Zlato dobija bitku protiv bitkoina

zlato-dobija-bitku-protiv-bitkoina
Zlato protiv bitkoina?

U velikoj bici između bitkoina i zlata, plemeniti metal je bio poražen. Ali onda se desila interesantna stvar – zlato se vratilo.

Zlato je jednostavno odbilo da umre; zlato je stajalo ponosno i pamtilo svoje nasleđe; zlato je samo nastavilo, naučilo nove trikove, a onda u konačnom obračunu, baš kad je zašlo sunce, pobedilo i odjahalo u budućnost. Ali, šta se u stvari desilo.

Poređenje između zlata i bitkoina, ili zapravo kriptovaluta uopšte, zasniva se na svojevrsnom filozofskom konceptu. Oboje su, na svoj način, skladišta vrednosti. Zlato deluje kao skladište vrednosti jer je fizički retko; bitkoin funkcioniše kao skladište vrednosti jer je dizajniran da bude redak.

Ova dva tržišta imaju značajnu moć sa ukupnom vrednošću iskopanog zlata od oko $7.5 triliona i vrednošću bitkoina u opticaju od oko $1 milijarde. Ono što je najvažnije je da su oni skladišta vrednosti koja generalno nisu usklađena sa tržištima. Dakle, sa stanovišta investitora, oni mogu da pomognu u podršci portfelja tokom ekonomskog pada. To je takođe zaštita od inflacije, koja izjeda vrednost imovine.

Period proteklih nekoliko meseci je bio savršena lekcija o tome koliko malo teorija zapravo funkcioniše u praksi. Ako se analizira odnos zlata i bitkoina počevši od 2011. godine, vidi se da bi u februaru ove godine vaša investicija u bitkoinu vredela oko 30 puta više od vaše investicije u zlato. Ali nekoliko meseci kasnije, bitkoin vredi samo 17 puta više.

Bitkoin, veliki šampion, je ponižen u poslednjih nekoliko meseci, baš u vreme kada je trebao da zasjaji. Kako je počela da se nazirale opasnost od inflacije, bitkoin se okrenuo i ‘pobegao’. Zlato je, zauzvrat, ostalo jako.

 

Šta nam govori tržište?

Prvo, govori nam da ne možemo uvek da odvojimo investiciona sredstva od investitora. Zlato i bitkoin prodaju istu ideju – vrednost – ali ako ste ikada bili na konferenciji za zlato i na konferenciji za bitkoin, primetili bi ste koliko se polaznici razlikuju.

Investitori u zlato su uglavnom stariji i konzervativniji. Bitkoin investitori su mlađi, tehnološki orijentisani, futuristički vozači Tesle. Njihovi stavovi se poklapaju u pogledu njihove sumnje u državne institucije, ali sve ostalo je drugačije.

Vidi se da ta činjenica utiče na ova investiciona sredstva jer je bitkoin, recimo, u bliskoj korelaciji sa tržištem tehnologije. Sa padom tehnoloških akcija na Nazdak-u, padaju i bitkoini.

Zlato je uvek investitorski izbor za sigurno utočište uprkos svojoj navodnoj nelikvidnosti. I baš zbog te postojanosti, sledi i korporativna akcija.

Danas je Gold Filds najavio mega akviziciju kanadskog rudnika zlata Jamana za $6.7 milijardi, skoro pola vrednosti ove kompanije iz Južne Afrike. Akcije Gold Filds-a jesu pale više od 10%, ali akcionari plaćaju premiju kroz asimetriju vrednovanja i tržište to odražava. Prema uslovima ugovora, akcionari Jamana će dobiti 0.6 deonica Gold Filds-a za svaku akciju u Jamani, što predstavlja premiju od 34% na prosečnu cenu njene akcije u poslednjih 10 godina. Investitorima Gold Filds-a se ti uslovi nisu svideli, te su akcije pale.

Međutim, stvarni rezultat ove akvizicije je da će se Gold Filds pridružiti vrhunskim proizvođačima zlata i tako obezbediti budućnost firme. Ovi južnoafrički akcionari mogu to da zahvale oslabljenom bitkoinu.

 

tabela-povrata-ulaganja-u-bitkoin-btc-i-zlato

Tabela povrata ulaganja bitkoina (BTC) i zlata (Gold)

 

Gold Fields

Yamana Gold

Asimetrija vrednovanja nastaje kada jedna strana u ekonomskoj transakciji poseduje veće materijalno znanje od druge strane.

https://www.globenewswire.com/news-release/2022/05/31/2452857/0/en/Gold-Fields-to-Acquire-Yamana-Gold-a-Combination-for-Long-term-Value-Creation-Focused-on-Quality-Growth-Financial-Discipline-and-Shareholder-Returns.html

Izvor: www.coindesk.com

 

Zlato je polisa osiguranja protiv gluposti vlada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.