Osniva se indijska berza za trgovinu zlatom

Indijska berza

Nacionalna Berza Indije (NSE – National Stock Exchange) je, u saradnji sa Indijskim Udruženjem za Poluge i Nakit, pokrenula domaću zlatnu spot berzu, što će doneti više efikasnost i transparentnost u obrazovanju cena zlata, a investitorima će ovo dati garancije za kvalitet metala koji se bude trgovao na ovoj platformi. Taj budući poslovni okvir će opsluživati učesnike B2B trgovine (business-to-business / razmena proizvoda, usluga ili informacija između preduzeća) i integrisati sve učesnike u zlatnom trgovinskom lancu.

Nije još objavljeno kada će ova zlatna berza krenuti sa radom gde će zlatari, distributeri, rafinerije, snabdevači i banke moći da trguju. Trenutno se odvijaju pregovori sa svim učesnicima u industriji da bi se odredila akcionarska struktura. Rad nove berze će nadgledati Odbor za Berzu i Sigurnosne Hartije Indije (Securities and Exchange Board of India – SEBI), koji je državni tržišni regulator.

Indijsko Udruženje za Poluge i Nakit (India Bullion and Jewellers Association – IBJA) je tokom godina od svog osnivanja poraslo u svom dometu, statusu i reputaciji. Pokazalo se da je to nepristrasna platforma i sada se smatra udruženjem koje predstavlja sve učesnike u ovoj industriji. Indija je trenutno drugi po redu svetski potrošač zlatnih poluga, nakita i ukrasa. Potražnja za zlatom u Indiji je 2021. godine dostigla 797.3 tone u vrednosti od $46.1 milijardi.

Indijska Centralna Banka je do sada dozvoljavala nekim domaćim bankama da uvoze zlato, koje se dalje prodavalo dilerima poluga koji su zatim iste prodavali zlatarima. Inače, u Indiji je do sada bila dozvoljena samo trgovina zlatnim fjučersima, za razliku od Kine i nekih drugih zemalja gde se trguje i fizičkim zlatom. Kina je inače trenutno najveći potrošač zlata.

https://www.kitco.com/news/2022-03-14/A-new-spot-gold-exchange-is-set-to-open-in-India.html

Šangajska Berza Zlata (The Shanghai Gold Exchange)

Najveća berza za fizičko spot zlato na svetu je Šangajska Berza Zlata. Osnovana je 2002. godine pod strogom kontrolom Narodne Banke Kine. Ova berza se velikom brzinom uzdigla, što pokazuje porast važnosti Kine na tržištu zlata.

Gde se još trguje spot zlatom?

Pored Šangaja, berze za spot zlato se nalaze i u Njujorku (New Yorks COMEX), Londonu, Hong Kongu, Cirihu i u Australiji. Njujorška COMEX berza je možda najpriznatija što se tiče zlatne trgovine. Tamo se cena zlata izvodi iz fjučers ugovora kojim se trguje na toj berzi.

Šta je berza za spot zlato?

Reč ‘spot’ na engleskom znači ‘mesto’ i označava trgovinu koja se obavlja odmah, na istom mestu ili na engleskom ‘on the spot’. Znači cena se određuje odmah i proizvod i gotovina se razmenjuju tog trenutka. Ove berze nemaju fizičku lokaciju već su skup trgovaca iz celog sveta koji trguju zlatom u okviru određenog skupa smernica.

Šta je MCX (Multi Commodity Exchange) trgovina zlatom

Ovo je berza za sve robe na kojem se trguje i zlatom. Međutim, na ovoj platformi kupuju se i prodaju zlatni fjučers (futures) ugovori (future = buduće vreme). To je transakcija, cena i količina robe koja su fiksna u vreme potpisivanja ugovora i obaveze, a potreba za plaćanjem će se pojaviti kroz definisano vreme u budućnosti.

Ko ustvari određuje cenu zlata?

Kad je u vreme prve zlatne groznice 1697. godine zlato doneto iz Brazila u London, ovaj grad je postao bastion trgovine zlatnim bulionima / polugama. Danas, Londonsko Udruženje za Zlatno Tržište (London Bullion Market Association – LBMA) upravlja sa Londonskom listom dobre dostave (London Good Delivery List) koja je jedina akreditacija za tržište zlata koja je prihvaćena u celom svetu.

Pet kompanija su više od jednog veka vodile Londonsku Kompaniju za Utvrđivanje Tržišta Zlata (London Gold Market Fixing Company) i određivale cenu zlata. Međutim, 20. marta 2015. godine tu ulogu je preuzela ICE Referentna Administracija (IBA) i zamenila celi proces sistemom elektronske licitacije nazvanim LBMA Cena Zlata. LBMA se sastoji od nekoliko banaka, komiteta i panela.

Dva puta dnevno, u 10.30 ujutro i 3 popodne po engleskom vremenu, IBA objavljuje LBMA cenu zlata u američkim dolarima što je referenca za sve učesnike na tržištu zlata u celom svetu. Cena zlata se prilagođava zavisno od finansijskih evaluacija tokom anonimnih licitacija koje se dešavaju svakih 45 sekundi. Kada proces stigne do blizu 20.000 troj unca (troy ounce), cena je onda fiksirana.

Troj unca je ekvivalentna težini od 31.1034768 grama, dok je obična unca jednaka 28.349 grama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AKCIJA
1% popusta

Za studente i parove koji očekuju bebu.

Akcija je na apoene od 0.5g do 10g i traje do 31.12.2022