Strane vesti

Zašto je zlato palo za 70$?

0 / 5 Ukupno: 0

Zašto je zlato palo za 70 dolara sa svojih dvomesečnih maksimuma?

Čak i nakon tužne 2021. godine, Goldman Sachs nije spreman odustati od zlata, jer gigant investicionog bankarstva podiže prognozu cena.

U izveštaju objavljenom u četvrtak, banka je rekla da podiže svoju 12-mesečnu prognozu cene na 2.150 dolara po unci, u odnosu na prethodni cilj od 2.000 dolara. Banka takođe preporučuje kupovinu zlata.

Novi izgledi za predstojeći rast cena dolaze nakon razočaravajuće 2021. godine za zlato jer su cene na kraju godine pale za skoro 4%. Goldman je rekao da je pad zlata prošle godine imao smisla u okruženju jake ekonomske aktivnosti i očekivanja da će rast inflacije biti samo privremen.

,,Ključno, visok rast i naizgled stabilne cene doveli su do porasta svih rizičnih sredstava, posebno kriptovaluta. Kao rezultat toga, ne samo da se zlato suočilo sa padom potražnje za ulaganjem od strane investitora koji više nisu tražili zaštitu od obezvređivanja, već se suočilo i s direktnom konkurencijom u bitkoinu kao zalihu vrednosti“, navode analitičari u izveštaju. ,,Povrh sve slabijeg interesa investitora, razlika u očekivanjima globalnog rasta pomogla je da se dolar podrži iznad naših očekivanja.“

Međutim, gledajući novu godinu, Goldman je rekao da očekuju da će se većina trenda od prošle godine preokrenuti.

Za investitore koji traže način da zaštite svoj kapital

,,Danas je globalna kombinacija rasta i inflacije značajno drugačija. Iako se još ne govori o recesiji, naši ekonomisti predviđaju značajno usporavanje rasta u SAD-u, dok neposredna perspektiva novog ciklusa vodi ka okruženju bez rizika širom dugotrajne klase imovine“, kažu analitičari. ,,Za investitore koji traže način da zaštite svoj kapital od rizika usporavanja rasta i pada vrednosti, verujemo da bi dugoročno ulaganje u zlato bilo efikasnije.“


Uoči januarskog sastanka o monetarnoj politici Federalnih rezervi. Očekuje se da će centralna banka pripremiti tržišta za povećanje kamatnih stopa u martu.


,,Suprotno očekivanjima mnogih investitora, zlato je ostalo veoma otporno tokom nedavnog povećanja realnih stopa u SAD-u. Po našem mišljenju, to je zbog statusa zlata i kao sredstva za zaštitu od inflacije i kao odbrambene imovine“, kažu analitičari.

Analitičari su istakli da je rastući rizik da će stalno viša inflacija primorati Federalne rezerve da agresivno pooštre svoju monetarnu politiku, što bi zauzvrat dodatno opteretilo ekonomski rast. Goldman Sachs je već smanjio svoje projekcije rasta u SAD-u, jer je malo verovatno da će američka vlada nastaviti sa svojim planovima fiskalnih stimulacija.

Kako rast u SAD nastavlja usporavati 2022. godine, percepcija tržišta o verovatnoći recesije mogla bi se dodatno povećati. ,,Ovo postavlja zlato za veće interesovanje investitora uprkos rastućim stopama.“

Još jedan faktor koji Goldman Sachs prati je rastuća pretnja inflacije. Prošle godine, strahovi od inflacije bili su relativno pod kontrolom, jer je američka centralna banka rast potrošačkih cena smatrala prolaznim. Međutim, investiciona banka je saopštila da sada postoji rizik da inflatorna očekivanja postanu nestabilna, jer je inflacija bila upornija od očekivane.

„Procenili smo da bi, ako bi se inflacija strukturalno pomaknula na 4%, zlato moglo dostići 2.500 USD/oz na osnovu istorijskog odnosa inflacije zlata. Takođe smo procenili da bi se zlato približilo ovom nivou ako bi se američki ETF-ovi za zlato vratili na svoje 2011. Prema tome, smatramo da postoji značajan potencijal rasta zlata u scenariju u kojem inflacija značajno poraste“, rekli su analitičari.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *