Zlato

Zlatne poluge kao rezervna valuta

4.5 / 5 Ukupno: 2

Za današnje ekonomije u razvoju, zlatne poluge će da reše mnoga pitanja nastala statusom rezervne valute američkog dolara.

Uloga zlata u zameni statusa rezervne valute američkog dolara

Investitori u zlatne poluge već dugo očekuju nestanak američkog dolara. Čini se da nedavna dešavanja na istoku ubrzavaju eroziju hegemonije američkog dolara kao rezervne valute. 

Sankcije koje su nametnute Rusiji uključivale su zamrzavanje njihove imovine denomirane u američkim dolarima. To je alarmiralo ostale zemlje da je američka administracija spremna da koristi američki dolar kao političko oruđe. 

Ovaj razvoj događaja je uzrokovao brzu akumulaciju zlata u polugama od strane centralnih banaka.

Zlatne poluge kao rezervna valuta

Kupovina zlata centralnih banaka

Svetski savet za zlato je izvestio da je u četvrtom kvartalu 2022. zabeležen najbrži tempo kupovine zlata od strane centralnih banaka u jednom tromesečju. Ovo menjanje dolara za zlatne poluge je protumačeno kao udaljavanje privreda u razvoju od američkog dolara. 

Vidimo i da se sve više naftnih poslova sklapa u lokalnim valutama koje zaobilaze i američki dolar. To direktno podriva trenutnu rezervnu valutu. Čini se da Istok traži druga rešenja, osim američkog dolara, da bi olakšao trgovinu u regionu.

Ovaj razvoj događaja nije prošao nezapaženo od strane maloprodajnih investitora u zlato. Tržište fizičkog zlata u Velikoj Britaniji se pojačalo i povećalo premije širom sveta.

Izvršni direktor londonske kompanije za proizvodnju poluga Auronum je citiran kako je izjavio „Tržište zlatnih poluga sa niskom premijom je zaista poraslo prošle zime. Tek krajem leta 2023., primetili smo da se prodavci vraćaju na tržište kako bi nam omogućili da dopunimo naše iscrpljene zalihe zlata“.

Sledeća nova rezervna valuta

Rezervna valuta je veoma važna za globalnu trgovinu. Ona omogućava zemljama uvoznicama da neometano kupuju robu od zemalja izvoznica bez brige o tome da li imaju dovoljno valute zemlje izvoznice. Rezervna valuta osigurava da je adekvatna likvidnost uvek dostupna za poravnanje trgovine između nacija.

Mnogi investitori se pitaju šta će zauzeti mesto američkog dolara. Malo je verovatno da će već neka postojeća valuta biti prihvaćena jer daje zemlji izdavaocu prednost u odnosu na konkurentske trgovinske partnere. 

Štaviše, država izdavaoca može da emituje prekomernu količinu valute na sličan način kao što je SAD radila. 

Malo je verovatno da će sve zemlje opet usvojiti valutu neke druge zemlje. To ne bi rešilo probleme koje ekonomije u usponu imaju u vezi sa američkim dolarom.

Ovo sve vodi ka potencijalnom rešenju koje uključuje zlatne poluge. Ako bi se valuta zaštićena zlatom koristila u prekograničnom trgovinskom poravnanju, onda bi sve zemlje koje koriste tu valutu bile ujednačene. Tada nijedna nacija nema prednost u odnosu na bilo koju drugu.

Zlato sprečava centralne banke da imaju moć i privilegiju

Priroda valute zaštićene zlatom drži centralne banke disciplinovane jer nisu u mogućnosti da iskoriste profit od senjoraža za održavanje trgovinskih deficita. Taj profit su koristile SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zapadne ekonomijame. Senjoraža je emisioni prihod centralne banke.

Problem sa rezervnom valutom zaštićenom zlatom je u tome što sprečava centralne banke i vlade da imaju moć i privilegiju da izdaju svoju valutu. Ovo sprečava strateške devalvacije ili operativne produžene deficite i posebno je problematično tokom perioda ekonomske krize ili rata.

Omogućavanje centralnoj banci da upravlja svojom valutom osigurava da je deflacija u privredi manje verovatna jer ona može da upravlja rastom novčane mase. Ubediti veliki broj vlada da ustupe ovu veoma važnu privilegiju je veoma težak zadatak jer usvajanje valute podržane zlatom ograničava kreatore politike.

Dakle, da li je rezervna valuta sa zlatnom podlogom rešenje? 

Može da se vidi, po agresivnim kupovinama zlatnih poluga od strane centralnih banaka u poslednjim kvartalima, da će zlato najverovatnije igrati ulogu u međunarodnoj trgovini u narednim decenijama. 

Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika i zemlje saveznice BRIKS+ verovatno će biti lideri u razvoju nove rezervne valute koja je podržana zlatom. Međutim, ta valuta će verovatno da postoji paralelno sa postojećim valutama svake zemlje.

Ovo će omogućiti vladama da nastave da upravljaju svojim domaćim valutama. Međutim, namirivaće trgovinu sa drugim zemljama koristeći odobrenu rezervnu valutu koja je podržana fizičkim zalihama zlatnih poluga. Valuta će u stvari biti priznanica za zlatne poluge, tako da nova valuta može da se izda samo ako je fizička poluga dostupna kao osnova. Ovo je u suprotnosti sa trenutnim sistemom fiat valute koji nema ista ograničenja.

Zlato sprečava prekomerno izdavanje valuta

Uvođenjem valute sa zlatnom podlogom sprečiće države da profitiraju od prekomernog izdavanja valute, kao što to trenutno čini SAD. Ovo osigurava da nacije, koje usvoje ovu valutu zaštićenu zlatom, budu bezbedne u saznanju da nijedna nacija ne može da zamrzne njihovu imovinu ili je devalvira.

Zemlje BRIKS+ koje razvijaju valutu podržanu zlatnim polugama verovatno će promeniti dinamiku globalne trgovine i bogatstva. 

Sve više zemalja zaobilazi američki dolar. Zemlje i pojedinci koji imaju velike zalihe zlata vide da se njihovo bogatstvo brzo povećava. Trenutna trka za obezbeđivanje fizičkih poluga zlata nastaviće da podiže cenu zlata.

Dakle, zlatne poluge postaju nova rezervna valuta koja zamenjuje američki dolar.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *