Zlato

Rast cene zlata

5 / 5 Ukupno: 2

Kitco.com izveštava da se očekuje rast cene zlata na novom bikovskom tržištu koje tek počinje. Evropski menadžeri fondova počinju da uzimaju sve veće uloge na tržištu zlata. Ovo tržište je započelo 2023. na čvrstoj osnovi. 

Kitko vesti su se osvrnule na analizu HANetf-a, fonda sa sedištem u Evropi. HANetf vidi snažan potencijal za zlato jer se investitori ponovo interesuju za ovaj plemeniti metal.

Analitičari HANetf-a su u novembru anketirali 100 evropskih i britanskih menadžera fondova. Prema rezultatima, 89% ispitanika je reklo da namerava da poveća svoju izloženost zlatu 2023. godine.

 

Glavni faktori za rast cene zlata i bikovsko tržište u 2023.

Prema istraživanju, menadžeri finansijskih fondova vide potražnju centralnih banaka za zlatom kao glavni bikovski faktor za plemeniti metal. Prošle godine, do kraja trećeg kvartala, centralne banke su kupile 673 tone zlata, najviše u jednoj godini od 1967, prema podacima Svetskog saveta za zlato.

Istraživanje pokazuje da 83% menadžera očekuje da centralne banke nastave da kupuju zlato u novoj godini.

Uz potražnju centralne banke, menadžeri finansijskih fondova su rekli da je zlato atraktivna zaštita od inflacije i zaštita od dalje nestabilnosti i rizika na tržištu akcija.

Kada je istraživanje sprovedeno, cene zlata su se trgovale blizu dvogodišnjih najnižih vrednosti. Prema istraživanju, menadžeri fondova su rekli da ove cene predstavljaju atraktivnu dugoročnu ulaznu tačku. 

Kitko vesti dalje citiraju Toma Bejlija, šefa ETF istraživanja na HANetf-u koji je izjavio, „Možda je negativni sentiment prema zlatu prošao. Mnogi analitičari sada vide da se povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi usporava, dok će se snaga dolara verovatno preokrenuti. Ovo bi trebalo da obezbedi izvesno olakšanje cenama zlata i potencijalno poveća potražnju za investicijama“.

 

Portfolio Menadžer ESGO-a vidi rast zlata za 20% u 2023.

Prošlog meseca, Erik Strand, portforlio menadžer i kreator ESGO-a, rekao je da bi zlato moglo da bude na pragu novog tržišta bikova, dodaju Kitko vesti. AuAG ESG Gold Mining ETF ESGO-om se trguje na evropskoj berzi.

Strand je rekao da vidi da će rast cene zlata iznositi i do 20% u 2023.

Zajedno sa zlatom, Strand očekuje da će sektor rudarstva plemenitih metala dobiti novi zamah u novoj godini. Ovaj sektor je inače potcenjen u poređenju sa drugom robom. 

„Rudari zlata su danas jeftini u odnosu na vrednost zlata. To će se sigurno preokrenuti na predstojećem tržištu bikova„, dodao je on. „Rudari zlata imaju malu korelaciju sa širim berzanskim tržištem i postaju zanimljiviji velikim investitorima koji traže potencijalne/alternativne pokretače povrata investicija. To može da rezultira snažnim prilivom kapitala, koji onda može da podigne cene akcija“.

Zajedno sa ESGO fondom kojim se trguje na berzi, HANetf takođe upravlja drugim fondom fokurisanim na ekološko i društveno upravljanje (ESG) RMAU. RMAU je prošle godine zabeležio rast od 130% što je sprečilo globalni pad na ETF tržištu.

Prema istraživanju, menadžeri fondova vide potencijalnu premiju za fondove koji su fokusirani na ESG. 36% menadžera fondova očekuje dramatično povećanje transfera u zlatne fondove sa jakim ESG akreditivima, dok 54% ispitanika vidi skromno povećanje u transferima.

 

Stabilan učinak zlata u 2022. godini je prednost

Svetski savet za zlato je prepoznao stabilan učinak zlata u 2022. godini kao prednost. Na kraju krajeva, S&P 500 je pao za skoro 20% prošle godine. 

2022. je bila dobra za tržište zlata, a 2023. bi mogla da bude još bolja. Činjenica da je prošla godina bila pozitivna za žuti metal može biti pomalo kontraintuitivna. Na kraju krajeva, kao što grafikon ispod pokazuje, cene zlata su bile u opadajućem trendu tokom većeg dela 2022. Od početka marta do početka novembra, žuti metal je pao sa $2.039 na $1.629, što je pad od 20,1%.

Grafikon: Cene zlata 2022 – 2023

Cene zlata i bikovsko tržište 2023.

Izvor grafikona: LBMA i goldpriceforecast.com

 

Šta nam pokazuje otpornost zlata?

2022. je bila klasični primer stabilnog učinka zlata usred turbulencija na tržištu. Američko tržište akcija, mereno S&P 500-om, palo je za 19,4% prošle godine. To implicira da je zlato zaista bilo sigurno utočište tokom tržišne oluje i vredan diversifikator portfolia.

Štaviše, volatilnost zlata je ostala blizu svog dugogodišnjeg proseka, nešto što ne može da se kaže za akcije. I korelacija zlata sa portfoliom obveznica i akcija 60/40, ostala je niska na 20, što je indikator karakteristike zlata kao pouzdanog diversifikatora tokom tržišnih previranja.

 

Implikacije za zlato

Šta sve to znači za tržište zlata (i srebra) 2023. godine? Analitičari vide stabilne, ali pozitivne izglede za cene zlata. 2023. bi trebalo da vidi rast cena. Pitanje je samo koliko. Prognoze su da će cena porasti iznad $2.000 u narednim mesecima, ali ne bez turbulencija, pošto će Fed uskoro okončati svoj ciklus zaoštravanja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *