Bitcoin (Bitkoin) i altcoini (altkoini)

Bitcoin (Bitkoin) i 9 najpopularnijih altcoin-a (altkoin-a)

Bitcoin (Bitkoin) je izgradio svoju reputaciju na vrhu mnogo pre nego što su druge alternativne kovanice, ili ,,altcoin’’(altkoini), bili izrudareni. Od tada je stvoreno na hiljade novih altkoina, koji su dodati u kripto ekosistem. Ethereum ili Ether je najpopularniji altcoin.

Trenutno postoji više od 17.000 vrsta kriptovaluta po navodima sajta CoinMarketCap.

Bitcoin (bitkoin) zauzima skoro pola kripto tržišta, a Ethereum skoro četrvrtinu istog. Ostali altkoini predstavljaju ostatak tržišta – otprilike 40%. Znači, u metaversu se sada trguje hiljadama altkoina, ali stručnjaci ipak savetuju da se investitori drže Bitkoina i Ethereuma. https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/

Ukupna vrednost kripto tržišta je skoro 2 triliona dolara.

https://cointelegraph.com/news/price-analysis-3-9-btc-eth-bnb-xrp-luna-sol-ada-avax-dot-doge

Trenutno stanje na kripto tržištu

Bitkoin i nekoliko altkoina pokazuju znakove da ,,medveđe tržište’’ (‘bear’ tržište) možda prestaje, što ne znači da će doći do većeg rasta.

Posle dobro primljene izjave američke sekretarke za trezor Džanet Jelen o regulaciji kripto industrije 9. marta, bitkoinu je skočila cena, a Dau fjučersi (Dow Futures) su se oporavili. U poslednjih par dana, priliv od 127 miliona dolara u digitalna investiciona sredstva je bio najveći od prošlog decembra. Bitkoin raste konstantno već sedam nedelja.

Međutim, Majk Makglon, viši strateg za robe iz Blumberg Intelidžens (Bloomberg Intelligence) je upozorio da trenutna geopolitička situacija i porast cene sirove nafte izazivaju recesiju. Rezultat toga je da bi Ether mogao da izgubi na vrednosti jer je blisko povezan sa američkim berzanskim indeksom Nazdak 100 (Nasdaq100).

Dakle, da li bitkoini i altkoini mogu da održe trenutne cene?
1. Bitcoin (Bitkoin) – BTC/USDT

Investitori ,,medvedi’’ su pokušali da spuste cenu bitkoina ispod ,,linije podrške’’ od $37.000 i to je podstaklo investitore ,,bikove’’ da krenu sa kupovinom. Indeks relativne snage (RSI) je pokazao pozitivno kretanje nagoveštavajući da dolazi  ,,bikovo’’ vreme. Ako kupci održe natprosečnu cenu, postoji mogućnost da bitkoin poraste do zone između $45.000 i linije rezistencije ,,rastućeg kanala’’. Pretpostavlja se da će se voditi borba oko održavanja cene (vidi grafikon).

 

2. Ethereum – ETH/USDT

Kad je Ethereum bio na ceni od $2.400, investitori ,,bikovi’’ su krenuli da kupuju, što ga je oporavilo i vratilo ga u ,,trougao’’. Oni nastavljaju da guraju i da održavaju cenu iznad proseka. Ako uspeju u ovome, to bi označilo početak novog trenda na gore. Ova akcija bi podigla ovu valutu do $4.000, pa čak i do ciljane vrednosti od $4.311. Ovo će se desiti samo ako se probije linija rezistencije (vidi grafikon).

3. Binance Coin – BNB/USDT

Očekuje se da će berzanske igre investitora održati nestabilnu cenu u rasponu od $335 do $445.

Ostale popularne kripto valute i prosečna vrednost:

4. Ripple (XRP) – $0.85 do $0.91.

5. Luna – $94 do $103

6. Solana (SOL) – $81 do $122

7. Cardano (ADA) – $0.74 do $1

8. Avalanche (AVAX) – $51 do $100

9. Polkadot (DOT) –  $16 do $30

10. Dogecoin (DOGE) – $0.12 do $0.17


Na kraju, treba napomenuti da ostaje da se vidi kako će se dalje odvijati stvari sa izvršnom naredbom američke administracije za regulisanje poslovanja kriptovaluta. Ta naredba zahteva da regulatori obezbede nadzor i osiguranje protiv finansijskih rizika koje mogu da uzrokuju ove valute. Samim tim se najavljuje šire usvajanje istih od strane američkog finansijkog sistema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AKCIJA
1% popusta

Za studente i parove koji očekuju bebu.

Akcija je na apoene od 0.5g do 10g i traje do 31.12.2022