Zlato je dostiglo 2.300 dolara u 2021. godini

 

(Kitco Nevs) Ove godine  svi plemeniti metali zabeležiće solidne dobitke, ali najverovatnije najbolji izvođači biće srebro, praćeno platinom i zlatom, rekao je Frederic Panizzutti, generalni direktor u MKS.Uprkos sporijem početku godine, zlato je i dalje na putu da dostigne nove vrhunce svih vremena, rekao je Panizzutti prošle nedelje za Kitco Nevs.„Očekujemo da će zlato imati dobre rezultate. Zlato će doseći nove maksimume od 2300 američkih dolara. Sve u svemu, platina, srebro i zlato bi bila prva tri izvođača“, rekao je. „I srebro i platina zaostaju. Ovaj jaz mogao bi privući neke investicije i špekulativni interes“.

Dobit od zlata i srebra doći će bez obzira na vreme ekonomskog oporavka.

„Srebro mora nešto da nadoknadi, a zlato je u savršenoj oluji zbog okruženja i apetita za diverzifikacijom“, istakao je Panizzutti. „U prvoj polovini godine očekujemo porast srebra na osnovu odnosa zlata i srebra, što bi rezultiralo špekulativnom kupovinom srebra. Srebro je bilo u senci zlata, ali nismo zabeležili potpunu dobit.“

Platina i srebro takođe će imati koristi od oporavka industrijske potražnje ove godine.

„U drugoj polovini godine, srebro i platina će napredovati zahvaljujući povećanoj industrijskoj potražnji, posebno u Aziji“, dodao je Panizzutti.

Zlato će se nešto repozicionirati na tržištu nakon inauguracije američkog predsednika Joea Bidena, što bi trebalo da donese koristi cenama.

„Svet je bio neizvestan do poslednjeg trenutka. Investitori su likvidirali pozicije i bili su oprezni“, opisao je Panizzutti. „Činjenica da su američki izbori završeni, tržište će se moći koncentrisati na druge faktore poput osnovnih.“

Takođe, usporavanje ekonomije u SAD tokom prvog kvartala pomešano sa verovatno nižim rezultatima korporacija od 2020. godine i bržim ekonomskim oporavkom drugde u svetu moglo bi pokrenuti slabiji američki dolar.

„Vidimo odliv američkih dolara u regione u kojima rast brže raste“, rekao je Panizzutti.

Dugoročni problemi

Globalni ekonomski oporavak, koji će započeti ove godine, neće biti tako brz kao što se očekivalo, rekao je Panizzutti, dodajući da će verovatno trebati i do tri godine dok se svet ne vrati na nivo pre COVID-a.

„Vakcinacije će pomoći svetu da se oporavi, ali šteta od 2020. neće biti izbrisana vrlo brzo. Očekujemo postepeni oporavak i ubrzanje u drugoj polovini godine“, rekao je on. „Ostaćemo u okruženju u kojem će kamatne stope biti niske, pa čak i negativne u nekim delovima sveta, rast BDP-a će ostati nizak. Ne isključujemo neke inflatorne pritiske u drugom i trećem kvartalu.“

Povrh postepenog ekonomskog oporavka, razne vlade mogu započeti sa zalihama određene robe nakon pandemije COVID-19, kako bi se osiguralo da ima snabdevanje tokom izazovnih vremena, primetio je Panizzutti.

„Prošla godina bi trebalo da ostane dobra lekcija o boljim planovima za nepredviđene slučajeve, o tome da budu samozadovoljnije. Kao rezultat toga, neke zemlje će pokušati da postanu autonomnije kada je u pitanju sposobnost da se suprotstave bilo kojoj globalnoj krizi koja rezultira trgovinom i logistikom poremećaji “, rekao je. „Za plemenite metale to može značiti da neke vlade mogu stvoriti zalihe neke robe, poput PGM-a, kako bi se osiguralo da je u nesigurnim vremenima proizvodnja sigurna.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.