Cena zlata u slabom padu

[1] Čini se da je inflacija u SAD daleko od vrhunca jer su potrošačke cene porasle više nego što se očekivalo u maju, dostigavši novi maksimum u poslednjih 40 godina. Tržište zlata je stabilno, ali je i dalje pod značajnim pritiskom prodaje nakon porasta indeksa potrošačkih cena u SAD koji je mnogo veći nego što se očekivalo.

cena-zlata-u-slabom-padu-iako-americki-indeks-potrosackih-cena-dostize-maksimum-u-poslednjih-40-godina

U petak 10. juna američko Ministarstvo rada je saopštilo da je indeks potrošačkih cena porastao za 1,0% u maju nakon rasta od 0,3% u aprilu. Podaci su nadmašili prognoze jer su ekonomisti predviđali rast od 0,7%. U prvoj polovini godine inflacija je porasla za 8,6%, što je značajno nadmašilo očekivanja. Ekonomisti su očekivali da inflacija poraste za 8,3%.

Kad se zanemare cene hrane i energije, bazna inflacija je takođe bila viša nego što se očekivalo, i porasla je za 0,6% nakon rasta od 0,6% u aprilu. Prema prognozama, ekonomisti su očekivali rast od 0,5%.

[2] Tržište zlata je doživelo određeni pritisak za prodaju nakon što je cena zlata zabeležila pad ispod $1.850 po unci. Ovaj plemeniti metal nije dobio bikovski momentum čak i nakon podataka o inflaciji. Avgustovski fjučersi zlata su se poslednji put trgovali po ceni od $1.837, što je pad od 0,82% tog dana.

Prema nekim tržišnim analitičarima, najnoviji podaci o inflaciji ne pomažu investitorima u zlato. Iako će rastuće potrošačke cene nastaviti da održavaju niske realne kamatne stope, Federalne rezerve će nastaviti sa pooštravanjem monetarne politike zatezanja. Oni su već nagovestili povećanje kamatne stope za 50 baznih poena na njihovim sastancima u junu i julu.

Porast osnovne stope inflacije pokazuje širok rast potrošačkih cena; međutim, u izveštaju se navodi da je inflacija uglavnom vođena rastućim troškovima hrane i energije. Takođe se navodi da je energetski indeks porastao 3,9% u aprilu, dok je indeks benzina porastao za 4,1%.

„Ove godine energetski indeks je porastao za 34,6% u odnosu na prošlu godinu što je  najveći porast u 12 meseci od perioda koji se završio septembra 2005.“, navodi se u izveštaju. U međuvremenu, indeks hrane je porastao za 10,1% za 12 meseci zaključno sa majem, što je prvo povećanje od 10% od tog perioda.

[3] Gigant hedž fondova Dejvid Ajnhorn očekuje da će cena zlata biti mnogo viša

[4] Dejvid Ajnhorn smatra da sada treba kupovati zlato jer će cena porasti. „Kada zemlje ne veruju jedna drugoj u vezi sa obveznicama i valutama, zlato postaje krajnje rezervno sredstvo“, rekao je Ajnhorn. „Ja kažem zlato, a ne kripto jer je zlato već prihvaćeno kao globalno rezervno sredstvo centralnih banaka. Zlato kao procenat ukupnih rezervi ostaje zapanjujuće nizak“, nastavio je Ajnhorn. „Pitanje je da li ima dovoljno zlata da se pokriju devizne rezerve. Odgovor na sve to je da cena bude veća, možda mnogo veća“.

A Srbija?

Narodna banka Srbije je 9. juna povećala kamatnu stopu na 2,5%. Odluka je doneta zbog povećanog inflatornog pritiska na domaćem i globalnom tržištu, a i zbog neizvesnosti u vezi sa odvijanjem konflikta Ukrajine i Rusije. Efekat ove krize se manifestuje kroz cene energenata i hrane.

[5] Inflacija nastavlja da raste dostižući 9,6% u aprilu posle rasta od 9,1% u martu ove godine. Bazna inflacija je u aprilu iznosila 5,5%. [6] Mesečni rast cena na malo je bio čak 1,5% posle mesečnog rasta od 0,8% u martu.

 

godisnja-stopa-inflacije

 

Izvor: http://publikacije.stat.gov.rs/G2022/HTML/G20221160.html

 

Izvor: Kitco Vesti https://www.kitco.com/news/2022-06-10/Gold-prices-down-but-off-their-lows-as-U-S-CPI-hits-new-40-year-high-rising-8-6-in-May.html

[1] Consumer Price Index

[2] Fjučersi (futures) su derivativni finansijski ugovori koji obavezuju strane da kupe ili prodaju sredstvo po unapred određenoj ceni i datumu

[3] David Einhorn – osnivač i predsednik ‘Greenlight Capital’

[4] izvor: https://seekingalpha.com/news/3847455-hedge-fund-giant-david-einhorn-says-gold-price-may-go-much-higher

[5] Indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta

[6] Izvor: https://nbs.rs/sr_RS/scripts/showcontent/index.html?id=18111

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.