Dijamanti

Investicioni dijamanti i 5 kurioziteta

5 / 5 Ukupno: 1

Investicioni dijamanti imaju jedinstvene atribute koji ih čine poželjnim kao sredstva ulaganja. Mali, ali moćni dijamanti su skoro neuništivi, lako se transportuju i lako skladište. I naravno oni su i prelepo, retko i vanvremensko blago koje je cenjeno kroz istoriju. 

Investicioni dijamanti i 5 kurioziteta
Foto izvor: REUTERS/Maxim Shemetov

 

Ovo su pet interesantnih činjenica o dijamantima:

  • Dijamanti su korišćeni u kamenom dobu za brušenje sekira
  • Dijamanti nisu (više) najčvršća supstanca na zemlji.
  • De Beers je imao monopol nad trgovinom dijamantima
  • Dijamanti su (nisu) retki
  • Ulaganje u dijamante je dobra ideja                        
Upotreba dijamanata pre 4.500 godina

Dijamanti su ušli u istoriju u Indiji gde su sakupljani duž korita reka. Prema nekim istoričarima, dijamanti su se trgovali u Indiji od četvrtog veka pre nove ere. Kroz istoriju dijamanti su dolazili zajedno sa drugom egzotičnom robom u zapadnu Evropu preko trgovačkih karavana koji su putovali između Indije i Venecije. Početkom 14. veka, ovo drago kamenje je već bilo poznato kao modni dodatak evropskoj eliti. Arheolozi su otkrili da su Kinezi čak i u kamenom dobu korisitli dijamante za oblikovanje sekira.

Dijamanti (nisu) najčvršća supstanca na zemlji

Dijamant je poznat kao najtvrđi materijal na svetu. Uglavnom se koristi za sečenje drugih tvrdih materijala (poput drugih dijamanata), jer se čvrsti materijali mogu seći samo istim materijalom ili drugim koji je tvrđi. Problem sa dijamantom je što na 800°C postaje mekši. Godine 2005, fizičari su uspeli da zagreju neke molekule ugljenika tako da se pojavio niz međusobno povezanih ADN-a (agregiranih ugljeničnih nanoroda ili „hiper dijamanata“). Oni su oko 11 puta tvrđi od dijamanata.

Jedinstvena priča o De Birs-u

Za samo 22 godine Britanac Sesil Rouds pokrenuo je rudarsku kompaniju De Birs, koja je u potpunosti kontrolisala trgovinu dijamantima. De Birs je dugo imao monopol nad industrijom dijamanata i tvorac je besmrtnog slogana „Dijamant je zauvek“.

Da li su dijamanti retki?

Iako je proizvodnja dijamanata porasla poslednjih godina, postoji samo 500 tona dijamanata koji su pronađeni tokom istorije. Samo od 15% do 20% dijamanata koji se sada nalaze su pogodni za izradu nakita. Iskopavanje dijamanata je i dalje veoma komplikovano, uprkos svim savremenim tehnologijama. Da bi se dobio jedan gram neobrađenog dijamanta mora da se preradi preko šest tona sirovog kamenja. Pored njegove retkosti, ovo određuje i visoku vrednost dijamanta.

Investicioni dijamanti – da li treba ulagati u njih?

Ulaganje u dijamante se preporučuje za diversifikovani investicioni portfolio sa različitim rasporedom rizika. Zlato je posebno poznato kao sigurno utočište, a dijamanti se obično zanemaruju kao alternativna i sigurna investicija.

Investicioni dijamanti su dobra investicija iz nekoliko razloga. U skorije vreme, ovo dragoceno „večno“ drago kamenje je već dokazalo da je sigurna investicija.  Ono nudi zaštitu od bilo kakvog kreditnog rizika banaka ili finansijskih institucija, fluktuacija valuta i inflacije. Ne samo da se dijamanti smatraju sigurnim investicijama (otpornim na krize), makroekonomski zakon ponude i potražnje takođe ukazuje na strukturno povećanje cena dijamanata na svetskom tržištu. Taj rast cena potvrđuje činjenicu da je ulaganje u dijamante dobra ideja.

Postoje pet glavnih razloga koji, prema stručnjacima, objašnjavaju zašto je ulaganje u dijamante – iz perspektive diversifikacije – važan doprinos vašem investicionom portfoliju.

To su:

  1. Potvrđena dugoročna profitabilnost
  2. Otpornost cena dijamanata na krizu
  3. Maksimalna sigurnost sa sertifikovanim dijamantima
  4. Selektivna likvidnost
  5. Izuzetna emocionalna vrednost                               

Sve u svemu, ulaganje u dijamante nudi velike pogodnosti. Dijamantima raste vrednost koja je uzrokovana značajnim povećanjem tražnje i smanjenjem ponude. U isto vreme su i sigurna investicija. Pored ostalih prednosti kao što su visoka likvidnost i olakšavajući poreski aspekt, oni takođe sadrže neprocenjivi emotivni aspekt. 

Nijedno drugo investiciono sredstvo ne može da vam ponudi ovu jedinstvenu kombinaciju koju nude investicioni dijamanti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *