Nastanak dijamanta – od rude do vaših ruku

Put dijamanta od rudnika do vaše ruke

nastanak-dijamanta-od-rude-do-vasih-ruku2

Jedno obeležje trgovine dijamantima kvaliteta dragog kamenja je da je skoncentrisana na nekoliko centara: trgovina na veliko i brušenje dijamanata ograničeni su na samo nekoliko lokacija. Na primer, 2003. godine, 92% svetskih dijamanata je brušeno i polirano u Suratu, Indija.

Proizvodnja i distribucija dijamanata je u velikoj meri konsolidovana u rukama nekoliko ključnih igrača i nalazi se u tradicionalnim centrima za trgovinu dijamantima, od kojih je najvažniji Antverpen. Tamo se nalazi 80% svih neobrađenih dijamanata, 50% svih brušenih dijamanata i više od 50% svih sirovih, brušenih i industrijskih dijamanata. Ovo čini Antverpen svetskom prestonicom dijamanata  gde je i sedište Međunarodnog gemološkog instituta. Još jedan važan centar za dijamante je Njujork gde se prodaje skoro 80% svetskih dijamanata, uključujući prodaju na aukcijama. Tu su i London, Tel Aviv i Amsterdam.

 

Kompanija De Birs

Kao najveća svetska kompanija za rudarenje dijamanata, ima dominantnu poziciju u industriji. De Birs je trenutno najveći svetski operater postrojenja za proizvodnju dijamanata i distributivnih kanala za dijamante kvaliteta dragog kamenja. De Birs i njegove podružnice poseduju rudnike koji proizvode oko 40% godišnje svetske proizvodnje dijamanata. Tokom većeg dela 20. veka preko 80% svetskih neobrađenih dijamanata prolazilo je kroz ovu kompaniju ali se do 2013. brojka smanjila na oko 38%.

Važne kompanije za rudarenje dijamanata su Alrosa (ruska kompanija), BHP Billiton (najveća svetska rudarska kompanija), Rio Tinto grupa, i Petra Dijamanti (vlasnik nekoliko velikih rudnika dijamanata u Africi).

 

Brušenje i poliranje neobrađenih dijamanata

 Specijalizovana veština koja se obavlja na ograničenom broju lokacija širom sveta. Tradicionalni centri za brušenje dijamanata su Antverpen, Amsterdam, Johanesburg, Njujork i Tel Aviv. Nedavno su uspostavljeni centri za brušenje dijamanata u Kini, Indiji, Tajlandu, Namibiji i Bocvani. Centri za brušenje sa nižom cenom rada, posebno Surat u Gudžaratu, Indija, rukuju većim brojem manjih karatnih dijamanata, dok je veća verovatnoća da će se manje količine većih ili vrednijih dijamanata naći u Evropi ili Severnoj Americi.

Članovi Svetske federacije berzi dijamanata (WFDB) deluju kao posrednici za veleprodajnu razmenu dijamanata, trgujući i poliranim i neobrađenim dijamantima. WFDB se sastoji od nezavisnih berzi dijamanata u velikim centrima za brušenje dijamanata kao što su Tel Aviv, Antverpen, Johanesburg i ostali gradovi širom SAD, Evrope i Azije. 2000. godine WFDB i Međunarodno udruženje proizvođača dijamanata osnovali su Svetski savet za dijamante kako bi sprečili trgovinu dijamantima koji se koriste za finansiranje rata i nehumanih dela. Dodatno je uspostavljen Međunarodni savet za dijamante (IDC) za nadgledanje ocenjivanja dijamanata.

 

U svetu postoji  28 registrovanih berzi dijamanata

Berze su poslednji strogo kontrolisani korak u lancu snabdevanja dijamantima. Trgovci mogu da kupe relativno male količine dijamanata na berzama, nakon čega se oni pripremaju za konačnu prodaju potrošaču. Prema Rio Tinto Grupi, 2002. godine dijamanti proizvedeni i pušteni na tržište bili su procenjeni na $9 milijardi kao neobrađeni, $14 milijardi nakon brušenja i poliranja, $28 milijardi u veleprodaji dijamantskog nakita i $57 milijardi u maloprodaji.

Interesantan podatak: Rusija ima najveće rezerve prirodnih dijamanata procenjene na približno 1.1 milijardi karata. Sledeća je Bocvana sa 300 miliona karata.

 

nastanak-dijamanta-od-rude-do-vasih-ruku

 

International Institute of Gemology

De Beers – osnovao ju je Sesil Roudz 1888. godine (Cecil Rhodes)

Petra Diamonds

The World Federation of Diamond Bourses (WFDB)

The International Diamond Manufacturers Association

World Diamond Council

International Diamond Council (IDC)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.