ZlatoZlatne poluge

Zlatne poluge ili zlatnici

5 / 5 Ukupno: 4
zlatne-poluge-ili-zlatnici

Zlatne poluge ili zlatnici? Jedno je  od prvih pitanja koje možete imati kao investitor. Zlato je vekovima bilo pouzdana investicija. Ulaganje u ovaj plemeniti metal u odnosu na papirne valute znači da nećete biti pogođeni inflacijom i devalvacijom valute.

 

Pre nego što se odlučite, postoje neke stvari koje treba da razmotrite.

 

Pre svega, ključno je da kupujete ovaj plemeniti metal kod renomiranog dilera.

 

Zlatne poluge ili zlatnici?

Druga stvar koju treba uzeti u obzir prilikom ulaganja u zlato je premija[1]. Razumevanje spot cene i premije zlata pomoći će vam da odlučite koliko želite da potrošite na svoju investiciju. Zlatnici obično imaju veću premiju po unci u poređenju sa polugama zlata. Oni su zakonsko sredstvo plaćanja i kuje ih suverena državna kovnica. Poluge zlata se kuju u privatnim kovnicama.

Veći troškovi proizvodnje novčića, zbog njihovog oblika i kolekcionarskog dizajna, znače da se zlatne poluge prodaju po nižim premijama. Kada ulažete u veliku količinu zlata, kupovina zlatnih poluga može da znači značajnu uštedu. Cena poluge se uglavnom zasniva na njenoj težini. Količina zlata u novčiću nije jedini faktor koji utiče na to koliko će vas novčić na kraju koštati.

Da bi se zlatnik smatrao polugom, njegova vrednost mora biti izvedena isključivo iz težine zlata u njemu. To je usko povezano sa spot cenom zlata. Ovo je u suprotnosti sa numizmatičkim novcem čija je vrednost uglavnom zbog njihovog istorijskog značaja i retkosti. Zlatni nakit, s druge strane, svoju vrednost crpi uglavnom iz umešnosti izrade, dok sadržaj zlata čini samo mali procenat cene.

Porez na promet je još jedan faktor koji treba razmotriti.

 

Da li su novčići čisto zlato?

Sastav zlatnika se razvijao tokom vekova. Drevni novčići su bili napravljeni od prirodne legure zlata i srebra koja se sastojala od oko 45% zlata. Oko 450. godine pre n. e. Darije Veliki je uveo zlatnik od 8,4 grama sa 95,85% čistoće. Sa sve većim tehnološkom napretkom u rafinerijama metala, neki zlatnici se sada proizvode sa čistoćom zlata od 99,999%.

Zlatni novčići od 22 karata su samo 91,67% čistog zlata. Ostalih 8,33% čine metali poput srebra, bakra, cinka i drugih legura. Upravo ovaj dodatak metala čini teksturu zlata tvrđom, čineći novčiće izdržljivijim.

Suverene kovnice garantuju količinu rafinisanog zlata u zlatnom novčiću. Iako su Krugerands i American Gold Eagles[2] novčići od 22 karata sa finoćom od 0,9167, oni sadrže tačno 1 uncu zlata. Međutim, manji novčići kao što su Gold Sovereigns imaju sadržaj zlata od 0,2354 unce. Vrednost zlatnog novčića u polugama se stoga izračunava množenjem spot cene zlata sa sadržajem zlata izmerenim u uncama.

 

Problem falsifikovanih novčića od investicionog zlata

Pitanje falsifikovanih novčića postoji već dugo vremena. Godinama se numizmatička industrija efikasno bavila tim problemom. Znači, ako kupujete svoje zlato u obliku novčića, morate biti oprezni. Kineski prevaranti kuju falsifikate u velikim količinama i prodaju ih na internetu. Fabrike u Kini prave kopije popularnih kovanica kao što su Američki srebrni orlovi[3], Kanadski javorovi listovi[4] i kovanice Američkog bivola[5]. Dalje ih prodaju azijski dileri novčića ili ih čak preprodaju na Ebay-u.

Prošli falsifikati su često bili napravljeni od plemenitih metala. Međutim, većina falsifikovanih kovanica danas su napravljene od običnog metala, poput volframa, koji je obložen sa malo zlata. Na ovaj način prolazi test kiseline koji ukazuje na zlato. Ako je dobro napravljen, lažni novčić će težiti isto kao i originalni komad, što ga čini još težim za uočavanje.

Na današnjem tržištu, koje je puno falsifikata, najbolje je kupiti zlato lično od renomiranog prodavca kojeg poznajete i kome verujete.

Takođe, kovanice se kuju sa datumom, nominalnom vrednošću, simbolom ili šefom države i imenom zemlje u kojoj su kovane.

Sertifikovane zlatne poluge za razliku od zlatnika obično uključuju težinu, serijski broj, finoću metala, kao i zaštitni znak kovnice. Kovnica takođe treba da je sertifikovana od strane LBMA – Udruženja učesnika tržišta dragocenih metala iz Londona. To znači da se kovnica nalazi na LBMA Good Delivery[6] listi.

Ako želite da napravite veću investiciju i želite da izbegnete plaćanje veće premije, poluge mogu biti vaša najbolja opcija.

Na kraju, kupovina zlatnika i poluga je potpuno lična odluka.

zlatne-poluge-ili-zlatnici2

 

Izvori:

https://atkinsonsbullion.com/news/may-2022/is-it-better-to-buy-gold-coins-or-bars

https://privatebullion.com/blog/gold-coins-vs-gold-bullion/

[1] Premija je dodatni trošak iznad spot cene zlata koji je povezan sa troškovima proizvodnje, rukovanja, pakovanja i sl.

[2] Američki zlatni orlovi

[3] American Silver Eagle

[4] Canadian Gold Maple Leaf Coins

[5] American Buffalo Coins

[6] Lista garantovano dobre isporuke

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *