Investiciono srebro – nova potražnja

Prema podacima Silver Instituta, industrijska potražnja za investicionim srebrom je prošle 2021. godine porasla za 9%. To je bio najviši nivo od 2010. Nastavak industrijske proizvodnje i ponovno otvaranje preduzeća nakon zatvaranja zbog pandemije u velikoj meri je pomoglo pozitivnom raspoloženju. Kupovina kovanica i poluga dosta je doprinela povećanju obima trgovine praćena industrijskom potražnjom.

investiciono srebro nova potraznja
Izvor: Silverprice.org

 

Srebro se oporavilo od dvogodišnjeg najnižeg nivoa zbog eskalacije geopolitičkih tenzija, zabrinutosti oko recesije u ključnim ekonomijama i sezonske potražnje. Iako je industrijska potražnja nakon pandemije pomogla da cene roba rastu, cene srebra su se kretale pod uticajem medveđeg trenda.

Srebro je imalo najlošiji od svih plemenitih metala u 2022. Ovaj metal je izgubio više od 13% od januara, pod opterećenjem čvršće američke valute, rastućih kamatnih stopa i slabe industrijske potražnje.

 

Cene srebra i zlata

Obično se zlato i srebro kreću zajedno jer se oboje smatraju sigurnim utočištima tokom ekonomskih i političkih neizvesnosti. Međutim, u poslednjih nekoliko godina srebro se trgovalo ravnomerno, iako su cene zlata porasle na rekordno visoke. Ovo je smanjilo apetit za srebrom, posebno kod profesionalnih investitora.

Istorijski gledano, cene srebra su izuzetno nestabilne u poređenju sa drugim plemenitim metalima. To je zbog manjeg tržišta, manje nestabilnosti tržišta i fluktuacija industrijske i investicione potražnje.

Na međunarodnom tržištu investiciono srebro je dostiglo najviši nivo od 49 dolara po unci u 2011. Ali, zbog slabih osnova, palo je na najniži nivo od 11 dolara do marta 2020. Ponovo je poraslo na 30 dolara po unci, ali je kasnije izgubilo zamah. Trenutno, geopolitičke i ekonomske neizvesnosti koje su u toku ponovo su podstakle potražnju za ovim metalom sigurnog utočišta.

Na nekim tržištima poput Indije cene srebra su gotovo stabilne. Slaba domaća valuta i preovlađujuća potražnja za srebrnim posuđem i ukrasima u zemlji podržavaju stabilne cene. U Indiji, prilikom izrade pribora i nakita, ovaj metal se često smatra zamenom za zlato.

 

Srebro i zelena tehnologija

Srebro je sastavni deo mnogih zelenih tehnologija. Pošto se zemlje širom sveta kreću ka zelenijoj ekonomiji, ulaganja u projekte dekarbonizacije i elektrifikacije nastavljaju da rastu. Ovaj plemeniti metal se u velikoj meri koristi u rešenjima za obnovljivu energiju, posebno u fotonaponskoj industriji. Upotreba srebra je velika i za elektrifikaciju električnih vozila. Novonastale aplikacije nude strukturnu podršku ovom metalu. 

Prema podacima Silver Instituta, industrijska potražnja za srebrom je prošle godine porasla za 9%. To je bio najviši nivo do 2010. Nastavak industrijske proizvodnje i ponovno otvaranje preduzeća nakon zatvaranja zbog pandemije u velikoj meri je pomoglo pozitivnom raspoloženju. Kupovina kovanica i poluga doprinela je velikom delu obima trgovine, praćena industrijskom potražnjom.

Proizvodnja srebra je takođe porasla za 5,3% prošle godine i to je bio najveći godišnji porast proizvodnje od 2013. Aktivnosti reciklaže i rudarstva značajno su se poboljšale od prekida snabdevanja izazvanog pandemijom 2020. godine.

Međutim, suprotstavljene sile i dalje dominiraju tržišnim izgledima. Nedostatak investicija i industrijske potražnje dominirao je trendom metala.

 

Nova industrijska potražnja za srebrom

Faktori poput politike centralne banke, geopolitičkih tenzija i kretanja valute će verovatno manje uticati na potražnju za investicijama. U međuvremenu, nova potražnja industrija u nastajanju bi možda mogla da pruži čvrstu podršku cenama. 

Na unutrašnjem planu, oslabljene valute mnogih država (osim dolara) i visoke carine će verovatno podržati cene. Predstojeća sezona praznika i venčanja u Aziji mogla bi da donese malo sjaja ovom metalu. Očekuje se da će potražnja za srebrnim nakitom porasti tokom zimske sezone venčanja.

Što se tiče cena, one bi na zapadnim tržištima mogle da budu veće u kratkoročnom periodu. Međutim,  investiciono srebro bi moglo da se suoči sa jakim otporom na 27 dolara po unci. Dugotrajna trgovina ispod 16,50 dolara je znak pritiska za likvidaciju.

Izvor:  https://www.silverinstitute.org/silver-supply-demand/ 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AKCIJA
1% popusta

Za studente i parove koji očekuju bebu.

Akcija je na apoene od 0.5g do 10g i traje do 31.12.2022