Slom kriptovaluta pokazuje da digitalna valuta nije zaštita od inflacije

Kompanija za kriptovalute Celzius Netvork zaustavila je povlačenja i transfere usled očigledne krize likvidnosti, pošto je cena bitkoina pala na nivoe pre pandemije. Čini se da je Celzius, koji obećava visoke prinose na depozite klijenata, najnovija kripto kompanija koja se povlači pod pooštrenim finansijskim uslovima. Ovo dolazi samo mesec dana nakon kolapsa mreže stabilne kriptovalute Terra Luna.

slom-kriptovaluta-pokazuje-da-digitalna-valuta-nije-zastita-od-inflacije

Celzius funkcioniše kao neregulisana banka, mami klijente sa zapanjujućim stopama za depozite kriptovaluta, a zatim pozajmljuje te depozite drugim klijentima. Celzius kaže da su njegovi zajmovi obezbeđeni bitkoinima, i da nema garancije da može da isplati klijentima u slučaju navale povlačenja, posebno pošto je cena bitkoina pala za 40% u poslednjih godinu dana.

Suosnivač i izvršni direktor kompanije Aleks Mašinski proveo je godine osuđujući kritičare zbog širenja straha, neizvesnosti i sumnje u likvidnost Celzius Netvork-a. Ali, 12. juna Celzius je zaustavio isplate, navodeći „ekstremne tržišne uslove“. CEL novčić koji je izdao Celzius, od tada je pao za 32%.

 

Šta je Celziusova mreža?

Celzius Netvork je velika firma za kriptovalute podržana rizičnim kapitalom, čija je vrednost procenjena na $4,1 milijardu. Međutim, od novembra 2021. ukupno kripto tržište je izgubilo više od 60% svoje vrednosti, izgubivši $1,6 milijardi tržišne kapitalizacije.

Celzius nudi klijentima godišnji prinos od 17% na depozite što je šokantno u poređenju sa tradicionalnim bankama koje, u proseku u SAD, trenutno nude 0,07% godišnji prinos za štedne račune, prema Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita (FDIC).

Kripto zajmodavci kao što je Celzius nisu regulisani kao tradicionalne banke i nemaju osnovnu zaštitu kao što je osiguranje depozita. Ovo osiguranje je bila glavna komponenta američke bankarske regulative od osnivanja FDIC-a 1933. nakon Velike depresije.

 

Rizične kripto investicije

Celzius je samo poslednji u nizu neuspeha u kripto pozajmljivanju, i jasno je da bi ove firme trebale da imaju osnovne propise da zaštite svoje klijente.

  • Cred – 2020. godine, kripto zajmodavac Cred bankrotirao je nakon što je navodno uzeo loše kredite.
  • TerraUSD i Luna – Kripto TerraUSD i njegova sestrinska kovanica Luna raspali su se u maju 2022. nakon što su kupci izvršili ogromna povlačenja na Ankor Protokol-u[1] koji je na sličan način nudio prinos od 20% kupcima.
  • BlockFi – Ali najveći predznak Celziusovih borbi je njegova najbliža konkurencija. BlockFi, popularni kripto zajmodavac koji je oglašavao godišnje prinose od 9%, nagodio se za $100 miliona sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti SEC[2] u februaru 2022. Zajmodavac je obećao da će registrovati svoj proizvod kao hartije od vrednosti. BlockFi je objavio da otpušta 20% osoblja 13. juna.
  • Coinbase – Popularna kripto berza Coinbase zaustavila je svoj planirani proizvod za kripto pozajmljivanje 2021. nakon pravnih pretnji SEC-a.

Celziusova odluka je uzburkala kripto tržište. Dana 13. juna, kripto berza Binance zaustavila je povlačenje bitkoina nakon vesti o Celziusu. Cene bitkoina i etra su zatim pale 11% i 13% respektivno usled rasprodaje širom industrije. Kripto krah je očigledno u korelaciji sa stanjem na tradicionalnoj berzi pošto je S&P 500[3] otvoren medveđim tržištem[4] 13. juna.

 

Kriptovalute nisu „digitalno zlato“

Znači, nazivanje kriptovaluta „digitalnim zlatom“ je pogrešno jer većina investitora tako ne misli. Mnogi sadašnji investitori gledaju na kriptovalute kao na rizično ulaganje i povlače novac kada dođe do pada cena. Ono što je verovatnije je da je vrednost kriptovaluta vezana za poslovnu upotrebu, kao što je bitkoin za plaćanje. Kako je sve više institucionalnih investitora kupovalo, tako su kripto tržišta postala više povezana sa tradicionalnim finansijskim tržištima.

 

Izvor fotografije: nairametrics.com

slom-kriptovaluta

 

Povezani članci:

Kripto nasuprot zlatu

Kripto nasuprot zlatu: Potraga za sigurnim utočištem

 

Izvor: https://qz.com/2177014/why-celsius-network-froze-withdrawals/

Izvor fotografije: nairametrics.com

[1] Anchor Protocol

[2] Securities and Exchange Commission (SEC)

[3] Indeks S&P 500 meri vrednost akcija 500 najvećih korporacija prema tržišnoj kapitalizaciji koje se nalaze na berzi u Njujorku ili na Nasdaq-u

[4] Medveđe tržište – ako cene na tržištu padaju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.