Dijamanti

Investicioni dijamanti u 2022

5 / 5 Ukupno: 2

Investicioni dijamanti u 2022

Investicioni dijamanti u 2022. godini. Osim investicionog zlata, koja druga fizička sredstva mogu da pomognu malim investitorima da se zaštite od trenutnih rizika? Da li je to nekretnina? Nekretnina ima previsoki  početni ulog, nije moguće da se prodaju i kupe delovi takve imovine, a birokratske procedure prodaje i kupovine su prilično komplikovane i spore. Šta je jednostavnije i mobilnije? Pa to su investicioni dijamanti, naravno. Oni kao investicija pokazuju visok rast vrednosti na duži rok i štite štednju od valutnog i ekonomskog rizika.

Dakle, razmislite o dodavanju dijamanata u svoj portfelj. Baš kao i ulaganje u investiciono zlato, oni takođe nude dobre povrate, a njihova cena je konstantna tokom godina. Međutim, priroda dijamanata znači da ulaganje u njih može da bude komplikovano.

Sam dijamant ili nakit

U 2022. postoje dva glavna načina investiranja u dijamante. To su kupovina dijamanata u blister pakovanjima ili nakita investicionog kvaliteta kao što su vereničko prstenje, narukvice i dijamantske minđuše. 

Kada kupite dijamant, njegova vrednost se vremenom povećava. I dijamanti i dijamantski nakit će se poboljšati bez obzira na trenutno stanje ekonomije. Jedina razlika je u tome što dijamantski nakit ima veliku maržu. Možda nećete da dobijete punu vrednost svoje investicije.

 

Zašto je dijamant dobra investicija

 

  1. Bezbednost

Dijamant je jedna od najsigurnijih investicija. Najbolja je stvar u tome što nudi stabilnost cena čak i kada privreda prolazi kroz krizu. Dijamantske investicije vas štite od kolapsa tržišta i deflacije. Tokom teških vremena, investitori će verovatno likvidirati zamenljivu imovinu pre dijamanata. Malo je verovatno da je tada prevelika ponuda dijamanata na tržištu.

 

  1. Prenosivost

Mala veličina dijamanata čini ih lakim za nošenje. Možete da skoncentrišete mnogo bogatstva na jednom mestu. Pored toga, ne morate da izgubite fizički posed svojih dijamanata gde god da idete. Mala veličina takođe znači da vam nije potrebno mnogo prostora za skladištenje.

 

  1. Izuzetna emocionalna vrednost

Vrednost investicionih dijamanata je i racionalna i emotivna. Njihova neobična emocionalna vrednost čini dijamante neprocenjivim. Njihova elegantna i lagana priroda doprinose njihovoj vrednosti. Dijamantski nakit se prenosi generacijama i odiše emocionalnom vrednošću.

 

  1. Cene dijamanata vremenom rastu

Vrednost dijamanta se vremenom poboljšava. Ako kupite dijamante 2022. godine, njihova vrednost će biti značajno viša u narednih pet ili deset godina. 

Dijamanti su najtvrđa materija na Zemlji te mogu da traju zauvek. Čvrsta i nesalomiva priroda znači da dijamanti ne gube svoju vrednost tokom vremena.

 

  1. Retkost dijamanata

Retkost dijamanata znači da će uvek biti traženi. Njihova ponuda se tokom godina smanjivala. Danas je poznata većina rudnika dijamanata. Oni su na kraju svog najproduktivnijeg života, a veći su već zatvoreni.

U zemljama BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) postoji povećana potražnja za dijamantima. Potražnja je rezultat rastuće ekonomije i činjenice da raste srednja klasa. Nažalost, ponuda dijamanata ne može da zadovolji njegovu potražnju. Globalna rudarska industrija proizvodi u proseku samo 125 miliona karatnog dragog kamenja godišnje. Iako dijamanti čine veliki procenat ovog broja, njihova potražnja je mnogo veća.

 

  1. Selektivna likvidnost

Iako nemaju javnu trgovačku platformu, dijamanti mogu da imaju visoku likvidnost. Njihova likvidnost varira u zavisnosti od trgovačkog segmenta za koji se odlučite. Generalno, postoje dva glavna segmenta: veoma retki dijamanti i dijamanti komercijalnog kvaliteta.

Dijamanti komercijalnog kvaliteta imaju široku potražnju bez obzira na njihovu retkost. U njih se najviše ulaže, a ovaj segment je uvek bio aktivan. Komercijalni dijamanti imaju visoku vrednost preprodaje i odlični su za izradu nakita.

Veoma retki dijamanti dolaze sa jedinstvenim specifikacijama. Obično se prodaju malim kolekcionarima i uključuju veliko kamenje, sjajne rezove ili kamenje intenzivnih boja. Preprodaja ovih dijamanata se obično vrši preko aukcijskih kuća. 

 

Ulaganje u dijamantski nakit 

Ako želite da investirate u dijamantski nakit, najbolji izbor bi generalno trebalo da bude da je lep i lak za prodaju. Trebalo bi da zadovolji preporučenu težinu za svoju meru. Ovo ulaganje, međutim, zahteva mnogo strpljenja. Ne možete sutra da preprodate svoj dijamant i da se nadate profitu.

Investicioni dijamanti u blisteru su bolji izbor za dugoročna ulaganja 2022. Imaju istoriju aprecijacije i lako se prodaju.

 

Da li treba ulagati u investicione dijamante?

Dijamanti su jedan od najboljih opcija ulaganja za vašu budućnost. Uzimajući u obzir prednosti, oni mogu biti odlična opcija za diverzifikaciju vaše imovine i očuvanje vaše budućnosti. I retki investicioni dijamanti i dijamanti komercijalnog kvaliteta su fantastična investicija u 2022.

Bilo da odlučite da kupite verenički prsten sa dijamantima ili investirate u retke dijamante, nećete požaliti zbog odluke. Za razliku od investicionog srebra ili zlata, svi dijamanti su jedinstveni. Dolaze u različitim nivoima jasnoće, rezova i veličina. Dakle, postiji opcija za svakoga.

Znači, dijamanti mogu da budu odlična investicija, ali ne biste trebali da se u potpunosti oslanjate na njih. Oni bolje funkcionišu kao deo većeg investicionog portfelja. Njihovo kombinovanje sa drugim investicijama smanjuje rizik jer svaka investicija zavisi od različitih faktora.

Kao i sa bilo kojom drugom investicijom, morate da se informišete i da imate malo strpljenja. Ne postoji garancija da će vaše ulaganje u investicione dijamante doneti plodove. Međutim, ulazak na tržište sa gore navedenim savetima na umu povećava vaše šanse za uspeh.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *