Zlato

Cena zlata pada – vreme za kupovinu

5 / 5 Ukupno: 2

Posle dugog perioda skoro rekordno visokih cena zlata, izgleda da se trend možda usporava. Pre samo nekoliko meseci, spot cene zlata su dostigle $2.042,49 po unci, približavajući se vrhuncu svih vremena od $2.069,40 dostignutom 2020. Danas je cena zlata na $1.825.44., a stručnjaci kažu da bi mogla da nastavi da pada.

Sa cenama zlata nižim – i potencijalno još nižim – da li je sada vreme za kupovinu? Ili bi trebalo da sačekate i vidite šta će da se desi, posebno sa potencijalnim drugim povećanjem kamatnih stopa na horizontu. To je ono što će ovaj članak da istraži.

Zlato je pametna investicija u bilo kojoj ekonomiji

Zlato je pametna investicija u bilo kojoj ekonomiji zbog svojih brojnih prednosti: 

  • Zlato je zaštita od inflacije
  • Istorijski zadržava svoju vrednost tokom vremena
  • Pomaže da se prebrode ekonomska previranja
  • Diversifikuje vaš portfolio
  • Veoma je likvidan u poređenju sa drugim sredstvima

Drugim rečima, zlato je sigurna investicija, u kakvom god stanju da se nalazi ekonomija. Dakle, zašto biste ga kupovali kada cena pada?

Kao što stara poslovica za investiranje kaže „Kupuj nisko, prodaj visoko“. Najjednostavniji način da zaradite povraćaj svoje investicije je da kupujete kada cene padnu i prodajete kada ponovo porastu. Što je niža cena zlata, veći je potencijalni profit kada se potražnja poveća.

Osim toga, zlato obično vredi više kada dolar vredi manje, što ga čini korisnim izvorom rezervnog novca u teškim vremenima. Što ste ga jeftinije kupili, veći je potencijalni povraćaj koji ćete dobiti kada ga unovčite. 

Isto važi i za dugoročno držanje za ravnotežu portfelja –  što ga kupite jeftinije, to će vam prinos biti veći. Krajnji cilj vaše investicije u zlato je „kupovina pada“ (kako kažu na berzi) koja može da vam pomogne da obezbedite ovu investicijju po nižoj ceni.

Grafikon: Cena zlata u zadnjih 50 godina

Cena zlata pada - vreme za kupovinu

Kako se ulaže u zlato

Stručnjaci preporučuju da 5% do 10% svog portfelja držite u zlatu kako biste izvukli najveću korist od njegovih pouzdanih prinosa. Istovremeno se tako ostavlja prostor za rizičniju imovinu koja donosi veći profit. 

Možete ulagati u zlato na mnogo načina, od fizičkog zlata do fjučersa. Obavezno odvojite vreme da razumete prednosti i nedostatke svakog od njih i odredite koji najbolje odgovara vašem načinu ulaganja.

Uzmite u obzir sve naknade koje biste mogli da imate, kao što su naknade za skladištenje fizičkog zlata i provizije za zlatne ETF-ove ili zajedničke fondove. Takođe, budite sigurni da razumete kako se zlato oporezuje kako biste mogli da zadržite više svoje zarade. 

Niska cena zlata – veći potencijal za povrat

Kakva god da je cena zlata, postoji mnogo razloga da se investira u njega. Međutim, kada je cena niska, imate veći potencijal za povrat. Kao i kod mnogih kupovina, ako možete da ga kupite za manje, trebalo bi da iskoristite priliku.

Sada je najbolje vreme za kupovinu zlata. Iskoristite trenutno najnižu cenu zlata u poslednjih 7 meseci.

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *