Zlato

Cene zlata 13% više u 2023. – UBS

5 / 5 Ukupno: 1
cene-zlata-13-vise-u-2023-ubs
Foto izvor: maaal.com
UBS predviđa dvocifreni procenat povećanja cene zlata u 2023. godini

UBS smatra da će sledeće godine doći do velikog oporavka cene zlata kako se pritisak monetarne politike nastavlja.

Zlato kao tradicionalno sigurno utočište, zaštita od inflacije i ukras za glave kraljeva, obično zauzima dobar položaj kada poslovanje na tržištima postane nestabilno. Međutim, globalna inflacija i pooštravanje kamatnih stopa od strane centralne banke su umanjili vrednost zlata, a i veličinu i obim inflacionih pritisaka.

Međutim, švajcarska investiciona banka UBS kaže da bi zlato trebalo da povrati svoje vodeće mesto, i to uskoro. Gledajući unapred, ovaj plemeniti metal pruža atraktivni odnos rizik/nagrada, kaže UBS. Iako je ove godine zlato bilo pod velikim pritiskom zbog rasta kamatnih stopa i snažnog dolara, UBS predviđa da će cena plemenitog metala skočiti za 13% do sledeće zime. 

Na zlato se vekovima gledalo kao na zaštitu od inflacije. Međutim, kako kamatne stope rastu, posedovanje imovine sa nultim prinosom postaje sve skuplje. To odvraća investitore od zlatnih i srebrnih poluga.

 

UBS – Zlato do kraja 2023. $1.900

Od marta, cena zlata je pala za 18% pošto se približila vrhunskoj vrednosti od $2.000 za uncu. U ponedeljak se spot zlato trgovalo po ceni od oko $1.676 po unci. Međutim, prema UBS-u, cene će porasti na $1.900 za uncu do kraja 2023. godine. 

Prema švajcarskoj investicionoj banci, kada se sadašnji ciklus pooštravanja Federalnih rezervi završi, procenat odnosa rizika/nagrade za posedovanje plemenitog metala će porasti. Prema saopštenju koje je UBS poslao kupcima 7. novembra, istorijski gledano, cene zlata uvek porastu za 19% za svakih 1% smanjenja kamatnih stopa. Kamatna stopa koja je modifikovana da bi se uzela u obzir inflacija se naziva „realna stopa“.

 

Odnos rizik/nagrada

Pored toga što se očekuje da će Federalne rezerve odložiti podizanje kamatnih stopa do februara, UBS takođe očekuje da ta institucija snizi stope za 175 baznih poena do kraja 2023. godine. Kako se ciklus zaoštravanja biliži kraju, zadržavanje dugih pozicija u zlatu će predstavljati privlačan scenario rizik/nagrada, prema njihovim stručnjacima.

Odnos rizik/nagrada, ponekad poznat kao odnos R/R (risk/reward), je mera koja poredi potencijalni profit od trgovine sa potencijanlim gubitkom.

UBS je priznao da bi naznake Federalnih rezervi o mogućoj višoj stopi od očekivane, ili o tački u kojoj Fed zaustavlja rast stopa, mogle izazvati poteškoće za cene zlata u narednim mesecima. Prema UBS stručnjaku za plemenite metale Džoniju Tevesu, pokušaj biranja dna je uvek težak.

Međutim, kada Fed usvoji liberalniji pristup, veruje se da bi svaki pad zlata u narednim mesecima trebalo da predstavlja mogućnost za više cene u 2023. 

UBS je takođe primetio da potražnja institucionalnih investitora pomaže da se povećaju cene zlata. Kao odgovor na opšti trend diverzifikacije u odnosu na američki dolar, centralne banke su postale neto kupci zlata. Monetarne politike brojnih nacija su se poboljšale kao rezultat ovogodišnjih sankcija i ruske invazije na Ukrajinu.

 

Prognoze za novembar 2022.

Zlato sada ima solidnu podršku između $1.600 i $1.700 po unci. Ono bi moglo da bude prvi metal da dostigne dno, navodi Blumberg Intelidžens u svom izveštaju o izgledima za novembar 2022. Nakon što pronađe svoje dno, zlato bi moglo da krene naviše kako američki dolar opada i kako njegova moć nad zlatom opada. Ovo izjavljuje Majk Mekgoun, viši strateg Blumberg Intelidžens-a. 

Treba još naglasiti da je zlato postiglo nove maksimume u evrima i jenima u 2022. Očekuju se slični maksimumi cene zlata i u dolarima. To je samo pitanje vremena. Ovaj plemeniti metal je sada glavni kandidat među metalima da prvi dotakne dno, Mekgoun je napisao.

 

Izvori:

https://biz.crast.net/attractive-risk-reward-gold-to-rally-by-double-digit-percentage-in-2023-says-ubs/ 

https://stockhead.com.au/news/closing-bell-ubs-says-gold-has-both-colour-and-fizz-maccas-says-same-for-skyfii-up-64/

https://www.kitco.com/news/2022-11-07/Is-gold-the-first-metal-to-bottom-And-is-Bitcoin-price-low-enough-to-outperform-traditional-risk-assets-Bloomberg-Intelligence-weighs-in.html

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *