Dijamanti

Nastanak dijamanta – od rude do vaših ruku

0 / 5 Ukupno: 0

nastanak-dijamanta-od-rude-do-vasih-ruku2

Put dijamanta od rudnika do vaše ruke

Jedno obeležje trgovine dijamantima kvaliteta dragog kamenja je da je skoncentrisana na nekoliko centara: trgovina na veliko i brušenje dijamanata ograničeni su na samo nekoliko lokacija. Na primer, 2003. godine, 92% svetskih dijamanata je brušeno i polirano u Suratu, Indija.

Proizvodnja i distribucija dijamanata je u velikoj meri konsolidovana u rukama nekoliko ključnih igrača i nalazi se u tradicionalnim centrima za trgovinu dijamantima, od kojih je najvažniji Antverpen. Tamo se nalazi 80% svih neobrađenih dijamanata, 50% svih brušenih dijamanata i više od 50% svih sirovih, brušenih i industrijskih dijamanata. Ovo čini Antverpen svetskom prestonicom dijamanata  gde je i sedište Međunarodnog gemološkog instituta[1]. Još jedan važan centar za dijamante je Njujork gde se prodaje skoro 80% svetskih dijamanata, uključujući prodaju na aukcijama. Tu su i London, Tel Aviv i Amsterdam.

 

Kompanija De Birs[2]

kao najveća svetska kompanija za rudarenje dijamanata, ima dominantnu poziciju u industriji. De Birs je trenutno najveći svetski operater postrojenja za proizvodnju dijamanata i distributivnih kanala za dijamante kvaliteta dragog kamenja. De Birs i njegove podružnice poseduju rudnike koji proizvode oko 40% godišnje svetske proizvodnje dijamanata. Tokom većeg dela 20. veka preko 80% svetskih neobrađenih dijamanata prolazilo je kroz ovu kompaniju ali se do 2013. brojka smanjila na oko 38%.

Važne kompanije za rudarenje dijamanata su Alrosa (ruska kompanija), BHP Billiton (najveća svetska rudarska kompanija), Rio Tinto grupa, i Petra Dijamanti[3] (vlasnik nekoliko velikih rudnika dijamanata u Africi).

 

Brušenje i poliranje neobrađenih dijamanata

Brušenje i poliranje neobrađenih dijamanata je specijalizovana veština koja se obavlja na ograničenom broju lokacija širom sveta. Tradicionalni centri za brušenje dijamanata su Antverpen, Amsterdam, Johanesburg, Njujork i Tel Aviv. Nedavno su uspostavljeni centri za brušenje dijamanata u Kini, Indiji, Tajlandu, Namibiji i Bocvani. Centri za brušenje sa nižom cenom rada, posebno Surat u Gudžaratu, Indija, rukuju većim brojem manjih karatnih dijamanata, dok je veća verovatnoća da će se manje količine većih ili vrednijih dijamanata naći u Evropi ili Severnoj Americi.

Članovi Svetske federacije berzi dijamanata[4] (WFDB) deluju kao posrednici za veleprodajnu razmenu dijamanata, trgujući i poliranim i neobrađenim dijamantima. WFDB se sastoji od nezavisnih berzi dijamanata u velikim centrima za brušenje dijamanata kao što su Tel Aviv, Antverpen, Johanesburg i ostali gradovi širom SAD, Evrope i Azije. 2000. godine WFDB i Međunarodno udruženje proizvođača dijamanata[5] osnovali su Svetski savet za dijamante[6] kako bi sprečili trgovinu dijamantima koji se koriste za finansiranje rata i nehumanih dela. Dodatno je uspostavljen Međunarodni savet za dijamante[7] (IDC) za nadgledanje ocenjivanja dijamanata.

U svetu postoji 28 registrovanih berzi dijamanata. Berze su poslednji strogo kontrolisani korak u lancu snabdevanja dijamantima. Trgovci mogu da kupe relativno male količine dijamanata na berzama, nakon čega se oni pripremaju za konačnu prodaju potrošaču. Prema Rio Tinto Grupi, 2002. godine dijamanti proizvedeni i pušteni na tržište bili su procenjeni na $9 milijardi kao neobrađeni, $14 milijardi nakon brušenja i poliranja, $28 milijardi u veleprodaji dijamantskog nakita i $57 milijardi u maloprodaji.

Interesantan podatak: Rusija ima najveće rezerve prirodnih dijamanata procenjene na približno 1.1 milijardi karata. Sledeća je Bocvana sa 300 miliona karata.

 

nastanak-dijamanta-od-rude-do-vasih-ruku

 

 

[1] International Institute of Gemology

[2] De Beers – osnovao ju je Sesil Roudz 1888. godine (Cecil Rhodes)

[3] Petra Diamonds

[4] The World Federation of Diamond Bourses (WFDB)

[5] The International Diamond Manufacturers Association

[6] World Diamond Council

[7] International Diamond Council (IDC)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *