Zlato

Cene zlata prkose snazi dolara

5 / 5 Ukupno: 2

Cene zlata su u petak zabeležile blagi rast, uz rast od 0,2% na $1.925,27 po unci, uprkos snažnom američkom dolaru i rastućim prinosima na obveznice.

Dolar je bio blizu šestomesečnog maksimuma zbog očekivanja da će više kamatne stope da traju duže. U isto vreme, referentni 10-godišnji prinosi trezora su porasli do 16-godišnjeg maksimuma.

Cene zlata reaguju na odluke centralnih banaka o kamatnim stopama

Ovaj porast se dešava nakon što centralne banke, iz najvećih svetskih ekonomija, signaliziraju svoju posvećenost održavanju visokih kamatnih stopa u cilju rešavanja inflacije. 

Centralne banke najvećih svetskih ekonomija su signalizirale da će zadržati stope onoliko visoko koliko je potrebno da ukrote inflaciju. To je uprkos činjenici da dve godine pooštravanja globalne politike dostiže vrhunac.

Ustvari, ove odluke odražavaju zabrinutost oko globalnog ekonomskog rasta, a ne tendenciju da se kontroliše inflacija. Konkretno, postoji opšte osećanje da se zamah globalnog rasta smanjuje.

Cene zlata prkose snazi dolara

Tržišta strahuju od potencijalnog usporavanja ekonomskog rasta

Tržišta su shvatila da centralne banke ne zaustavljaju povećanja jer je inflacija pobeđena, nego jer su zabrinuti da će globalni rast uskoro da stane. Dakle, postoji veoma snažan osećaj da globalnom rastu ponestaje zamaha. 

Ipak, iako investitori tradicionalno kupuju zlato kao zaštitu od ekonomske neizvesnosti, više stope su negativno uticale na beskamatne poluge.

Cene zlata, u međuvremenu, strpljivo čekaju svoj trenutak. 

Očekivanja tržišta 

Tržišni analitičari daju 46% šanse za još jedno povećanje stope od strane Federalnih rezervi SAD do kraja ove godine. Isto tako daju 44% šanse za izvesno ublažavanje stopa u prvoj polovini 2024. 

Sve veći uticaj kineskog tržišta na cene zlata

Kina je u avgustu nastavila da gomila svoje zlatne rezerve, a kineski ETF-ovi su zabeležili priliv. To je u suprotnosti sa zlatnim ETF-ovima ostatka sveta, koji su zabeležili značajne odlive.

Prošle nedelje na Šangajskoj berzi zlata se trgovalo uz premiju od više od $120 po unci. To jednostavno znači da je zlato skuplje u Kini nego na svetskom tržištu. Ovo se dešava svake druge godine, ali ovoga puta, zabeležena je najviša premija ikada.

Suština je da postoji veća potražnja za zlatom u Kini nego drugde. Razlog za to su ljudi koji traže sigurno utočište za svoj novac i vlada koja traži veći uticaj.

Takođe, kineski juan je blago oslabio, što je rezultat niskih kamatnih stopa. Za razliku od SAD i Evrope, Narodna banka Kine (PBOC) ublažava monetarnu politiku u pokušaju da podstakne rast.

Nema sumnje da Kina postaje važnija odrednica cene zlata nego što je to bila u prošlosti. Zlato je duboko ukorenjeno u njihovoj kulturi i oni razumeju makroekonomske prednosti posedovanja verodostojnih zlatnih rezervi.

Kratkoročni izgledi za cene zlata

S obzirom na postojeću dinamiku, potencijal cene zlata za značajne dobitke zavisi od usporavanja zamaha prinosa državnih obveznica. 

Sa prinosima američkog trezora koji su trenutno na višegodišnjim maksimumima, cene zlata i šire tržište će pažljivo pratiti predstojeće podatke o nezaposlenosti u SAD. Pratiće i sledeće poteze Federalnih rezervi kako bi uočili bilo kakve promene u politici ili bilo kakve nove ekonomske indikacije. 

Na sastanku prošle srede Federalne rezerve su saopštile da će više kamatne stope da potraju. Međutim, kada stope počnu da padaju, možda sredinom sledeće godine, zlato će značajno nadmašiti akcije, baš kao što je bilo 2008.

Dakle, trenutni sentiment tržišta ostaje oprezan, s tendencijom naginjanja ka bikovskom stavu.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *