Zlato je polisa osiguranja protiv gluposti vlada

Osvrt na intervju sa Bobom Morijartijem osnivačem 321gold.com i 321energy.com.

Autor: Klaudio Gras, nezavisni savetnik za plemenite metale Mizeovog instituta sa sedištem u Švajcarskoj. https://claudiograss.ch/

Klaudio Gras smatra da je pokušaj preciznog predviđanja ekonomskih događaja ili ‘tempiranje tržišta’ uzaludan. Ekonomija je izuzetno složen, živi organizam, sa previše parametara i previše pokretnih delova da bi bila predvidljiva ili ukrotiva.

Imajući to u vidu, razumevanje monetarne i geopolitičke istorije svakako pomaže u uočavanju većih obrazaca i ciklusa. Panične reakcije centralnih banaka koje čine više štete nego koristi, koristeći novac ‘iz helikoptera’ kao lek, i koristeći fiskalne i monetarne alate za političke ciljeve, na kraju su nas dovele do mesta gde smo danas. Ekonomija na ivici propasti, inflacija koja izmiče kontroli i javnost koja je podeljenija nego ikad.

Odgovarajući na pitanja K. Grasa, B. Morijarti je izneo svoje mišljenje šta nas čeka u narednim mesecima i godinama. On smatra da budućnost može biti ispunjena neizvesnošću, ali postoje znaci i indikacije koje već vidimo i neke pouke koje možemo izvući iz prošlosti.

Za toliko individualnih investitora, ali i običnih građana i poreskih obveznika, poslednje dve godine bile su izuzetno izazovne, navodi Morijarti. Videli smo mnoge korake u monetarnoj i fiskalnoj politici i napore vlada da spasu privredu. Mnogi analitičari su tvrdili da je ovaj pristup uspeo i da je najgore iza nas. Međutim, Morijarti navodi da vlade širom sveta, praveći ekonomsku katastrofu, a zatim ulivajući novac u problem koje su same stvorile, su napravile čudovište.

Morijarti navodi da je inflacija skoro uvek monetarni događaj uzrokovan državnom potrošnjom koja je van kontrole. Naravno, vlade to nikad ne žele da priznaju. Ali u ovom slučaju, napori SAD i EU da ubiju izvore energije zasnovane na ugljeniku pre nego što pronađu odgovarajuću zamenu izazvali su skok cena energije. I to je bilo pre rata u Ukrajini koji će podići cenu i energije i hrane na nivoe koji nisu dosada viđeni.

 

Ukrajinski rat

Nije ništa drugo do poslednji pokušaj SAD da ekonomski dominira svetom. U svakom slučaju, počinje najveći pomak u ekonomskoj moći u istoriji i to 8.000 km istočno. Kina, Indija i Rusija će postati novi ekonomski pokretači sveta, dok se ekonomija zasnovana na dugovima urušava u moru dugova koji nikad neće biti otplaćeni.

Cene energenata će naglo skočiti i mnoge zemlje će ostati bez dizel goriva. Ako EU nastavi sa svojom nerazumnom politikom, evropljani će se smrzavati sledeće zime. Nedostatak žita iz Ukrajine i smanjenje snabdevanja iz Rusije zbog cene energije će izazvati ekonomski haos u mnogim zemljama, posebno u Južnoj Americi i Africi. Rusija ide na finansijski sistem zasnovan na robi a 165 zemalja ne podržavaju sankcije nametnute Rusiji. One shvataju da je finansijski sistem zasnovan na robi daleko superiorniji od finansijskog sistema zasnovanog na dugovima.

 

Finansijski krah

Dakle, nalazimo se u krahu finansijskog sistema. Pogodiće sve, zlato, srebro, obveznice, berzu, bitkoin i nekretnine, ali kada sistem bude očišćen od ‘smeća’, zlato i srebro će porasti više nego ikada. Vraćamo se na zlatni standard iz istog razloga iz kojeg smo koristili zlato 2.500 godina. To je polisa osiguranja protiv gluposti vlada, navodi Morijarti.

Sada kada sukob u Ukrajini besni i inflacija raste, dugoročni investitori u zlato konačno dobijaju potvrdu da je njihovo verovanje u plemenite metale kao krajnju zaštitu od svih vrsta kriza bilo opravdano. Kada obični investitori shvate dugoročni potencijal plemenitih metala, videćemo procvat kao što je bio od novembra 1979. do januara 1980. godine, kada su cene zlata i srebra dramatično porasle.

Dakle, zlato i srebro su polise osiguranja protiv finansijskog haosa. Rej Dalio je to najbolje rekao: „Ako ne posedujete zlato, ne znate ni istoriju ni ekonomiju“.

Skok cene zlata 1980.                                               Skok cene srebra 1980.

skok.cene.zlata.1980                           

 

Bob Moriarty – Ima višedecenijsko i praktično iskustvo u industriji plemenitih metala i energetike, a njegovi uvidi su takođe filtrirani kroz nejgovo duboko razumevanje geopolitičke dinamike

Mizes institut (Mises Institute) promoviše nastavu i istraživanje u austrijskoj školi ekonomije, kao i slobodu pojedinca, poštenu istoriju i međunarodni mir, u tradiciji Ludviga fon Mizesa i Mareja N. Rotbarda

Vrsta strategije monetarne stimulacije koja povećava količinu novčane mase i direktno distribuira gotovinu javnosti kako bi podstakla rast cena i ekonomski rast.

Ray Dalio – američki milijarder, investitor i menadžer hedž fondova

https://claudiograss.ch/2022/05/gold-is-an-insurance-policy-against-the-stupidity-of-governments/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.