Finansijska krizaNajnovijeStrane vesti

Vrhunski ETF-ovi za investiranje u zlatu

0 / 5 Ukupno: 0

Cene zlata nakon fenomenalnih dobitaka od preko 20% tokom prošle godine spuštale su se niže od početka 2021. godine zbog povećanja prinosa američke kase, što je dolar dovelo do više cene, jer je sve više ljudi hrlilo na zelene novce da bi kupilo te obveznice. Važno je napomenuti da, nakon što je prvi mesec aprilskog kvartala bio dobar za zlato sa plemenitim metalima koji su se popeli iznad nivoa od $1770, niz neizvesnosti i dalje ostaje.

 

Faktori koji još uvek pokazuju da je zlato preokrenuto:

1. Vakcinacija protiv Covid-a 19 je i dalje u vrlo brzom tempu

2. Covid 19 drugi talas je Indija i bila je vrlo intenzivna

3. Ne može se reći da li će oslobođena američka podsticajna pomoć biti dovoljna da podrži ekonomiju koja je u prvom tromesečju prijavila BDP od 6,4%, što je zaista ohrabrujuće

4. Novi mutanti i dalje remete globalni ekonomski oporavak

5. Laka monetarna politika se nastavlja i ovo je favorizovalo privlačnost za zlato.

6. Najveća svetska ekonomija, SAD su od početka 2021. godine uložile u ekonomiju 6 biliona dolara i nastaviće se trošenje na nesmanjeni način i otuda postoji opasnost od inflacije. Zlato služi kao zaštita od inflacije

7. Geopolitički nemiri između SAD-a i Rusije dok su SAD uvele sankcije Rusiji zbog nepotrebnog mešanja u američke izbore 2020. godine

8. Potražnja za zlatom je u prvom tromesečju u Indiji porasla zahvaljujući omekšavanju cena i zaustavljanju potražnje, što je takođe u početku dovelo do skoka cena zlata.

Sada za ove i nekoliko drugih faktora, još uvek ima prostora za rast cena zlata, za koje se smatra da su zasad došle do dna i da idu ka oporavku. I tako, očekuju se dobici za zlato koji se odvijaju u bliskom i srednjem roku.

 

 

Zašto zlatni ETF-ovi i kako rade?

Gold ETF prati cenu domaćeg fizičkog zlata i ulaže u zlatne poluge čistoće od 99,5%. Ovo je digitalni oblik ulaganja u zlato i kada kupite jedinicu zlata ETF, uložite u 1 g zlata iza kojeg stoji zlato vrlo visoke čistoće.

Možete ih kupiti i prodati slične akcijama jer su navedene na berzama. Dakle, ulaganje u zlato može se izvršiti jednostavnim sredstvima i nudi fleksibilnost vezanu za berzu.

Takođe, zbog nenaplaćivanja troškova i drugih takvih troškova, troškovi koji se odnose na ulaganje u Gold ETF takođe su vrlo niski od fizičkih zlata.

Dalje, ulaganje u ETF za zlato nije oslobođeno pretnji gubitkom, jer se ETF skladišti u demat obliku.

 

Kako investirati u zlatne ETF-ove?

Slično akcijama, njima se trguje na berzama i može se kupiti po tržišnim cenama. Ovo je zapravo vrlo blizu stvarne cene zlata, i stoga je referentna vrednost fizička cena zlata. Dakle, da biste uložili u Gold ETF, mora da postoji demat i trgovački račun. Takođe možete ići paušalno ili sistematski investirati putem SIP-ova.

Troškovi povezani sa zlatnim ETF-ovima

1. Odnos troškova, tj. Vrlo mali

2. Troškovi povezani sa brokerom svaki put kada transakcija obavljate u ETF-u

3. Greška u praćenju koja se odnosi na troškove fonda i novčana sredstva.

 

Kako odabrati pravi ETF za zlato?

Za postizanje najboljeg ETF-a za zlato, obim trgovine i grešku u praćenju treba nadgledati, kao i kod referentne vrednosti kao domaće fizičke cene zlata, učinak svih zlatnih ETF-ova će biti manje-više isti.

Najbolji ETF-ovi za zlato za investiranje
1. Nippon India ETF Gold BeES:

ETF zapoveda dobrim obimom trgovine od preko 23 lakha, što znači da nudi visoku likvidnost. I ima 14 godina iskustva. Fond, međutim, nije ocenjen.

Zlatni ETF1-god povratak3-god5-god
Nippon India ETF Gold BeES-0.64%13.76%7.79%

Pozitivne strane Nippon India ETF Gold BeES su njegova veličina imovine Rs. 5277 crore, kao i visok 20-dnevni prosek od 4.805.409. Odnos troškova fonda je 0,82 odsto. Kaže se da fond nosi umereno visok rizik.

Među vršnjacima, ovaj ETF ima najmanju grešku u praćenju, što znači da njegov portfelj pomno prati osnovu.

2. HDFC zlatni ETF

Ovo je još jedan neocenjivani fond i ima aktivu veličine Rs. 2123,39 crore. Odnos troškova fonda je 0,62 odsto. U odnosu na svoju referentnu vrednost Nifti 50, fond je u poslednjih godinu dana dao negativni prinos od 0,75%.

Zlatni ETF Jednogodišnji povratak Trogodišnja 5-godišnje
HDFC zlatni ETF -0.75% 13.56% 7.87%fund in the past one year has given negative return of 0.75%. Gold ETF 1-year return 3-year 5-year HDFC Gold ETF -0.75% 13.56% 7.87% This is an open ended fund wherein one can invest any time

Gold ETF1-god3-god5-god
HDFC Gold ETF-0.72%13.82%7.77%

Ovo je otvoreni fond u koji se može ulagati bilo kada. Posebno u periodu od maja 2019. i maja 2020. godine, ETF je zabeležio najbolje performanse sa prinosom od 49,76 procenata. To je ETF koji isplaćuje dividendu, ali u poslednjih nekoliko godina nije isplatio nikakve dividende.

3. ETF zlatna kutija:

Ovo takođe nije ocenjeno i naređuje veličinu sredstva od Rs. 1539 crore. Odnos troškova fonda je 0,55%. Fond ima za cilj da obezbedi prinos koji u potpunosti odgovara prinosu koji pruža cena zlata ulaganjem u fizičko zlato na domaćem tržištu.

Zlatni ETF Jednogodišnji povratak Trogodišnja do 5-godišnje

Gold ETF1-god3-god5-god
ETF zlatna kutija-0.72%13.82%7.77%

Oporezivanje ETF-ova za zlato:

Ako se ETF-ovi za zlato drže duže od 36 meseci, primenjuje se dugoročni porez na kapitalnu dobit od 20 procenata uz korist od indeksacije. Porez na kratkoročne kapitalne dobitke (STCG) nameće se po stopi poreza na dohodak investitora ako se dobici na jedinicama drže manje od 36 meseci.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *