Investiciono zlato – ključ za petro-juan

Investiciono zlato je ključni faktor u daljem razvoju petro-juanskog sistema.

Ako Saudijska Arabija odluči da svoju naftu sa Kinom trguje u renminbijima, a ne u američkim dolarima, to bi dalo zamah trgovini „petro-juanom“. Više igrača koji se odluče za trgovinu sa Kinom u renminbiju mogli bi da pomognu kineskoj valuti da dostigne kritičnu masu na međunarodnom nivou tokom vremena. 

Petro-juan sa zlatnom podlogom ne zahteva punu konvertibilnost renminbija da bi funkcionisao. To omogućava Kini da istovremeno zadrži kontrolu nad svojim kapitalnim računom i podstakne internacionalizaciju renminbija.

Ovaj sistem bi omogućio da renminbi postane nezavisna klasa imovine tokom vremena i izgradi internacionalizaciju renminbija i kinesko tržište kapitala. To bi takođe moglo na kraju da poremeti globalni sistem plaćanja SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) kojim dominira američki dolar.

 

Investiciono zlato - ključ za petro-juan
Foto izvor: russiabusinesstoday.com

 

Petro-juanov zamah

Predsednik Si Điping posetio je Saudijsku Arabiju prošlog decembra tokom prvog samita Kine i arapskih država i Saveta za saradnju Kine i Zaliva. Kina je najveći svetski potrošač energije, dok je Saudijska Arabija drugi najveći svetski porizvođač nafte i najveći izvoznik nafte. Državna poseta je unapredila inicijativju Kine iz 2018. da se više trgovine naftom prebaci sa američkog dolara na renminbi.

Nakon sankcija koje su predvodile SAD zbog rata u Ukrajini, Rusija je nastojala da poveća svoju upotrebu renminbija. Ona tako podstiče kinesku valutu i kinesko-rusku trgovinu koja je već u porastu. Rusija je usvojila kineski CIPS (Cross-Border Interbank Payment System) za trgovinu naftom, zaobilazeći SWIFT.

Ako i Saudijska Arabija i Rusija dalje budu sarađivale sa Kinom, količina trgovine naftom u renminbiju koja se obrađuje preko CIPS-a mogla bi naglo da poraste. Četvrti najveći proizvođač nafte u Rusiji, Gaspromnjeft, namiruje svu prodaju sirove nafte sa Kinom (jedna trećina ukupne prodaje) u renminbiju od 2015. Zemlje uključujući Iran, Venecuelu i Indoneziju već namiruju deo svoje trgovine nafte renminbijem.

Obim trgovine i obim za korišćenje renminbija za međunarodna plaćanja mogli bi da rastu kako se sve više zemalja diversifikuje iz rizika od američkog dolara. Ovaj razvoj događaja bi mogao da izazove globalni finansijski sistem zasnovan na američkim dolarima tokom vremena. Status globalne rezervne valute dolara je u velikoj meri zasnovan na njegovom značaju na tržištu energije i roba. Investiciono zlato tu više ne igra nikakvu ulogu.

 

Rastući značaj renminbija

Neki tržišni igrači su prvobitno procenili da bi prebacivanje trgovine naftom sa dolara na renminbi moglo da porementi tržište. Takva promena bi pomerila transakcije vredne između 600 milijardi i 1 triliona dolara iz dolara svakog meseca.

Podaci SWIFT-a pokazuju da je renminbi u novembru 2022. godine bio peta najšire korišćena globalna valuta plaćanja, čineći 2,37% ukupnog iznosa. To je bilo više u odnosu na 2% pre dve godine.

Grafikon: Renminbi peta najšire korišćena valuta plaćanja
Izvor grafikona: SWIFT BNP Paribas

 

Uloga zlata u stvaranju petro-juan-a

Investiciono zlato će biti ključno u kineskom planu za stvaranje međunarodnog tržišta nafte/renminbija.

Naravno, petro-juan neće preko noći da zameni petro-dolar i sistem plaćanja zasnovanog na dolarima. Međutim, kineska strategija da podrži zlatom trgovinu naftom u renminbiju je ključna za izgradnju petro-juanskog sistema. Pretvaranje renminbija u zlato efektivno pretvara valutu u globalnu imovinu za ulaganje za strane vlasnike renminbija, povećavajući njihovo poverenje i potražnju za kineskom valutom.

Ako takva strategija uspe da navede Saudijsku Arabiju i Rusiju da prihvate inicijativu petro-juana, druge zemlje bi mogle da slede. Ovo bi moglo da ima duboke geopolitičke i ekonomske implikacije jer bi promenilo dinamiku trgovine naftom. Takođe bi moglo da nagne geopolitičku ravnotežu prema Kini. Zemlje bi mogle da izbegnu ekonomske sankcije uvedene po sistemu američkog dolara korišćenjem renminbija i CIPS-a. Time bi se oslabila sposobnost SAD da nadgleda i utiče na međunarodnu trgovinu i tokove dolara.

 

Internacionalizacija renminbija

Kina gradi infrastrukturu za internacionalizaciju renminbija. Sistem petro-juana mogao bi da omogući Pekingu da ubrza proces zadržavajući punu kontrolu nad svojim kapitalnim računom. 

Održavanje i rast mreže petro-juana takođe znači da bi Kina morala da akumulira više zlata za zlatni renminbi. Kineske zlatne rezerve sada iznose 2.010 tona.

Vremenom će, međutim, Kina morati da stvori više sredstava za ulaganje u juanima osim zlata kako bi povećala podsticaj za korišćenje valute. Veća netrgovinska potražnja za renminbijem će zahtevati dalji razvoj njenih kopnenih tržišta kapitala. To uključuje instrumente za hedžing, kako bi se prilagodili velikim tokovima stranih fondova.

Dakle, pretvaranje renminbija u investiciono zlato efektivno pretvara valutu u globalnu investiciju za strane vlasnike renminbija, povećavajući njihovo poverenje i potražnju za kineskom valutom.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POPUST 1%

U susret Novogodišnjim i
Božićnim praznicima.

Akcija za apoene:
0.5g do 100g

od 01.12.2022.
do 31.01.2023.