Zlato

Trenutni argument za ulaganje u zlato

0 / 5 Ukupno: 0

Da li je zlato obavilo svoj posao prošle godine kada je zbog inflacije Indeks potrošačkih cena dostigao vrhunac na nešto više od 9%? U proseku, inflacija je iznosila 6,45%. 

Iako se zlato smatra sredstvom za zaštitu od inflacije, neki investitori su bili razočarani kada su cene zlata bile praktično ravne, praveći negativnih -0,3% za godinu.

Zlato je superiorno naspram drugih investicionih sredstava 

Ali slika izgleda drugačije kada se uporedi učinak zlata sa performansama drugih takozvanih sredstava koja se bore protiv 2022. Hartije od vrednosti zaštićene od inflacije su dale negativnih -12%. Nekretnine su dale negativnih -25%.

Sve u svemu, pad cene zlata od manje od jedne polovine jednog procenta učinio ga je relativno boljim za značajan iznos u godini. U isto vreme, većina klasa imovine su pretrpele veće gubitke.

Ulagači fondova kojima se trguje na berzi prodali su prošle godine zlato u vrednosti od oko 23 milijarde dolara, ili oko 400 tona. Ali cena zlata je ostala skoro nepromenjena zahvaljujući rekordnim kupovinama centralnih banaka i državnih organa koji drže zlato kao bedem svog monetarnog sistema. Drže ga i kao deo svojih deviznih rezervi.

Treba pratiti politiku Fed-a

Važno je obratiti pažnju na to kako zlato reaguje na politiku kamatnih stopa Federalnih rezervi. Postoji istorijski konzistentan odnos između cene zlata i pauza u povećanju Fed-ovih stopa. 

Na primer, od 2000. godine cena zlata je porasla za skoro 56% nakon što je Fed pauzirao svoje povećanje kamatnih stopa. Kada je Fed pauzirao 2006. godine, cena zlata je porasla do 2011. za 230%. A kada je Fed pauzirao 2018. godine, ovaj plemeniti metal je porastao za nešto manje of 70%. 

Grafikon: cena zlata u poslednjih 30 godina

Izvor grafikona: goldprice.org 

Znači treba uzeti u obzir stalne spekulacije o tome kada će Fed pauzirati ili poništiti povećanje kamatnih stopa. A naročito vredi napomenuti da je zlato imalo koristi tokom prethodna tri puta kada je Fed pauzirao.

Tri scenarija za zlato u 2023.

Predviđaju se tri moguća ishoda za cenu zlata ove godine:

  • Fed je u pravu: potrebne su „više stope na duže“. Ovo bi moglo da znači jači američki dolar i slabije cene zlata. Ali, pazite na kupovinu zlata centralne banke jer to može napraviti veliku razliku, kao što je to bilo prošle godine.
  • Tržište je tačno u svojoj prognozi: predstoji meko sletanje kamatnih stopa. Fed je skoro završio sa povećanjem, a može da dođe do smanjenja stopa do kraja godine. Važno je da se naglasi da je tokom protekle dve decenije postojala jaka korelacija između skoka cena zlata i pauze u kamatnom ciklusu Fed-a. U ovom scenariju, američki dolar slabi i cene zlata rastu. 
  • Istorija je tačna: Istorijski gledano, Fed se prekomerno zateže, izaziva umerenu recesiju i onda je potrebno veliko smanjenje kamatnih stopa da bi se stabilizovala ekonomija. To bi moglo da rezultira slabijim američkim dolarom i jačim cenama zlata 

Izgleda da se prognoze menjaju svake nedelje, a predviđanje koji će scenario prevladati je teško. Manevrisanje Fed-a liči na pokušaj da se prizemlji avion na nosač aviona koji se ljulja gore-dole u olujnom moru.

Uključivanje zlata u investicioni portfelj

U svakom slučaju, preporučuje se da zlato čini 15-20% vašeg investicionog portfelja u vremenima visoke inflacije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *