Investiciono zlato iskustva u ulaganju

Investiciono zlato iskustva

Iskustva ulaganjem 3.000 evra u investiciono zlato. Za samo dve godine može Vam doneti zaradu koja može iznositi i čitavih 1.170 evra. Da ste na isti period taj novac investirali u dinarske obveznice, Vaša dobit bi iznosila 270 evra, što bi bilo četiti puta manje. Mišljenje stranih i domaćih stručnjaka jeste da se investiranje u zlato najviše isplati. Jedino se vrednost zlata očuvala kroz istoriju, pogotovo kada se poredi sa papirnim novcem, koji gubi na vrednosti zbog konstantnog štampanja.

investiciono-zlato-iskustva

Nekoliko godina su kamate na štednju u padu u bankama i kreću se od 0,5 do 1% na evre, a negde su čak i negativne. Drugi način ulaganja koji je dostupan građanima, jeste kupovina hartija od vrednosti koje imaju nešto izdašniju kamatu. Ipak, kada poredimo ulaganje u zlato ili državne papire, tu postoji razlika.

 

Državne obaveznice

Vrednost zlata rasla je i do 40% tako da ukoliko je neko pre četiri godine kupio pločice od zlata ili dukate, u naredne dve godine on bi zaradio čak do 39% na tom zlatu. S druge strane, da je uloženo u državne obveznice Srbije u dinarima, zarada bi iznosila 9% godišnje, koliko iznosi sama kamata. Tu se međutim treba uzeti u obzir i inflacija, tako da kada bi se ona odbila, zarada bi bila još manja.

Konkretan primer, ukoliko bi uložili 3.000 evra u investiciono zlato, za samo dve godine može Vam doneti zaradu koja može iznositi i čitavih 1.170 evra. Ukoliko se ulagač odluči na prodaju ovog dragocenog metala, ako bi u istom periodu kupio dinarske obveznice u vrednosti od 3.000 evra, zarada na njima bila bi 270 evra. To bi bilo četiri puta manje, jer plemenitom metalu vrednost dugoročno ne pada.

 

Istorijski pregled

Jedna unca zlata je pre 2.600 godina vredela koliko i 300 vekni hleba. Kroz sve to vreme i kroz vekove nijedan biznis, osiguranje ili novac nije uspeo toliko da se održi, odnosno da zadrži istu vrednost.

Kupovina zlatnih poluga je odlična mogućnost. Ljudi mogu kupovinom fizičkog zlata svoj novac zameniti i trajno sačuvati, dok će papirni novac i njegovu vrednost pojesti inflacija.

Rezerve zlata koje se nalaze u Srbiji su veće su od svih zemalja u regionu zajedno.

U Srbiji se najviše trguje investicionim zlatom 24 karata, u više oblika: novčići, pločice ili polugice težina od 1 grama, pa sve do 12.5 kilograma. Trenutna cena zlata iznosi oko 65 evra po gramu na berzi.

Građani u Srbiji su prilično pasivni kod kupovine investicionog zlata, zato što su imali dosta loših iskustava zbog krize i nemaštine koja je dosta dugo trajala. Iako je to slučaj, ne treba se čekati da papirni novac samo stoji i gubi na vrednosti.

Investiciono zlato kojim se trguje u Srbiji potiče iz Nemačke, Austrije i Turske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AKCIJA
1% popusta

Za studente i parove koji očekuju bebu.

Akcija je na apoene od 0.5g do 10g i traje do 31.12.2022