Zlato se oporavlja od padova 

Zlato se oporavlja od padova. Oživljena zabrinutost zbog globalnog ekonomskog usporavanja teško je opteretila zlato početkom prošle nedelje. XAU[1]/USD[2] je dotakao najniži nivo u nedelji na $1.773 pre nego što se skromno popravio na $1.780. Dnevno zatvaranje tržišta ispod 50-dnevnog pokretnog proseka otpora (DMA[3]) koji se pretvorio u podršku na $1.782 je ključno za nadoknađivanje nedavnog oporavka. Trgovci ‘medvedi’ će sada paziti na vrednost od $1.770, ispod koje će biti testiran 21 DMA od $1.756.

Sa druge strane, još jedan snažan pokušaj iznad granice od $1.800 će da testira mesečni maksimum od $1.808. Iznad tog maksimuma pojaviće se nove mogućnosti za kupovinu.

Cena investicionog zlata pada ka $1.780 na evropskom tržištu, nakon što se borila za $1.800 u azijskoj trgovačkoj sesiji. Tržište ostaje bez rizika nakon što je kineska ekonomska aktivnost pala ispod prognoza. Dalje, neočekivano smanjenje kamatnih stopa od strane Centralne banke Kine pojačalo je zabrinutost zbog usporavanja privrede u ovoj ekonomiji. Investitori traže utočište u američkom dolaru usred tržišne panike, pošto su tenzije između SAD i Kine takođe prisutne. Delegacija američkog Kongresa stigla je na Tajvan u nedelju, manje od dve nedelje nakon sporne posete Nensi Pelosi.

 

FED i trendovi rizika

Dolar takođe nailazi na novu podršku od ponovnog rasta prinosa američkog trezora. To je zato što Investitori ponovo očekuju pooštravanje politike FED-a nakon objavljenog indeksa potrošačkog raspoloženja.

Porast cene zlata je u izvesnoj meri ublažen izjavama različitih zvaničnika FED-a koji sugerišu da ostaje agresivan pristup kontroli inflacije. To bi značilo da će najverovatnije povećanje kamatne stope na sastanku u septembru biti 50 baznih poena. Međutim, šanse za povećanje od 75 baznih poena rastu. To je zbog većeg PCE[4] indeksa od očekivanog koji je objavljen u petak.  On predstavlja najveći rast u odnosu na prethodnu godinu u poslednjih 40 godina.

U nedostatku detaljnijeg američkog ekonomskog izveštaja, povećanja stope FED-a i trendovi rizika će imati značajan uticaj na cenu zlata. Glavni događaj ove nedelje je u sredu kada FED objavljuje zapisnik sa prošlog sastanka. On će postaviti novi pravac za zlatne i srebrne poluge zavisno od FED-ove buduće politike.

Dolazak prve ukrajinske pošiljke žitarica u Tursku možda je takođe ublažio neke od evropskih ratnih tenzija. Ipak, čini se da su se vojne aktivnosti nastavile nesmanjenim intenzitetom.

 

Zlato i srebro danas – 15 avgusta 2022

Zlato je ostalo na $1.760 u jutrošnjoj trgovini u Evropi, dok se srebro skoro vratilo iznad granice od $20. Međutim, kada su se otvorila američka tržišta, svi plemeniti metali su nazadovali. Zlato je ponovo palo na $1.750, a srebro na $19,90. Činilo se da su se akcije i bitkoin poboljšali, iako ne značajno. Indeks dolara je takođe neznatno porastao, što će doprineti padu zlata i srebra. Obim trgovine će ipak biti mali, kako i priliči periodu letnjih praznika. Tržišta će verovatno ostati prigušena do američkog Praznika rada[5] početkom septembra, osim ako se ne desi neki specifični događaj.  Događaj poput posete Pelosi Tajvanu, i posledičnog straha od kineske reakcije na to, bi mogao da  izazove određenu tržišnu aktivnost.

 

Tehnička analiza cene zlata i srebra
Dnevni grafikon zlata

 

Dok je zlato u ranoj fazi još jednog potencijalnog proboja linije otpora i oporavlja se, srebro ostaje na kritičnoj podršci blizu $20.

Trgovci investicionim zlatom i srebrom i investitori se suočavaju sa istim problemom. Tržište formira dno, naglo se preokreće u željenom pravcu i postiže nivoe na kojima bi novi trend mogao da počne. To je ilustrovano na dnevnim grafikonima. Tehnički, zlato bi trebalo da testira proboj otpora na $1.800. Međutim, tu su rizici kao što su stvarna recesija kada zarada opada a volatilnost raste.

Dnevni grafikon srebra

 

Federalne rezerve se sada suočavaju sa očiglednom dilemom da li da prestanu sa politikom zatezanja. Njihovo zatezanje usporava ekonomiju, smanjuje korporativne profite, potrošačku moć i celo tržište. Ako prerano popuste, ponovo će ekonomija da se zahukta, a inflacija će da poraste.

 

 

Izvori:

https://www.fxstreet.com/markets/commodities/metals/gold

https://www.kitco.com/commentaries/2022-08-12/Gold-Silver-Copper-Platinum-Introducing-tactical-insights.html

https://www.sharpspixley.com/articles/lawrie-williams-gold-breaches-$1-800-but-falls-back-yet-again_23044.htm

[1] Međunarodno prihvaćeni kod za zlato XAU

[2] Cena zlatne unce u američkim dolarima USD

[3] Daily Moving Average

[4] Personal Consumption Expenditure – Izdaci lične potrošnje

[5] Labor Day

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POPUST 1%

U susret Novogodišnjim i
Božićnim praznicima.

Akcija za apoene:
0.5g do 100g

od 01.12.2022.
do 31.01.2023.