Investiciono zlato ponovo u zamahu

Investiciono zlato se u petak ponovo približilo sedmomesečnim maksimumima, pošto je usporavanje rasta radnih mesta u SAD signaliziralo dalje usporavanje povećanja kamatnih stopa od strane Fed-a.

Američki platni spiskovi su porasli prošlog meseca za 223.000, oko 40.000 ispod nivoa iz novembra, i za najmanji broj otkad su 199.000 radnih mesta dodata u decembru 2021.

Međutim, trgovci se i dalje klade na to da će centralna banka povećati stopu za samo 25 baznih poena na sledećem sastanku. To je nakon povećanja od 50 baznih poena u decembru i četiri uzastopna povećanja od 75 baznih poena između juna i novembra.

 

Početak 2023. i cene zlata

Referentni februrarski ugovor za fjučerse zlata na njujorškom Comex-u je iznosio $1.869,70 po unci. To je porast od $29,10, ili 1,6% na dan. Za nedelju dana je porastao za 2,4%, što je šesti put u poslednjih sedam nedelja. Najviši nivo sesije u petak od $1.874,80 bio je najviši nivo za Comex zlato od 17. juna.

Spot cena zlata, koju neki trgovci pažljivije prate od fjučerska, bila je na $1.868,94, što je porast od $35,89 ili 2% tog dana. Za nedelju dana je porasla za 2,5%. Najviša vrednost spot zlata u toku dana od $1.869,76 u petak je takođe bila najveća od 17. juna.

Investiciono zlato, zajedno sa srebrom i platinom, su među nekoliko roba kojima se trguje kako počinje nova godina. Novonastali zamah zlata iz decembra prenet je u januar. To je zato što investitori traže zaštitu od onoga što se predviđa da će da bude još jedna izazovna godina. Zaštita je posebno važna za one koji su izloženi akcijama.

 

Grafikon: Godišnji učinak roba na tržištu (2022)
Investiciono zlato ponovo u zamahu
Izvor grafikona SaxoGroup

 

Očekivanja investitora za 2023.

Uopšteno govoreći, investitori očekuju povoljne cene za investicione metale u 2023. Te cene bi trebalo da budu podržane recesijom i rizicima vrednovanja na berzi.

Očekuje se i eventualni vrhunac u stopama centralne banke u kombinaciji sa izgledima za slabiji dolar. Takođe se očekuje da se srednjoročna inflacija neće vratiti na očekivani 2,5% nivo. Verovatno će biti oko 4%. 

Prvog pravog trgovačkog dana u godini, kada je dolar privremeno ojačao, a prinosi na obveznice pali, razmišljanja su išla u tom pravcu. Značajno je da su akcije kompanija visokog profila poput Tesle i Apple-a pale na najniže vrednosti ciklusa. 

2023. je godina sa svežim nadama, ali sva pitanja oko inflacije, kamatnih stopa, geopolitičkih rizika i Kine ostaju ista. Za nekoliko nedelja počeće da se objavljuju zarade u četvrtom kvartalu, a ključno pitanje je da li kompanije snižavaju svoje prognoze za 2023. i da li i dalje vide probleme sa svojim operativnim maržama.

 

Pokretači za zlato – Centralne banke

Pored pomenutih podsticajnih pokretača za investiciono zlato ove godine, vidimo i kontinuiranu snažnu potražnju od strane centralnih banaka. Tokom prva tri kvartala prošle godine Svetski savet za zlato je izvestio o kupovini zvaničnog sektora od 673 tone, što je više nego bilo koje godine od 1967. Deo te potražnje je bio podstaknut šačicom centralnih banaka koje žele da smanje svoju izloženost dolarima. Ova dedolarizacija, i opšti apetit za zlatom, trebalo bi da osiguraju još jednu snažnu godinu kupovine zlata u zvaničnom sektoru.

Očekuje se da će povoljnije okruženje za investiranje u zlato preokrenuti prošlogodišnje smanjenje od 120 tona preko ETF-ova na potencijalno povećanje od najmanje 200 tona. Hedž fondovi su se u međuvremenu pretvorili u neto kupce od početka novembra kada je trostruko dno signaliziralo promenu tadašnje strategije prodaje zlata. Kao rezultat toga, neto pozicija tokom ovog vremena se 27. decembra preokrenula sa 38.000 neto ugovora na kratko na 67.000 neto dugo.

 

Investiciono zlato i srebro zadržavaju svoj sjaj

Poverenje trgovaca na početku nove trgovačke godine uvek ima tendenciju da bude nisko zbog straha da će odigrati pogrešan potez. U isto vreme, strah od popuštanja politike FED-a takođe može da dovede do brzog nagomilavanja u pozicioniranju. To pozicioniranje kasnije može da ostane izloženo ako dođe do promene smera. Kratkoročno, gore navedeni pokretači će uticati na kretanje cene zlata, srebra i platine. Na to je ukazao njihov snažan rast tokom prvih nekoliko sati trgovanja.

Sve u svemu, neizvesna vremena u globalnoj ekonomiji, i na tržištu plemenitih metala, obezbediće da investiciono zlato i srebro zadrže svoj sjaj sigurne investicione opcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POPUST 1%

U susret Novogodišnjim i
Božićnim praznicima.

Akcija za apoene:
0.5g do 100g

od 01.12.2022.
do 31.01.2023.