Strane vesti

Da li Federalne Rezerve pokreću recesiju

0 / 5 Ukupno: 0
Federalne Rezerve

Federalne Rezerve počinju svoj najteži period borbe protiv inflacije u poslednje četiri decenije. Mnogo toga je u igri za potrošače, kompanije i za svetsku ekonomiju.
Direktor Federalne Rezerve Džerom Pauel (Jerome Powell) je dao zeleno svetlo za povećanje kamatne stope za četvrtinu poena, prvo od povećanja koja se očekuju u dolazećim mesecima. Cilj je ublažavanje inflacije koja već godinama ide tempom od oko 7.9%. Pravi je izazov za Fed da to ostvari bez bacanja ekonomije u recesiju. Ekonomista Stiven Stanli i iz brokerske kuće Amherst Pierpont smatra da će povećanje stope morati da bude do 3% da bi se usporila inflacija.

https://www.marketwatch.com/story/this-wall-street-pro-foresaw-high-inflation-heres-what-he-thinks-the-fed-has-to-do-11644946895

Od početka pandemije, Fed je agresivno štampao trilione dolara da bi spasao američku ekonomiju. Rezultat toga je da je bilans stanja dostigao $9 triliona. Fed je takođe kupovao državne i hipotekarne obveznice kao deo procesa kvantitativnog labavljenja. Kvantitativno labavljenje (Quantitative Easing – QE) je proces kupovine finansijskih sredstava kako bi se održala kamatna stopa na nuli. Fed je ovom kupovinom ostavio veliki trag na američko tržište obveznica od $22 triliona i postao je jedan od najvećih vlasnika hartija od vrednosti zaštićenih od inflacije ili Treasury inflation-protected securities (Tips).
Nakon najavljenog podizanja stope ovog marta 2022. godine, očekuje se da će Fed prestati sa kupovinom obveznica kako bi podstakao program kvantitativnog zatezanja (Quantitative Tightening – QT). Planirano snižavanje bilansa bi umanjilo i stimulus koji Fed upumpava u ekonomiju, što mora da uradi obzirom na porast cena. Jedina trenutna prednost američke ekonomije je da ona raste, a nezaposlenost se spustila na nivo pre pandemije, što je najniže od šezdesetih godina prošlog veka. Ovakve trenutne ekonomske okolnosti bi mogle da ublaže rastuću inflaciju i da zaustave recesiju, tvrde neki ekonomisti.

U svakom slučaju, ovo je veoma teška situacija za Federalne Rezerve jer su glavni činioci koji guraju inflaciju (globalna nestašica robe i radnika) van njihove kontrole. Tako da, čak iako povećaju stopu za celih 1%, to neće imati nekog primetnog efekta na promenu stanja. Situacija će ostati ista sve dok se globalni lanac snabdevanja ne vrati u normalu, a to se neće uskoro desiti.

Kako reaguje zlato

Cena zlatnih fjučersa se malo spustila 16. marta pošto investitori očekuju zaključak dvodnevnog sastanka Federalne Rezerve koji bi trebao da najavi prvu turu povećanja kamatnih stopa kao mere suzbijanja inflacije.

Neki analitičari očekuju da će zlato ostati stabilno jer će velika inflacija održati privlačnost plemenitih metala. Međutim, cena će zavisiti i od Fed-ovog kvantitativnog zatezanja koje ne bi trebalo da izazove porast cene zlata. Naprotiv, ako bude uticalo na tržište zlata, onda bi efekat bio negativan jer bi zatezanje podiglo realne kamatne stope – a zlato je obično tada pod pritiskom.
Današnja cena investicionog zlata na tržištu je malo viša od $ 1.900 za uncu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *