržoaski (maloprodajni) metal u prostoru plemenitih metala, dok je zlato institucionalni metal i metal centralnih banaka. Paladijum i platina su industrijski plemeniti metali, dok je srebro takođe pomalo hibrid. Ovaj metal je pola investicioni, a pola industrijski metal koji se koristi u fotonaponskim aparatima i elektronici. Srebro je zamena za bakar u svemu, samo što je mnogo skuplje.

 

Srebro: Ponuda i potražnja

Potražnja, a posebno ponuda srebra je prilično teška i netransparentna za vrednovanje. Najveći deo srebra se kopa kao sporedni proizvod rudarenja cinka, bakra ili zlata. Zbog toga njegova cena ne reaguje uvek logično na prepoznatljivu sliku ponude i potražnje. Dakle, tržište srebra vodi miran život, ali kada se konačno pomeri, dešavaju se snažni dinamički pokreti.

Potražnja za srebrom je bliža bakru nego bilo čemu drugom u industriji. Međutim, ovaj plemeniti metal prati zlato u stopu što se ulaganja tiče sve dok samo ne preuzme vođstvo. To se obično dešava u završnim fazama kada krenu rasprodaje plemenitih metala.

Možda će potreban okidač za ulaganja u srebro konačno stići nakon što mnogi maloprodajni investitori budu oštećeni ulaganjem u kriptovalute. Tada će tražiti da investiraju negde drugde. 

Čini se da se ponuda srebra smanjuje i konačno pretvara u situaciju u kojoj skladišteni i nadzemni materijal u kovanom novcu i polugama dolazi u deficitarnu poziciju. Nedavni brojevi sa različitih berzi ukazuju na to da je sve manje unci dostupno, što pokazuje grafikon registrovanih unci ispod. 

Rezervne unce LBMA-a su takođe u padu tokom 2022. godine, iako ne tako agresivno kao na Comex-u. Međutim, pravac je jasan. Ima manje dostupnih unci srebra iznad zemlje.

 

Grafikon registrovanih unci srebra
Izvor grafikona: www.lbma.org.uk/prices-and-data/london-vault-holdings-data

 

Gledajući donji grafikon cena srebra, bikovski trend takođe postaje vidljiv. Barem sadrži lepu postavku bikovskog rizika u odnosu na nagradu. Međutim, ako se opšta tržišta ponovo uzburkaju, može se očekivati da će srebro pratiti akcije i pad bakra i potencijalno se odvojiti od zlata. Ali sa srebrom to nikada nije sigurno.

Srebro da li se vraća sjaj
Izvor grafikona: TradingView.com

 

Tehnička analiza cene srebra

Čitajući sa gornjeg petogodišnjeg nedeljnog grafikona, prva veća tačka otpora u srebru je $22,50 za uncu, gde se cena nalazi u trenutku pisanja ovog teksta. Visok potencijalni proboj naviše do $22,50 i zatvaranje cene iznad bi trebalo da negira poslednju medveđu strukturu, prikazanu kao korektivni padajući ABC kanal na grafikonu (plavi kanal).

Pozicija oko $22,50 je veoma važna jer može da pokrene mnoštvo novih viših ciljeva.

Prvi matematički cilj je oko $24,60, ali i potencijal između $29 i $30, što je sasvim moguće. Ako se $30 pravilno probije (na nedeljnom zatvaranju trgovine) onda počinje prava zabava. Ako se to dogodi, čitaćete članke sa ciljevima od $50, pa čak i $100. 

U poslednje vreme, slabiji dolar zajedno sa Federalnim rezervama su već dobro pokrenuli tržišta. To bi moglo da znači da se nalazimo u poslednjim trenucima pre početka kretanja cena srebra naviše. 

Sve u svemu, sada nije vreme da se prodaje srebro.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *