Investicioni dijamanti

Šta su investicioni dijamanti?

Investicioni dijamanti su visokokvalitetni brušeni dijamanti. Kao opšte pravilo, da bi se bezbojni dijamant smatrao investicionim dijamantom, mora da bude težak najmanje 1 karat. Kod dijamanata kvalitetne boje, masa nije toliko važan faktor koliko njihova boja i zasićenost. Najpoželjniji rez dijamanta je brilijantan, ali za kamenje iznad 5-10 karata rez je manje važan. Velika masa i visok kvalitet znače da je dijamant redak. Što je kamen ređi, veća je potražnja – a sa većom potražnjom dolazi i veća cena.

 

 Brilijant

Zahvaljujući svojoj izuzetnoj raznolikosti, investicioni dijamanti predstavljaju divne kolekcionarske predmete i dobro služe kao sredstvo za lične investicije. Prednosti investicionih dijamanata u odnosu na druge investicione proizvode su u tome što su diskretni, laki za prenos i ne stvaraju dodatne troškove održavanja i upravljanja. Za razliku od ulaganja u umetnost ili nekretnine, ulaganje u dijamante može se podeliti na nekoliko kamenja ukupne željene vrednosti.

Kao i svaka druga insvesticija, uspešno ulaganje u dijamante oslanja se na nekoliko osnovnih pravila.

 

  1. Određivanje iznosa novca koji želite da uložite je najvažnije pitanje

Finansijski planovi kupca su takođe ključni faktor – oni mogu odrediti da li bi bilo bolje uložiti u jedan veliki kamen, koji vremenom bolje održava svoju vrednost i češće dobija na vrednosti, ili u nekoliko manjih dijamanata koji se mogu prodati jedan po jedan. Bez obzira na odluku, istorijski podaci dokazuju da su dijamanti veoma sigurna imovina, koja stalno raste u vrednosti.

 

  1. Što je kvalitet dijamanta veći, to je veća njegova vrednost – i njegova vrednost će brzo rasti.

 

  1. Investicioni dijamanti treba da imaju važeći sertifikat.

To je dokument koji potvrđuje njihov kvalitet, izdat od zvanično priznate gemološke laboratorije. Pored toga, pojas od kamena može nekad biti laserski ispisan odgovarajućim oznakama. Dijamant koji nema sertifikat ili natpis i dalje naravno ima vrednost i može se koristiti kao investicioni dijamant, ali se može pokazati težim za prodaju.

 

  1. Kako proceniti da li je cena adekvatna kvalitetu kamena

Prilikom dobijanja ponude, kupac treba da obrati pažnju da li ona sadrži referentnu cenu iz Rapaport cenovnika[1]. Rapaport se koristi kao referenca od strane berzi dijamanata i velikih centara za trgovinu dijamantima širom sveta. Kao opšte pravilo, kupovina po ceni bliskoj Rapaport listi smatra se poštenom pogodbom. Takođe je vredno zapamtiti da svetska industrija dijamanata posluje u američkim dolarima.

 

Procena kvaliteta dijamanta

Kvalitet dijamanta se procenjuje na osnovu 4C pravila – koje je dobilo ime po početnim slovima reči: Colour (boja), Clarity (jasnoća), Cut (rez) i Carat (karat). Ova četiri kvaliteta obuhvataju vrednovanje kamena i pomažu da se utvrdi njegova retkost.

 

Boja – vrednost dijamanta opada zajedno sa prisustvom žute nijanse u kamenu.

skoro-bezbojnabledo-zutavrlo-svetlo-zutasvetlo-zuta
DEFGHIJKLMNOPQRS
bezbojnaskoro bezbojnabledo žutavrlo svetlo

žuta

svetlo žuta

 

Jasnoća – Čistoća dijamanta se ocenjuje na osnovu analize dva elementa: inkluzija (unutrašnji defekti) i mrlja (spoljašnji tragovi). Najkvalitetniji dijamanti dobijaju ocenu FL za njihovu apsolutnu jasnoću pod lupom.

 

Rez – Rez je jedini kvalitet dijamanta koji je određen ljudskim uticajem.

dijamantski-rez

 

Karat – Masa dijamanta i drugog dragog kamenja izražena je u metričkim karatima   1ct = 0,2g. Masa dijamanta je povezana i sa njegovim prečnikom i visinom. Pod pretpostavkom tačnih vrednosti za brilijantno rezano kamenje, njihova težina se može proceniti na:

  • 2,5mm x 1,5mm = 0,05ct
  • 5mm x 3,1mm = 0,050ct
  • 6,5mm x 3,9mm = 1,00ct

investicioni-dijamanti

  1. Dijamanti su zauvek, a vaša investicija – dugoročna.

Dijamanti ne bi trebalo da se koriste kao roba za kratkoročne obaveze . U većini slučajeva, treba ih tretirati kao osnovna sredstva koja donose opipljiv povrat ulaganja tokom godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.